- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την υγεία των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών κατά την περιγεννετική περίοδο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης, η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης με επίκεντρο την υγεία των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών κατά την περιγεννετική περίοδο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ORAMMA» (http://oramma.eu/) και είχε ως στόχο την ανάπτυξη διαλόγου για την προώθηση της ασφαλούς μητρότητας και τη βελτίωση της πρόσβασης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η υποδιοικήτρια και στελέχη της 7ης ΥΠΕ, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπρόσωποι του ΠΕΔΥ Ηρακλείου Κρήτης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών Ηρακλείου με μέλη του ΣΕΜ, η Πρόεδρος και στελέχη του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Κρήτης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παραρτήματος Κρήτης, στελέχη του Κοινωνικού Ιατρείου και του Δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου Κρήτης, στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων του Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Συριακής κοινότητας και του Συλλόγου Ρωσόφωνων Ηρακλείου Κρήτης, επαγγελματίες διερμηνείς και μεταφραστές. Τη στήριξη στην προσπάθεια αυτή απέστειλαν και φορείς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.
Στη συνάντηση καταγράφτηκαν τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο οι επαγγελματίες υγείας, όσο και οι γυναίκες πρόσφυγες/μετανάστριες και τα νεογνά τους αναφορικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη γενικότερη κάλυψη των αναγκών υγείας. Ανάμεσα σε άλλα, προτάθηκαν λύσεις και αναδείχθηκε η ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για την ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών και των νεογνών τους και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, καθώς με την προσφυγική κρίση υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκύων και θηλαζουσών προσφύγων και μεταναστριών με νεογέννητα μωρά, οι οποίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους κινδύνους υγείας κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου και σύνθετες σωματικές, ψυχολογικές και ψυχικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από καλά εκπαιδευμένες διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας.
Η συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας πιο ουσιαστικής συνεργασία μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν με την από κοινού ανάληψη δράσεων τόσο μέσα στο ευρωπαϊκό έργο «ORAMMA», όσο και στο πλαίσιο άλλων προτάσεων που τέθηκαν προς συζήτηση.
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» στο ΤΕΙ Κρήτης
Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης και την Ομάδα Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Κρήτης, ημερίδα για την «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» με τη συμμετοχή:
- εκπροσώπων ακαδημαϊκών φορέων (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ινστιτούτο Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας)
- δραστήριων μελών ΜΚΟ και Επιχειρήσεων (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων Ρόδου, Πανελλαδικός Σύλλογος «ΣΟΣ – Τροχαία Εγκλήματα», Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «ο Άγιος Χριστοφόρος – Στηρίζω», Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Παιδικός Ραδιοφωνικός Σταθμός «Family FM 89,5» και ΚΑΡΕΝΤΑ Ηρακλείου
- στελεχών κρατικών υπηρεσιών εμπλεκόμενων στην παραγωγή πολιτικής οδικής ασφάλειας (Τμήμα Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου και Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου) και
- σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Ασημίου και Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Νομού Ηρακλείου).
Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Ξυλούρης και οι βουλευτές του Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου και Σωκράτης Βαρδάκης.
Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασαν το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης νεότερα ερευνητικά δεδομένα, καλές πρακτικές και έξυπνες τεχνολογικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και κατέθεσαν προτάσεις και στρατηγικές προς θεσμοθέτηση από την Πολιτεία.
Στην ημερίδα παρευρέθη ο Πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης. Άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εισηγήσεις και ομιλίες, συζήτησε και συμμετείχε στον προβληματισμό και παρουσίασε την πρόσφατη έκθεσή του για την κατανόηση των τροχαίων τραυματισμών και το κόστος τους.
Ομοίως, τόσο ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχης κ Νικόλαος Ξυλούρης, όσο και η Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, κ. Ελένη Μαυρομμάτη, παρουσίασαν με εισηγήσεις τους τις προσπάθειες τους για μείωση των τραυματισμών και θανάτων από τις τροχαίες συγκρούσεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων και συμφωνήθηκε η άμεση υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας) και του Ινστιτούτου Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Το κύριο συμπέρασμα της ημερίδας είναι η ανάγκη υιοθέτησης ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος και μιας διεπιστημονικής συνεργασίας για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, τέθηκε και η ανάγκη στήριξης όλων των φορέων που μελετούν και προάγουν την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.
- Πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την υγεία των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών κατά την περιγεννετική περίοδο
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την υγεία των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών κατά την περιγεννετική περίοδο. Η συνάντηση θα λάβει χώρα την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00-20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Κρήτης με συμμετοχή εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων από τον χώρο της δημόσιας υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των ΜΚΟ και της κοινότητας των μεταναστών.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ORAMMA» (http://oramma.eu/). Πρόκειται για ένα έργο 24μηνης διάρκειας στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης με συντονιστή φορέα το Τμήμα Μαιευτικής Αθηνών και με συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Σουηδία καθώς και Ευρωπαϊκών Συλλόγων και Δικτύων Επαγγελματιών Υγείας (Ευρωπαϊκός Σύλλογος Μαιών, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και έχει ως αντικείμενο να αναπτύξει μια επιχειρησιακή και στρατηγική προσέγγιση με σκοπό την προώθηση της ασφαλούς μητρότητας, τη βελτίωση της πρόσβασης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, καθώς επίσης και τη βελτίωση της ισότητας στη μητρική υγεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο επίσης επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, τις δεσμεύσεις και τις δράσεις για τη βελτίωση της μητρικής υγείας των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, καθώς με την προσφυγική κρίση υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκύων και θηλαζουσών μεταναστριών και προσφύγων με νεογέννητα μωρά, οι οποίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους κινδύνους υγείας κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου και σύνθετες σωματικές, ψυχολογικές και ψυχικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από καλά εκπαιδευμένες διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας.
Σε αυτή την καθοριστική στιγμή, η επικείμενη συνάντηση εργασίας έρχεται να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των μεταναστριών και προσφύγων γυναικών που βρίσκονται στην περιγεννετική περίοδο, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης προβλέπεται να συζητηθούν δυσκολίες που καθημερινά απαντώνται στη φροντίδα υγείας των γυναικών αυτών και των νεογνών τους καθώς και τρέχουσες και προγραμματισμένες δράσεις και πολιτικές των φορέων του τόπου σε αυτόν τον τομέα. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στη διατύπωση ολοκληρωμένων και οικονομικά αποδοτικών προσεγγίσεων και προτάσεων για την παροχή ασφαλούς μητρότητας, οι οποίες θα κατατεθούν τόσο στα αρμόδια υπουργεία της χώρας μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
[pdf-light-viewer id=”4838″]
- Συζήτηση για την ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» στο Ράδιο 98,4
Συζήτηση της κ. Αγγελικής Δουλγεράκη με τον Καθηγητή Ιωάννη Χλιαουτάκη για την ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.
- Συζήτηση για την ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» στο TV Creta
Συζήτηση για την ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» στην εκπομπή «Live με την Αντιγόνη».
- Πρόγραμμα ημερίδας με θέμα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας»
[pdf-light-viewer id=”4807″]
- Συμμετοχή με ανακοινώσεις του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θεματική ενότητα «Μετανάστευση και Υγεία» στο 10ο Πανελλήνιο και 9ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο
Από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου και Καθηγήτρια Εφαρμογών κ. Μαρία Παπαδακάκη και τη συνεργάτιδα Καθηγήτρια Εφαρμογών, κ. Νικολέτα Ράτσικα, παρουσιάστηκαν δύο εργασίες που αφορούν, αντίστοιχα, στην «Προαγωγή ασφαλούς μητρότητας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες μέσα από ένα μοντέλο διεπιστημονικής φροντίδας – ORAMMA project» και στη «Σεξουαλική θυματοποίηση μεταναστριών που απασχολούνται σε οικιακή εργασία: εκτίμηση αναγκών και προτάσεις παρέμβασης – COMMUN-AID project». Στη Στρογγυλή Τράπεζα, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ιωάννης Χλιαουτάκης, συμμετείχαν επίσης με ανακοινώσεις τους ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής και ο Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Επιδημιολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Γεώργιος Κριτσωτάκης.
