Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης

Τα συνοδευτικά μέτρα του ΤΕΒΑ, του Ταμείου για τους απόρους και οικονομικά αδύναμους, αφορά η νέα συνεργασία στην οποία προχωρούν η Περιφέρεια Κρήτης και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του νησιού.

Όπως έγινε γνωστό στην σχετική υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων με Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ, από τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τα μέτρα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων σε συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ψυχοκοινωνικη στήριξη, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και συμβουλές που σχετίζονται με την Υγιεινή, την (κρητική) διατροφή και αξιοποίηση των τροφίμων που θα πάρουν οι ωφελουμενοι από το ΤΕΒΑ.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων θα υπάρξει ενημέρωση που αφορά καρδιαγγειακες νόσους, θέματα όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς και παθήσεις του αναπνευστικού.

“Θα γίνονται συνεδρίες με πενταμελεις ομάδες από αυτά τα άτομα, τα οποία και θα καθοδηγουνται για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους”ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Λιονης, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε: “Αυτη μας η πρόταση, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχεται να ενδυναμώσει αλλά και να ενισχύσει μικρές ομάδες από τους ωφελουμενους, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επαγγελματίες Υγείας, με ερευνητές, με Πανεπιστημιακους, που θα βοηθήσουν όχι μόνο στο αναγνωρίσουν τις δικές τους ανάγκες Υγείας, αλλά και να πάρουν αποφάσεις. Θα υπάρξουν κατάλληλα εγχειρίδια και εκπαιδευμένα πρόσωπα που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια”

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακου Πανεπιστημίου Νίκο Κατσαράκη:

“Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, έχουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις όσον αφορά το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέσω αυτού του προγράμματος το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης θα προσφέρει συμβουλευτικη στήριξη, ψυχοκοινωνικου περιεχομένου, σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά αυτή την ανάγκη, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν την κοινωνική τους θέση αλλά και κάποιας εργασίας. Θα δοθεί επίσης έμφαση στο κομμάτι που αφορά την διατροφή. Θα γίνουν σεμινάρια, προκειμένου ως Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μέσω της Σχολής Επιστημών Υγείας, να προσφέρουμε τις Υπηρεσίες που χρειάζονται ευρεία στρώματα του κοινωνικού πληθυσμού, τα οποία έχουν πληγεί από την φτώχεια”

“Είναι σημαντικά τα μέτρα αυτά που θα υλοποιηθούν, πρωτοπόρα σε όλο το πρόγραμμα. Στόχος είναι η προάσπιση και η αγωγή της Υγείας των ωφελουμενων”υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Λάμπρος Βαμβακάς. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Αφορούν, όσον αφορά το ΕΛΜΕΠΑ, συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ψυχοκοινωνική στήριξη, το κοινωνικό φροντιστήριο, συμβουλές για υγιεινή Κρητική διατροφή, και αξιοποίηση των τροφίμων που θα πάρουν οι ωφελούμενοι από το ΤΕΒΑ. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, για σημαντικά θέματα υγείας και συγκεκριμένα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το κάπνισμα και τις συνέπειες του, το αλκοόλ με τις συνέπειες του, και τα χρόνια νοσήματα του πεπτικού συστήματος».

Οι δυο συμβάσεις συγκεκριμένα αφορούν: την ανάπτυξη δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, την λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, την εκμάθηση συνταγών μαγειρικής, αρτοποιίας, τους τρόπους για υγιεινή κρητική διατροφή με ορθή χρήση προϊόντων του Προγράμματος που θα υλοποιηθεί από το ΕΛΜΕΠΑ μέχρι τις 31/12/2020. Η δεύτερη σύμβαση, που θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αφορά ενημέρωση για τους κινδύνους της υγείας των ωφελουμένων από την κατανάλωση του οινοπνεύματος , παρεμβάσεις για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου των ωφελουμένων , ενημέρωση για τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και παρέμβαση για τη μείωσή τους, ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και παρεμβάσεις για τη μείωση του καπνίσματος.

Στην σημερινή υπογραφή των συμβάσεων στη Περιφέρεια, παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας-Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο καθηγητής πρωτοβάθμιας υγείας-γενικής ιατρικής Χρήστος Λιονής, η επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας ΕΛΜΕΠΑ Μαρία Παπαδακάκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης, τα στελέχη της υπηρεσίας Ειρήνη Μαγουλάκη, Μαρία Λουκαδάκη, και το επιστημονικό στέλεχος του Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Καρέλης.

Τα συνοδευτικά μέτρα, τα οποία συμπληρώνουν τη διάθεση τροφίμων και αγαθών στους ωφελούμενους του Προγράμματος, συντελούν σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στήριξης απόρων ατόμων δικαιούχων του Προγράμματος έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν την ανάλογη ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλές για την πρόληψη συνήθεις ασθενειών που προκύπτουν από συγκεκριμένες συμπεριφορές τρόπου ζωής και να τους προτρέψει – ενθαρρύνει να λάβουν αποφάσεις για την υιοθέτηση μιας άλλης συμπεριφοράς με αλλαγές στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής, μέσω ψυχοδραστικών προσεγγίσεων.

Οι παραπάνω συμβάσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα με τη διάθεση προϊόντων που θα γίνονται από την Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης στους ωφελούμενους του Προγράμματος για την περίοδο 2018-2020.