ΥΠΟΕΡΓΟ 2 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Περιγραφή υποέργου

Η δράση αυτή έχει ως ομάδα στόχο οικονομικά ευάλωτους μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής της Περιφέρειας Κρήτης, που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το Λύκειο και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εδωσε την ευκαιρία σε ένα αριθμό μαθητών της Α και Β Λυκείου να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών δωρεάν, σε φροντιστηριακά τμήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή κατοικίας τους, προκειμένου να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν το σχολείο και να επιτύχουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Λειτούργησαν φροντιστηριακά τμήματα και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Κρήτης και η διδασκαλία άρχισε το Σεπτέμβριο του 2020.

Τεκμηρίωση – Αναγκαιότητα

Οι μαθητές που ζουν σε συνθήκες στέρησης θεωρούνται ότι είναι πιο ευάλωτοι στη σχολική εγκατάλειψη και λιγότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία στρεσογόνες καταστάσεις όπως οι εξετάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) (2017) η μαθητική διαρροή στη χώρα έχει υποχωρήσει και είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό ΜΟ, παρόλα αυτά τα ποσοστά εμφανίζονται να είναι στο Γυμνάσιο 4,23%, στο Λύκειο στο 1,92% ενώ στην επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ) εκτοξεύεται στο 11,02%.
Η Κρήτη είναι μεταξύ των περιφερειών της χώρας που διατηρούν τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι συνήθεις λόγοι για τη σχολική εγκατάλειψη φαίνεται να είναι η φτωχή συναισθηματική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητή και σχολικής κοινότητας, και ιδίως μεταξύ του μαθητή και του καθηγητή, η κακή σχολική επίδοση και αποτυχία. Μεγαλύτερη εμφανίζεται η διαρροή στην Π.Ε. Ρεθύμνου και στην Π.Ε. Λασιθίου και στις αστικές και αγροτικές περιοχές σε σχέση με τις ημιαστικές.
Το κοινωνικό φροντιστήριο αποτέλεσε ένα μέτρο για την πρόληψη τυχόν μαθητικής διαρροής και ενίσχυσης της σχολικής επιτυχίας των δικαιούχων.

Οργάνωση

Κατόπιν αρχικής επικοινωνίας με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και τους Δ/ντές Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης των περιφερειακών ενοτήτων, διασφαλίστηκε άδεια χρήσης των παρακάτω σχολικών αιθουσών:
• 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου Γιόφυρος
• 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου Μάχης Κρήτης
• ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού