Συνέδρια

Ημερίδα με θέμα: Τα δικαιώματα του παιδιού…υποχρέωση όλων μας

Δράσεις στο Δήμο Ανωγείων στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι δράσεις μας είναι σε διάφορα επίπεδα και σε συνεργασία με πολλούς φορείς όπως Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση ,Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων ,Μονάδα Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων Αιτούντων άσυλο που λειτουργεί στα Ανώγεια -Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων κ. λ. Έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί δράσεις ενημέρωσης από την Κοινωνική Υπηρεσία στους μαθητές της Έ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων και σε συνεργασία με τους φιλολόγους του Γυμνασίου Ανωγείων έγινε ενημέρωση εκ μέρους τους στους μαθητές του Γυμνασίου.

Στη συνέχεια έγινε αποτύπωση της αντίληψης των μαθητών γύρω από την παραβίαση των δικαιωμάτων τους σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσα από ζωγραφική και ομαδικές εργασίες των παιδιών ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο Βιωματικά εργαστήρια ,ένα στο Δημοτικό με θέμα την Διαφορετικότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την ομάδα του ΚΠΕ Ανωγείων και ένα στη Μονάδα Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων Αιτούντων Άσυλο με ανήλικους πρόσφυγες και παιδιά του Γυμνασίου Ανωγείων . Αρχές Γενάρη έχει προγραμματιστεί άλλη μια δράση αλληλεπίδρασης Ανηλίκων Προσφύγων αιτούντων άσυλο με μικρούς και μεγάλους Δημότες του Δήμου Ανωγείων με θέμα: Ο τόπος που
άφησα ,ο τόπος που βρήκα – ενημερώνω για τον τόπο μου ,ενημερώνομαι για τον τόπο που ζω. Το επιστέγασμα όλων των δράσεων για την προαγωγή και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι η υλοποίηση της ημερίδας με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού.. υποχρέωση όλων μας».

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και η ανάδειξη των σημερινών συνθηκών θεωρώντας αναγκαία την ενεργό συμμετοχή ενηλίκων και παιδιών γιατί ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η ενημέρωση ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του καθενός από μας γονέα, παιδιού, εκπαιδευτικού τοπικής αυτοδιοίκησης ,κράτους και όλων των σχετικών φορέων , ώστε να οικοδομήσουμε ομαδικά ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας και να ενισχύσουμε την προαγωγή θεμελιωδών αξιών που στις μέρες μας αλλοιώνονται ή
χάνονται, όπως: ελεύθερη έκφραση ,συμμετοχικότητα, συνεργασία , αμοιβαίο σεβασμό και σεβασμό στη διαφορετικότητα , ταπεινότητα, ισότητα , δικαιοσύνη αλληλεγγύη.
Θα υπάρχουν εξαιρετικοί ομιλητές και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που θα μας δώσουν ερεθίσματα για να προχωρήσουμε .
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας και οφείλουμε να προωθούμε και να διεκδικούμε αλλαγές υπέρ τους ιδιαίτερα στο επίπεδο των στάσεων των ιδεών και των συμπεριφορών μας που λειτουργούν ως παράδειγμα για τα παιδιά.

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τίτλο “Συμπονετική Φροντίδα κατά την περίοδο της κρίσης”  το οποίο συνδιοργάνωσαν μεταξύ 23-25 Σεπτεμβρίου 2018 τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.Παρευρέθηκαν περισσότεροι από 350 επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλες τις χώρες της ΕΕ, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Το προσυνεδριακό μέρος φιλοξενήθηκε στους χώρους του ιστορικού μουσείου Ηρακλείου Κρήτης ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των συμμετεχόντων σε δομές κοινωνικής φροντίδας και σε επιλεγμένη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηρακλείου. Το κυρίως μέρος του Συνεδρίου περιελάμβανε στρογγυλά τραπέζια, συνεδρίες αναρτημένων ανακοινώσεων και εργαστήρια για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, ο οποίος παραχώρησε την κεντρική ομιλία και προχώρησε σε ουσιαστικό διάλογο με τους συμμετέχοντες κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους κ. Παπαδημητρίου και κ. Χριστοφορίδη για την ευγενική παραχώρηση των χώρων του Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης για τη διεξαγωγή υπαίθριων συνεδριακών γεγονότων καθώς και για τη φιλοξενία των κοινωνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, ευχαριστίες αξίζουν και στην Τεχνική Υπηρεσία του ΤΕΙ που ανταποκρίθηκε άμεσα και διαχειρίστηκε αποτελεσματικά όλα τα μικροπροβλήματα που ανέκυψαν. Ξεχωριστές ευχαριστίες επιθυμούμε να εκφράσουμε στον Δρ. GarethOwens, για την παράλληλη διερμηνεία στην δημόσια ομιλία του Υπουργού Υγείας κατά την ημέρα της έναρξης του συνεδρίου. Πολλά συγχαρητήρια τέλος στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την επιστημονική τους παρουσία στο συνέδριο και ιδιαίτερες ευχαριστίες για την καθοριστική συμβολή τους στη γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

Εκ μέρους της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής

Μαρία Παπαδακάκη, Αργυρούλα Καλαϊτζάκη & Γεώργιος Κριτσωτάκης

Διεξαγωγή Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την υγεία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και τη συμπονετική φροντίδα

Περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με διαδραστικές συνεδρίες και στρογγυλά βιωματικά τραπέζια καθώς και προσυνεδριακό πρόγραμμα επισκέψεων σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (EFPC), συνδιοργανώνουν το ετήσιο Ευρωπαϊκό συνέδριο του Φόρουμ στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2018.
Το κύριο θέμα του συνεδρίου για το τρέχον έτος είναι:
«Ευπάθεια και συμπόνια: ο ρόλος της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη» Πώς θα ξεπεραστεί η περίοδος λιτότητας?”.

Ημερίδα: «Η προσχολική αγωγή ως γέφυρα μεταξύ παιδιού, οικογένειας και κοινωνίας»

Το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης & Αιγαίου του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας σε συνεργασία με το εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας(LaHeRS), τμήμα Κοινωνικής εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Πραγματοποίησε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ημερίδα με τίτλο: «Η προσχολική αγωγή ως γέφυρα μεταξύ παιδιού, οικογένειας και κοινωνίας» το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης (Αμφιθέατρο Κ28, ΤΕΙ Κρήτης).

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα με τίτλο: «Η προσχολική αγωγή ως γέφυρα μεταξύ παιδιού, οικογένειας και κοινωνίας»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας πληροφορούμε για την εξαιρετικά αποδοτική Ημερίδα, στο κατάμεστο από επαγγελματίες Βρεφονηπιοκόμους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, φοιτητές και βεβαίως γονείς από όλη την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο τελετών και εκδηλώσεων «Βασίλης Ζαχαρόπουλος», του ΤΕΙ-Κ.

Συντελεστές της εν λόγω εκδήλωσης ήταν το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης & Αιγαίου του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας σε συνεργασία με το εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας(LaHeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

Επιστήμονες της παιδαγωγικής και ψυχολογίας, των κοινωνικών επιστημών και της νομικής παρουσίασαν πρόσφατα ευρήματα του επιστημονικού τους πεδίου, συζήτησαν και διαφώτισαν τους συμμετέχοντες σε θέματα σχετικά με την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, ήδη, από την βρεφική ηλικία.

Συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου

Την Παρασκευή 2 και Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσαν το διήμερο οδικής ασφάλειας «Δρόμος Ζωής» στις 2 και 3 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Το επιστημονικό συνέδριο ήταν μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα οδικής συνείδησης και κουλτούρας, με πλούσιες παράλληλες δράσεις. Για τα παιδιά και τους εφήβους, τροχονόμοι και επιστημονικό προσωπικό προσέφεραν θεωρητική εκπαίδευση και βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, χρήση προσομοιωτών και παιδικών οχημάτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του ΤΕΙ Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, διοργάνωσε δύο εργαστήρια το πρώτο με τίτλο ‘Λήψη απόφασης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και παράγοντες που την επηρεάζουν στην περίοδο της εφηβείας. Αναγνώριση θετικής και αρνητικής επίδρασης των συνομηλίκων στην οδηγική συμπεριφορά του έφηβου, λήψη απόφασης σε οδηγικά διλήμματα’, το οποίο απευθύνθηκε σε μαθητές γυμνασίου- λυκείου, καθώς και το δεύτερο με τίτλο ‘Παραβατική συμπεριφορά κατά τη χρήση του οδικού δικτύου στην εφηβεία: Ο ρόλος του γονέα στη διαχείριση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς των εφήβων με έμφαση σε ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση’ το οποίο απευθύνθηκε σε γονείς μαθητών δημοτικού γυμνασίου.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την κ. Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και οι συνεργάτες του Εργαστηρίου, κ. Κασσωτάκη Κλαίρη, κ. Παχιαδάκη Μαρία και κ. Σταυροπούλου Σταυρούλα και Βασιλάκη Εμμανουήλ, καθώς και από τις κ. Σπανακάκη Ειρήνη-Χρυσοβαλάντω, η κ. Χραπάλου Ιωάννα, η κ. Χατζηορφανού Ελένη, η κ. Τσιρώνη Γεωργία.

Διήμερο Οδικής Ασφάλειας 02-03 Μαρτίου 2018

Ο Δήμος Χερσονήσου διοργάνωσε Διήμερο Οδικής Ασφάλειας στις 2 και 3 Μαρτίου 2018 σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης και την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers), στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με πλούσια θεματολογία και παράλληλες εκδηλώσεις.

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Δήμος Χερσονήσου στο σκέλος των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την επιστημονική αρτιότητα της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις ως ακολούθως:

Α. Ενημερωτική δράση ‘Οδηγώ με Ασφάλεια το Μέλλον μου’ της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης που αφορά σε βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα: προβολή σύντομου βίντεο, τάπητα τροχαίας, γυαλιά εμποδίων και τιμόνια με την καθοδήγηση αστυνομικού, επίδειξη αστυνομικού ποδήλατου/αστυνομικής δίκυκλης μοτοσικλέτας, χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση, παιχνίδι Σωστού-Λάθους, – τροχό Κ.Ο.Κ., γωνιά ζωγραφικής δημιουργίας, έκθεση τροχονομικών ειδών, παιχνίδι πάζλ, παιδικό γραφιστικό πλαίσιο (μπάνερ) που τα παιδιά μπορούν να φωτογραφίζουν τα πρόσωπα τους ως γυναίκες ή άνδρες αστυνομικοί, – παιχνίδι σχηματισμού της σωστής λέξης, επιτραπέζιο τάπητα.

Β. Το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, θα διοργανώσει δύο εργαστήρια το πρώτο με τίτλο ‘Λήψη απόφασης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και παράγοντες που την επηρεάζουν στην περίοδο της εφηβείας. Αναγνώριση θετικής και αρνητικής επίδρασης των συνομηλίκων στην οδηγική συμπεριφορά του έφηβου, λήψη απόφασης σε οδηγικά διλήμματα’, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου, καθώς και το δεύτερο με τίτλο ‘Παραβατική συμπεριφορά κατά τη χρήση του οδικού δικτύου στην εφηβεία: Ο ρόλος του γονέα στη διαχείριση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς των εφήβων με έμφαση σε ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση’ το οποίο απευθύνεται σε γονείς μαθητών δημοτικού γυμνασίου.

Γ. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» θα υλοποιήσει το ‘Διήμερο Πρόγραμμα Καν’ το Σωστά ’, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα διάρκειας δύο ( 2 ) ημερών θεωρητικής & βιωματικής εκπαίδευσης για 400 μαθητές Λυκείου. Συγκεκριμένα θα εκτίθενται στο χώρο προς χρήση, προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου, προσομοιωτής Πρόσκρουσης, ζυγαριά Συσχέτισης Βάρους – Ταχύτητας, γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης με ταυτόχρονη ύπαρξη προσωπικού για την ορθή χρήση.