- Ενημερωτική εκδήλωση για την οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά στο Γυμνάσιο Ασημίου
Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά στο Γυμνάσιο Ασημίου. Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν στις τροχαίες συγκρούσεις. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την κ. Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και τον κ. Λιονάκη Ιωάννη, Πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.). Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και οι συνεργάτιδες του Εργαστηρίου, κ. Γιαλιτάκη Μαρία και κ. Μπέσικου Χριστίνα.
- Αποσπάσματα βίντεο για τις δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)
- Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε πρακτική άσκηση με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης, άσκηση στον ΚΟΚ και οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου.
- Επίσκεψη εκπροσώπων Κινέζικης Πρεσβείας στο ΤΕΙ Κρήτης
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 και είχε στόχο την ενημέρωση των εκπροσώπων της Κινέζικης Πρεσβείας σχετικά με την αποστολή, το έργο και τα επιτεύγματα των εργαστηρίων του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και το ενδεχόμενο διμερών συνεργασιών σε τομείς ενδιαφέροντος. Η Διευθύντρια του εργαστηρίου, κ. Παπαδακάκη Μαρία, παρευρέθηκε σε συνάντηση που οργανώθηκε από τη διοίκηση του ιδρύματος και πραγματοποίησε σύντομη παρουσίαση του εργαστηρίου και των επιτευγμάτων του. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας είχαν κατόπιν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και να παρακολουθήσουν μια επίδειξη σε επιλεγμένα σενάρια του προσομοιωτή οδήγησης από τα στελέχη του εργαστηρίου κ. Γιαλιτάκη Μαρία και κ. Ασημινάκη Μανούσο.
- Διήμερο εκδηλώσεων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Αλικαρνασσού
Ημερομηνία: 6-7/4/2017
Τύπος: e-Kriti
- Βιωματικές δραστηριότητες με θέμα την επικοινωνία και την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας
Ημερομηνία: 04/04/2017
- Εκδήλωση «Μάθε να λες όχι» στο Γυμνάσιο Ασημίου
Ημερομηνία: 03/04/2017
- Δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ
- Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ’ τάξης του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και ενημερωτική ξενάγηση στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης
Σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ’ τάξης του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και ενημερωτική ξενάγηση στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε πρακτική άσκηση με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης και οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συντόνισαν τα στελέχη του Εργαστηρίου, κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, κ. Παπαδακάκη Μαρία και κ. Γιαλιτάκη Μαρία, ενώ σημαντική υπήρξε η βοήθεια του κ. Ασημινάκη Μανούσου, καθώς και ομάδας φοιτητριών του Τμήματος Κοινωνικής Eργασίας του ΤΕΙ Κρήτης (Χριστίνα Μπέσικου, Ιωάννα Θανοπούλου, Αγγελική Κοσμάτου, Αουρέλα Τόσκα και Αναστασία Κάτσιανου). Οι μαθητές, παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αγρόκτημα από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Αλμπάν Μάρκου και Κλαίρη Μανουσουδάκη και να ενημερωθούν για τις ποικιλίες των φυτών και δένδρων, καθώς και τις σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
- Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Ασημίου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Οι μαθητές του Γυμνασίου Ασημίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και βίωσαν την προσομοίωση οδήγησης σε διαφορετικά περιβάλλοντα σε συνδυασμό με άσκηση στον ΚΟΚ. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συντόνισαν τα στελέχη του Εργαστηρίου, κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, κ. Παπαδακάκη Μαρία και κ. Γιαλιτάκη Μαρία.
- Ημερίδα «Φρένο στις τροχαίες συγκρούσεις: Οδηγούμε αμυντικά – αποφεύγουμε τις υψηλές ταχύτητες» στο ΤΕΙ Κρήτης
Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στο κατάμεστο από φοιτητές αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την οδική ασφάλεια την οποία διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και κάλυψε επιστημονικά το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι ειδικοί στον τομέα των τραυματισμών σε τροχαία σύγκρουση, κ. Ιωάννης Λιονάκης, ο Υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ, κ. Σταύρος Καλογιαννάκης, ο Καθηγητής Εφαρμογών, κ. Μιχαήλ Ροβίθης και ο ακτιβιστής, κ. Εμμανουήλ Μαράκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, κ. Ιωάννης Χλιαουτάκης.
- Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β‘ τάξης του Γυμνασίου Γαζίου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ τάξης του Γυμνασίου Γαζίου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε πρακτική άσκηση με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης και οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συντόνισαν τα στελέχη του Εργαστηρίου, κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, κ. Παπαδακάκη Μαρία και κ. Γιαλιτάκη Μαρία.
- Δράσεις του Εργαστηρίου για την οδική ασφάλεια στο «Κρήτη TV»
Ρεπορτάζ της Έλλης Κοκάλη στο «Κρήτη TV» για τις δράσεις του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας στον τομέα της διακινδυνευμένης οδήγησης (απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων στις 16/03/2017).
- Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Σταύρος Πολέντας
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Χριστόφορος – Στηρίζω», κ. Σταύρος Πολέντας, ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Μανόλης Λεράκης και το μέλος του Συλλόγου, κ. Ελένη Πολυράκη, προσήλθαν κατόπιν προσκλήσεως σε συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των τροχαίων θυμάτων, προτάσεις για την αντιμετώπιση – βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς και δέσμη μέτρων ανά Υπουργείο προς υιοθέτηση και ψήφιση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ουρσουνίδης Γεώργιος, αφού ενημερώθηκε και κατ’ ιδίαν για τις δράσεις του Συλλόγου, επέδειξε απόλυτη κατανόηση και μεγάλο, πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επίλυση όλων των προβλημάτων, καθώς και για τις δράσεις του Συλλόγου μας, τις οποίες ο Σύλλογος θα προτείνει και εγγράφως για να συνδιοργανώσει με την Επιτροπή και με τη στήριξη και των αρμόδιων Υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε οι νέοι μας να μας οδηγήσουν σε άλλο δρόμο για την οδική ασφάλεια.
Στις 18:00, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Σταύρο Πολέντα, ο οποίος του έθεσε υπόψη τα σοβαρά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και κατέθεσε προφορικά προτάσεις για την οδική ασφάλεια.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες των οικογενειών από τροχαίους θανάτους, τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της δικαίωσης του αγώνα και της βελτίωσης όπου απαιτείται, για αλλαγές στο νομικό και όχι μόνο πλαίσιο και μας διαβεβαίωσε ότι θα στηρίζει θεσμικά τον αγώνα μας για τη δικαίωση των τροχαίων θυμάτων – αναπήρων και των οικογενειών τους.
- Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Χάρακα στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Η Γ’ τάξη του Γυμνασίου Χάρακα επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και μαθητές και μαθήτριες δοκίμασαν τις γνωστικές τους ικανότητες στον τομέα της οδικής ασφάλειας (έλεγχος ΚΟΚ), παρακολούθησαν προσομοιώσεις συγκρούσεων, συζήτησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιπτώσεις τους και οδήγησαν στον προσομοιωτή οδήγησης υπό καιρικές συνθήκες που απαιτούν την αυξημένη επαγρύπνηση του οδηγού.
- Εκπαιδευτική επίσκεψη του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και απόλαυσαν την προσομοίωση οδήγησης σε διαφορετικά περιβάλλοντα σε συνδυασμό με άσκηση στον ΚΟΚ. Τα στελέχη του Εργαστηρίου εντυπωσιάστηκαν από το εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών να αφομοιώνουν κανόνες και να διασκεδάζουν με τη χρήση του προσομοιωτή οδήγησης.
- Διάλεξη με θέμα «Αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμός»
Στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης η Δρ Κοκαλιάρη Ευφροσύνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του Springfield College (ΗΠΑ), δόθηκε διάλεξη με θέμα «Αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμός». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 και ώρα 15:00-17:00 σε αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
- Εκδήλωση «Ecomobility» στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 διοργανώθηκε στο Ηράκλειο η εκδήλωση για την Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση, με την παρουσίαση της εργασίας των ομάδων των μαθητών από το Ειδικό ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου για την εκστρατεία «Free Mobility 2016-2017» και το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου για την εκστρατεία «Ecomobility 2016-2017». H εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Σουκατζίδη», στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Σκοπός της εκστρατείας είναι μέσα από τις εργασίες και προτάσεις των ομάδων των μαθητών, να τονιστούν τα προβλήματα μετακίνησης, τα εμπόδια πεζών ή ατόμων με κινητικές δυσκολίες, οι ελλείψεις στη συγκοινωνιακή δομή, καθώς και οι παρατυπίες που προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή κυκλοφορία στην πόλη.
Τύπος: Creta Live
- Συνάντηση φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) της Περιφέρειας Κρήτης με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ημερομηνία: 02/03/2017
- «Έκρηξη» Ιαβέρη: Ο Έλληνας τρίβλακας οδηγός με κινητό, τσιγάρο και καφέ
Ο Ιαβέρης δεν μασάει τα λόγια του και μιλά στο Contra.gr για τον πόλεμο διαρκείας στους ελληνικούς δρόμους. Οι χαρακτηρισμοί για όλους μας που κρατάμε τιμόνι είναι ακραίοι, όμως, ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον άνθρωπο που έχει ταυτίσει τη ζωή του με την ασφαλή οδήγηση;
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Φιλ Ανσέλμο, ο τότε τραγουδιστής των Pantera, έβαζε βόμβες στο μυαλό μας «φτύνοντας» τους στίχους στο μικρόφωνο. Η σχεδόν κτηνώδης δύναμη του όταν τραγουδούσε δεν μπορούσε να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr ο Ιαβέρης (κατά κόσμον Αναστάσιος Μαρκουΐζος, οδηγός αγώνων – θρύλος), ένα κατά τα άλλα ήσυχο απόγευμα στο Σύνταγμα. «Έφτυνε» τις λέξεις με μια πρωτοφανή ωμότητα, για να καρφωθούν στο μυαλό όλων μας. Το θέμα της οδικής ασφάλειας δεν είναι παιχνίδι για να το προσπερνά κανείς αδιάφορα. Και ο Ιαβέρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσο πιο δυνατά μπορούσε, εκπέμποντας SOS για τη γενοκτονία των δρόμων. Η συνέντευξη που ακολουθεί δεν συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν καλά φυλαγμένες βεβαιότητες μέσα τους και δεν διαθέτουν καλές σχέσεις με την αλήθεια. Φορέστε τώρα ζώνη ασφαλείας για να συνεχίσετε την ανάγνωση πατώντας εδώ.
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών» στον Δήμο Αγίου Νικολάου
Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 διεξήχθη στον χώρο εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου βιωματική ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τον Οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίου Νικολάου (ΟΚΥΔΑΝ) στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Στην εκδήλωση παρευρέθησαν γονείς, κηδεμόνες, οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου.
Τύπος: Creta Live
- Συνέντευξη για την ενδοοικογενειακή βία στο Λατώ FM
Συνέντευξη για την ενδοοικογενειακή βία της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Μαρίας Παπαδακάκη, στο Λατώ FM (103,3) στην εκπομπή «Όπως σε βλέπω και με βλέπεις» με τους Μαρία Κοκολάκη και Γιώργο Βιδάκη.
- Συνάντηση με τους Δημάρχους των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων, Γόρτυνας και Φαιστού
Τα στελέχη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, κ. Μαρία Παπαδακάκη και κ. Ιωάννης Χλιαουτάκης συναντήθηκαν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 με τον Δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων, κ. Μανόλη Κοκοσάλη, τον Δήμαρχο Γόρτυνας, κ. Νικόλαο Σχοιναράκη και τον Δήμαρχο Φαιστού, κ. Γεώργιο Αρμουτάκη και συζήτησαν ενδεχόμενες συνεργασίες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας με τους Δήμους και τις υπηρεσίες τους στην κατεύθυνση της αναζήτησης προκηρύξεων, υποβολής προτάσεων και άντλησης πόρων για τη διεξαγωγή αναπτυξιακών έργων και καινοτόμων παρεμβάσεων στις τοπικές κοινωνίες.
- Ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών» στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
- Εναρκτήρια συνάντηση για το έργο «ORAMMA» στο Λουξεμβούργο
Η εναρκτήρια συνάντηση του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «ORAMMA» πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2017. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων και συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα ο Υπεύθυνος Έργου, ο Οικονομικός Διευθυντής και ένας εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE). Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να συζητήσουν οι εταίροι ορισμένες λεπτομέρειες και να διευκρινιστούν ερωτήσεις σχετικά με τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε εταίρος ώστε να παραδώσει τα απαιτούμενα στοιχεία. Ένας κύριος στόχος ήταν η οριστικοποίηση ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει τα καθήκοντα, τα χρονοδιαγράμματα και μεθοδολογικά ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη του έργου. Το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας αποτελεί βασικό συνεργάτη στο έργο αυτό και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τη Διευθύντριά του, Δρ Μαρία Παπαδακάκη.
