Μια ημερίδα για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών του ΕΛΜΕΠΑ

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών” (MIS5045937), διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας: Σκέψεις, προβληματισμοί και ένα εργαλείο για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου».

Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 24/10 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Υγείας. Στη συνδιοργάνωση συμμετείχαν το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και η Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Πολιτικής.

Χαιρετισμό απεύθυνε η κυρία Κουκούλη Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΠΕΜΑ ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο κύριος Καμπουράκης Λάμπρος, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη Σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστημιο για την προώθηση της Στρατηγικής Καταπολέμησης της Φτώχειας και Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Η κυρία Παπαδακάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και επιστημονικά υπεύθυνη του έργου (MIS5045937) τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και επεσήμανε την ανάγκη ενός ευρύτερου σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυρία Σπυριδάκη Κατερίνα, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ παρουσίασε ένα χρήσιμο εργαλείο προώθησης της απασχόλησης για τους φοιτητές που ανήκουν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (https://mentoring.sw.hmu.gr/), ο κύριος Σφακιανάκης Γεώργιος, Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων παρουσίασε τα κενά και τις προοπτικές απασχόλησης στο χώρο του τουρισμού για τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ, ο Δρ. Γουλιελμάκης Ελευθέριος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου του Ρόστοκ, Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ παρουσίασε τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης διαδρομής στον ακαδημαϊκό χώρο και ο κύριος Τζωρτζάκης Παντελής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρθηκε σε προοπτικές καινοτόμου επιχειρηματικότητας για τους αποφοίτους του ΕΛΜΕΠΑ και σε προγράμματα για νέους επιχειρηματίες ενώ επεσήμανε σημεία που χρήζουν προσοχής για μια επιτυχημένη διαδρομή στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Η ημερίδα συνέβαλε στην ανάδειξη νέων προοπτικών απασχόλησης με έμφαση την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, παρουσιάστηκαν καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για ενίσχυση της απασχόλησης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία της εργασιακής καθοδήγησης για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που παρακολούθησαν. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε έντονη η ανάγκη για την λήψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών, με σκοπό την διάχυση των καλών πρακτικών στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες τους εισηγητές/τριες για την συμμετοχή τους.

https://www.newshub.gr/el/kriti/elmepa-mia-endiaferoysa-imerida-gia-tin-epaggelmatiki-apokatastasi-ton-neon-foto