Δ. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, ολοκληρώνει τη συμβιωματική παιδεία, για την υιοθέτηση ορθής οδικής συμπεριφοράς, συνοδευόμενη από τα πραγματικά (μικρά) οχήματα, για μία πλήρη διαδραστική εμπειρία εκπαίδευσης για τα παιδιά του Δημοτικού.

Ε. O πανελλαδικός σύλλογος ‘SOS Τροχαια Εγκληματα’ διοργανώνει την Έκθεση Φωτογραφίας “Όταν οι Ζωές Συντρίβονται”.

Η έκθεση του γνωστού Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham– Clark σε συνεργασία με την Αγγλική οργάνωση θυμάτων τροχαίων Road Peace είναι μια μοναδική δουλειά με φωτογραφίες και μικρές συνεντεύξεις οικογενειών θυμάτων τροχαίων, ατόμων με αναπηρία, διασωστών που αναφέρεται στις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και υποστηρίζει την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα όταν μιλάμε για τα τροχαία. Λέξεις όπως «ατύχημα», «αμέλεια», «μοίρα» δεν χρησιμοποιούνται στην έκθεση αυτή. Μετά από πολύχρονη προετοιμασία η έκθεση παρουσιάστηκε το 2006 σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου. Στην Αθήνα έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ηράκλειο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, και σε άλλους χώρους.

ΣΤ. Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το Παιδικό Ραδιόφωνο Family FM 89,5 κάλυψε με ζωντανή μετάδοση τις ομιλίες και τα δρώμενα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για την προσέλευση πολιτών, καθηγητών, γονέων, μαθητών και ενδιαφερομένων για την ενίσχυση της θεωρητικής και βιωματικής γνώσης σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» στο ΤΕΙ Κρήτης

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης και την Ομάδα Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Κρήτης, ημερίδα για την «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» με τη συμμετοχή:

  • εκπροσώπων ακαδημαϊκών φορέων (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ινστιτούτο Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας)
  • δραστήριων μελών ΜΚΟ και Επιχειρήσεων (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων Ρόδου, Πανελλαδικός Σύλλογος «ΣΟΣ – Τροχαία Εγκλήματα», Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «ο Άγιος Χριστοφόρος – Στηρίζω», Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Παιδικός Ραδιοφωνικός Σταθμός «Family FM 89,5» και ΚΑΡΕΝΤΑ Ηρακλείου
  • στελεχών κρατικών υπηρεσιών εμπλεκόμενων στην παραγωγή πολιτικής οδικής ασφάλειας (Τμήμα Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου και Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου) και
  • σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Ασημίου και Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Νομού Ηρακλείου).

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Ξυλούρης και οι βουλευτές του Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου και Σωκράτης Βαρδάκης.

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασαν το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης νεότερα ερευνητικά δεδομένα, καλές πρακτικές και έξυπνες τεχνολογικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και κατέθεσαν προτάσεις και στρατηγικές προς θεσμοθέτηση από την Πολιτεία.

Στην ημερίδα παρευρέθη ο Πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης. Άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εισηγήσεις και ομιλίες, συζήτησε και συμμετείχε στον προβληματισμό και παρουσίασε την πρόσφατη έκθεσή του για την κατανόηση των τροχαίων τραυματισμών και το κόστος τους.

Ομοίως, τόσο ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχης κ Νικόλαος Ξυλούρης, όσο και η Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, κ. Ελένη Μαυρομμάτη, παρουσίασαν με εισηγήσεις τους τις προσπάθειες τους για μείωση των τραυματισμών και θανάτων από τις τροχαίες συγκρούσεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων και συμφωνήθηκε η άμεση υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας) και του Ινστιτούτου Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Το κύριο συμπέρασμα της ημερίδας είναι η ανάγκη υιοθέτησης ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος και μιας διεπιστημονικής συνεργασίας για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, τέθηκε και η ανάγκη στήριξης όλων των φορέων που μελετούν και προάγουν την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.

  • 4η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την υγεία των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών κατά την περιγεννετική περίοδο

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την υγεία των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών κατά την περιγεννετική περίοδο. Η συνάντηση έλαβε χώρα την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00-20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Κρήτης με συμμετοχή εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων από τον χώρο της δημόσιας υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των ΜΚΟ και της κοινότητας των μεταναστών.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ORAMMA» (http://oramma.eu/). Πρόκειται για ένα έργο 24μηνης διάρκειας στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης με συντονιστή φορέα το Τμήμα Μαιευτικής Αθηνών και με συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Σουηδία καθώς και Ευρωπαϊκών Συλλόγων και Δικτύων Επαγγελματιών Υγείας (Ευρωπαϊκός Σύλλογος Μαιών, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και έχει ως αντικείμενο να αναπτύξει μια επιχειρησιακή και στρατηγική προσέγγιση με σκοπό την προώθηση της ασφαλούς μητρότητας, τη βελτίωση της πρόσβασης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, καθώς επίσης και τη βελτίωση της ισότητας στη μητρική υγεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο επίσης επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, τις δεσμεύσεις και τις δράσεις για τη βελτίωση της μητρικής υγείας των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, καθώς με την προσφυγική κρίση υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκύων και θηλαζουσών μεταναστριών και προσφύγων με νεογέννητα μωρά, οι οποίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους κινδύνους υγείας κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου και σύνθετες σωματικές, ψυχολογικές και ψυχικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από καλά εκπαιδευμένες διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας.

Σε αυτή την καθοριστική στιγμή, η επικείμενη συνάντηση εργασίας έρχεται να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των μεταναστριών και προσφύγων γυναικών που βρίσκονται στην περιγεννετική περίοδο, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης προβλέπεται να συζητηθούν δυσκολίες που καθημερινά απαντώνται στη φροντίδα υγείας των γυναικών αυτών και των νεογνών τους καθώς και τρέχουσες και προγραμματισμένες δράσεις και πολιτικές των φορέων του τόπου σε αυτόν τον τομέα. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στη διατύπωση ολοκληρωμένων και οικονομικά αποδοτικών προσεγγίσεων και προτάσεων για την παροχή ασφαλούς μητρότητας, οι οποίες θα κατατεθούν τόσο στα αρμόδια υπουργεία της χώρας μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την υγεία των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών κατά την περιγεννετική περίοδο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης, η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης με επίκεντρο την υγεία των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών κατά την περιγεννετική περίοδο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ORAMMA» (http://oramma.eu/) και είχε ως στόχο την ανάπτυξη διαλόγου για την προώθηση της ασφαλούς μητρότητας και τη βελτίωση της πρόσβασης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η υποδιοικήτρια και στελέχη της 7ης ΥΠΕ, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπρόσωποι του ΠΕΔΥ Ηρακλείου Κρήτης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών Ηρακλείου με μέλη του ΣΕΜ, η Πρόεδρος και στελέχη του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Κρήτης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης και της  Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παραρτήματος Κρήτης, στελέχη του Κοινωνικού Ιατρείου και του Δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου Κρήτης, στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων του Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Συριακής κοινότητας και του Συλλόγου Ρωσόφωνων Ηρακλείου Κρήτης, επαγγελματίες διερμηνείς και μεταφραστές. Τη στήριξη στην προσπάθεια αυτή απέστειλαν και φορείς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Στη συνάντηση καταγράφτηκαν τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο οι επαγγελματίες υγείας, όσο και οι γυναίκες πρόσφυγες/μετανάστριες και τα νεογνά τους αναφορικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη γενικότερη κάλυψη των αναγκών υγείας. Ανάμεσα σε άλλα, προτάθηκαν λύσεις και αναδείχθηκε η ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για την ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών και των νεογνών τους και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, καθώς με την προσφυγική κρίση υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκύων και θηλαζουσών προσφύγων και μεταναστριών με νεογέννητα μωρά, οι οποίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους κινδύνους υγείας κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου και σύνθετες σωματικές, ψυχολογικές και ψυχικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από καλά εκπαιδευμένες διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας.

Η συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας πιο ουσιαστικής συνεργασία μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν με την από κοινού ανάληψη δράσεων τόσο μέσα στο ευρωπαϊκό έργο «ORAMMA», όσο και στο πλαίσιο άλλων προτάσεων που τέθηκαν προς συζήτηση.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» στο ΤΕΙ Κρήτης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 η ημερίδα με θέμα «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων του έργου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και συζητήθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Η ημερίδα ήταν εξαιρετικά επιτυχής, αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από όλη την Κρήτη, ωφελούμενους ΤΕΒΑ, εκπροσώπους των ωφελούμενων, π.χ. τα Προεδρεία των ΑΜΕΑ (Γεώργιος Βιδάκης), των Πολυτέκνων (Γεώργιος Παρασύρης), των Τριτέκνων (Εμμανουήλ Αχλαδιανάκης), τους επαγγελματίες της πρόνοιας και τους υπεύθυνους της Κοινωνικής Πολιτικής από κάθε Δήμο σε εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φτώχειας και καλών πρακτικών αντιμετώπισής της.

Εκτός από τους επαγγελματίες που εργάζονται με τους ωφελούμενους του έργου ΤΕΒΑ, στα στρογγυλά τραπέζια συμμετείχαν και εξειδικευμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αναστάσιος Φιλαλήθης, 7η ΥΠΕ, Στυλιανός Δημητρακόπουλος), της κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΚΕ, Διονύσιος Μπαλούρδος) και της ασφάλισης (ΤΕΙ Αθήνας, Γαβριήλ Αμίτσης). Κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των ακραίων καταστάσεων που οδηγούνται οι εμπερίστατοι συμπολίτες μας, καταλήξαμε όλοι -επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι των Δήμων- στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής και τα στελέχη της Πρόνοιας της Περιφέρειας (Σπύρος Επιτροπάκης και Λάμπρος Βαμβακάς), ότι θα πρέπει να αποσταλούν από τους υπεύθυνους του έργου (Ιωάννης Χλιαουτάκης και Μαρία Παπαδακάκη), τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τη συνέχισή της και την ανάπτυξη των συνοδευτικών μέτρων προς τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ και κατά το τρέχον έτος.

Ημερίδα με θέμα «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» στο ΤΕΙ Κρήτης

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε ημερίδα στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με σκοπό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων του έργου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και να συζητηθούν προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη.

Απευθύνεται στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις τοπικές αρχές, στους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, καθώς και σε όλους τους ωφελούμενους του έργου.

Ελληνικά

    1. Παπαδακάκη, Μ. και Ι. Χλιαουτάκης (2002). Η υπνηλία και η κούραση ως παράγοντες πρόκλησης Οδικών Τροχαίων Συμβάντων (ΟΤΣ) σε επαγγελματίες οδηγούς, Προφορική ανακοίνωση, Πρακτικά Περιλήψεων, 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Η αγωγή και προαγωγή υγείας στον 21ο αιώνα», Αθήνα, 5-6 Δεκεμβρίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ. και Ι. Χλιαουτάκης (2002). Πολιτικές διαχείρισης της υπνηλίας και της κούρασης από επιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς, Προφορική ανακοίνωση, Πρακτικά Περιλήψεων, 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Η αγωγή και προαγωγή υγείας στον 21ο αιώνα», Αθήνα, 5-6 Δεκεμβρίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ. και Ι. Χλιαουτάκης (2003). Παράγοντες που συμβάλλουν στην αποκοίμιση κατά την οδήγηση και στις οδικές συγκρούσεις επαγγελματιών οδηγών, Συμπόσιο με τίτλο: «Συμπεριφορές Διακινδύνευσης και Οδική Ασφάλεια: ερευνητικά δεδομένα από τη βόρεια και νοτιο-ανατολική Ευρώπη», Πρακτικά Περιλήψεων, 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, Ρόδος, 21-24 Μαΐου.
    1. Γναρδέλλης, Χ., Γ. Τζαμαλούκα, Μ. Παπαδακάκη και Ι. Χλιαουτάκης (2005). Αναζήτηση ομάδων υψηλής οδηγητικής διακινδύνευσης με εστίαση στην αποκοίμιση κατά την οδήγηση, Προφορική ανακοίνωση, Πρακτικά Περιλήψεων, 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων, Χαλκιδική, 15-18 Σεπτεμβρίου.
    1. Τζαμαλούκα, Γ., Ε. Ζύγα, Ε. Φωτεινέα, Μ. Παπαδακάκη και Ι. Χλιαουτάκης (2007). Διερεύνηση της ενδογονεϊκής βίας και των ψυχολογικών της επιπτώσεων στους εφήβους, Αναρτημένη ανακοίνωση, Πρακτικά περιλήψεων, 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, Ρέθυμνο, Κρήτη, 18-22 Απριλίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ. (2007). Σχεδιασμός και εφαρμογή εργαλείων και παρεμβάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συντροφικής βίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, Αθήνα, 12-15 Δεκεμβρίου.
    1. Δροσίτης, Ι., Χ. Λιονής, Ι. Μοσχανδρέα, Γ. Σουρβίνος, Α. Δερμιτζάκη, Μ. Παπαδακάκη, Δ. Σπαντίδος και Η. Κουρούμαλης (2008). Επιδημιολογική μελέτη ιών ηπατίτιδας σε αγροτικό πληθυσμό της Κρήτης, Προφορική ανακοίνωση, Πρακτικά περιλήψεων, 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής, Αθήνα, 24-26 Ιανουαρίου.
    1. Λιονής, Χ., Ε. Συμβουλάκης, Κ. Βαρδαβάς, Μ. Παπαδακάκη, Α. Αλεγκάκης, Δ. Κουναλάκης, Η. Γραμματικόπουλος, Β. Σαπουνά, Μ. Χατζηαρσένης και Κ. Χλίβερος (2008). Μελέτη του Έρπητα Ζωστήρα και Δίκτυο Έρευνας Γενικής Ιατρικής στην αγροτική Κρήτη: Πρώτα αποτελέσματα, Προφορική ανακοίνωση, 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Κάστρο Κυλλήνης Ηλείας, 30 Απριλίου – 4 Μαΐου.
    1. Παπαδακάκη, Μ. (2008). Η βία στις συντροφικές σχέσεις: Μια νέα πρόκληση για τους επαγγελματίες της ΠΦΥ, διεταιρική συζήτηση με θέμα: «Από το άτομο στην οικογένεια: Νέες προσεγγίσεις στην παροχή υπηρεσιών», 34ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, 20-24 Μαΐου.
    1. Παπαδακάκη, Μ. και Α. Μαρκάκη (2008). Γενική Ιατρική και Ομάδα Υγείας. Μήπως το ξεχάσαμε;, Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: «Οι προκλήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Δυνατότητες και περιορισμοί», 8ο Παμπελοποννησιακό Ιατρικό Συνέδριο, Νεάπολη Λακωνίας, 3-5 Οκτωβρίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ. (2008). Η εμπλοκή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της συντροφικής βίας και στη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας, 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, Αθήνα, 3-6 Δεκεμβρίου.
    1. Χλιαουτάκης, Ι., Χ. Γναρδέλλης, Γ. Τζαμαλούκα και Μ. Παπαδακάκη (2009). Θα µπορούσαν τα κίνητρα και τα εµπόδια χρήσης κράνους να προβλέψουν τις συγκρούσεις των µοτοσικλετιστών; Αποτελέσµατα µιας έρευνας πεδίου, Προφορική ανακοίνωση, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων, Ρέθυμνο, Κρήτη, 10-12 Σεπτεμβρίου.
    1. Χναράκη, Ε. και Μ. Παπαδακάκη (2010). Διαφορές στην αντίληψη και τη φροντίδα της υγείας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας: η περίπτωση ενός αγροτικού δήμου της Κρήτης, Προφορική ανακοίνωση, 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής, Αθήνα, 4-6 Φεβρουαρίου.
    1. Τσούτση, Β., Χ. Τσιροπούλου και Μ. Παπαδακάκη (2010). Κακοποίηση των ηλικιωμένων και κατ’ οίκον φροντίδα: Η περίπτωση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, Προφορική ανακοίνωση, 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας με θέμα: «Κοινωνικές Επιδημίες», Αθήνα, 15-17 Μαρτίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ., Σ. Πάρλαλης και Ε. Παπανδρέου (2010). Διαφέρουν οι ανάγκες ανδρών και γυναικών στην τρίτη ηλικία; Ευρήματα μιας μελέτης σε Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) της Κρήτης, Προφορική ανακοίνωση, 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας με θέμα: «Κοινωνικές Επιδημίες», Αθήνα, 15-17 Μαρτίου.
    1. Καστρινάκη, Ε., Ρ. Δρακάκη και Μ. Παπαδακάκη (2010). Συχνότητα εμφάνισης περιπτώσεων συντροφικής κακοποίησης στην Κοινωνική Υπηρεσία δημόσιου νοσοκομείου, Προφορική ανακοίνωση, 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας με θέμα: «Κοινωνικές Επιδημίες», Αθήνα, 15-17 Μαρτίου.
    1. Δρακάκη, Ρ., Ε. Καστρινάκη και Μ. Παπαδακάκη (2010). Τι συμβαίνει όταν ένα περιστατικό συντροφικής κακοποίησης παραπέμπεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου; Το παράδειγμα ενός νοσοκομείου της Κρήτης, Προφορική ανακοίνωση, 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας με θέμα: «Κοινωνικές Επιδημίες», Αθήνα, 15-17 Μαρτίου.
    1. Αναστασίου, Φ., Μ. Αντωνοπούλου, Χ. Αποστολάκης, Κ. Βαρδαβάς, Α. Βασιλάκη, Θ. Βασιλόπουλος, Γ. Βρέντζος, Σ. Δημητρακόπουλος, Α. Καλογήρου, Ι. Κομνηνός, Δ. Κουναλάκης, Ε. Λαδουκάκη, Κ. Μακρή, Μ. Παπαδακάκη, Χ. Πετράκη, Ε. Πιτέλου, Ν. Πλουμής, Δ. Προκοπιάδου, Ι. Στεφανάκη, Ε. Συμβουλάκης, Ε. Τζώρτζης, Ν. Τσακουντάκης, Ι. Τσιαούση, Ι. Τσιλιγιάννη, Γ. Φουντάκης, Μ. Χατζηαρσένης, Κ. Χλιβερός και Χ. Λιονής (2010). Χαρακτηριστικά ασθενών με Μεθερπητική Νευραλγία σε αγροτικές περιοχές της Κρήτης, Προφορική ανακοίνωση, 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Κέρκυρα, 7-11 Απριλίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ., Π. Μαραγκάκη, Θ. Δημητρίου και Χ. Χαραλάμπους (2010). Η καταγραφή των ατόμων με αναπηρία σε ένα αστικό δήμο της Κρήτης, Επιστημονικό Θεματικό Συνέδριο Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), Αθήνα, Μάιος.
    1. Παπαδακάκη, Μ. (2010). Το Κέντρο Υγείας ως σημείο πρώτης επαφής για τα κακοποιημένα άτομα και δείκτες αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών ΠΦΥ, 15o Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, Χανιά, Κρήτη, 29-31 Οκτωβρίου.
    1. Παπαδακάκη, Μ., Ι. Ιωσηφίδης, Α. Αραβαντινού και Ρ. Ευτυχίδη (2011). Οι στάσεις των νέων ως προς τους μύθους του γυναικείου βιασμού και παράγοντες που επιδρούν σε αυτές, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης με τίτλο: «Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης», Αθήνα, 16-18 Μαΐου.
  1. Γούτσου, Μ., Μ. Ιορδανίδου, Σ. Σχιζά, Χ. Μπάστας και Μ. Παπαδακάκη (2011). Συχνότητα υποδοχής σεξουαλικής κακοποίησης των εγκλείστων σε ελληνικό κατάστημα κράτησης, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης με τίτλο: «Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης», Αθήνα, 16-18 Μαΐου.

Για διεθνή συνέδρια, πατήστε εδώ.