- Αποκριάτικο πάρτι από το Radio Family
Το παιδικό οικογενειακό ραδιόφωνο Family fm 89,5 διοργανώνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 13:00 Carnival Party στο κέντρο διασκέδασης «Άνοδος» στο Γάζι.
Το κόστος της πρόσκλησης είναι 7€ (για τα μέλη της family club card) και περιλαμβάνει: ♦ Ατομικό πιάτο χοιρινή με πατάτες ♦ Aφθόνο χυμό και νερό ♦ Σαλάτα ανά 4 άτομα ♦ Κρασί ♦ Ποπ κορν και μαλλί της γριάς (δωρεάν με την πρόσκλησή σας)
Το νούμερο τη πρόσκλησης συμμετέχει σε κλήρωση για μεγάλα δώρα.
♦ Μεγαλοφιγούρες με τους αγαπημένους σας ήρωες ♦ Ξυλοπόδαρος ♦ Face painting ♦ Μπαλόνια
Και πολλές εκπλήξεις!
Σκοπός μας είναι να μπορούν όλοι να περάσουν όμορφα και να διασκεδάσουν. Κάντε κράτηση και εξασφαλίστε τη θέση σας τηλεφωνώντας στο 2811 112 344 ή 6979911277.
* Παιδιά κάτω των 3 ετών δωρεάν.
- «Live με την Αντιγόνη»: Οι διαστάσεις της φτώχειας στην Κρήτη
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» στο ΤΕΙ Κρήτης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 η ημερίδα με θέμα «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων του έργου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και συζητήθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Η ημερίδα ήταν εξαιρετικά επιτυχής, αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από όλη την Κρήτη, ωφελούμενους ΤΕΒΑ, εκπροσώπους των ωφελούμενων, π.χ. τα Προεδρεία των ΑΜΕΑ (Γεώργιος Βιδάκης), των Πολυτέκνων (Γεώργιος Παρασύρης), των Τριτέκνων (Εμμανουήλ Αχλαδιανάκης), τους επαγγελματίες της πρόνοιας και τους υπεύθυνους της Κοινωνικής Πολιτικής από κάθε Δήμο σε εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φτώχειας και καλών πρακτικών αντιμετώπισής της. Εκτός από τους επαγγελματίες που εργάζονται με τους ωφελούμενους του έργου ΤΕΒΑ, στα στρογγυλά τραπέζια συμμετείχαν και εξειδικευμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αναστάσιος Φιλαλήθης, 7η ΥΠΕ, Στυλιανός Δημητρακόπουλος), της κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΚΕ, Διονύσιος Μπαλούρδος) και της ασφάλισης (ΤΕΙ Αθήνας, Γαβριήλ Αμίτσης). Κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των ακραίων καταστάσεων που οδηγούνται οι εμπερίστατοι συμπολίτες μας, καταλήξαμε όλοι -επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι των Δήμων- στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής και τα στελέχη της Πρόνοιας της Περιφέρειας (Σπύρος Επιτροπάκης και Λάμπρος Βαμβακάς), ότι θα πρέπει να αποσταλούν από τους υπεύθυνους του έργου (Ιωάννης Χλιαουτάκης και Μαρία Παπαδακάκη), τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τη συνέχισή της και την ανάπτυξη των συνοδευτικών μέτρων προς τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ και κατά το τρέχον έτος.
Τύπος: Creta Live και Candia News
- «Live με την Αντιγόνη»: Ημερίδα για τα αποτελέσματα των δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ
- Ημερίδα με θέμα «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» στο ΤΕΙ Κρήτης
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης σας προσκαλεί στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με σκοπό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων του έργου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και να συζητηθούν προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη.
Απευθύνεται στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις τοπικές αρχές, στους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, καθώς και σε όλους τους ωφελούμενους του έργου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 έως 15:00, στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
Τύπος: Creta Live και Candia News
- Ευχές
- Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 3ου κύκλου δράσεων για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων και της παγκόσμιας ημέρας μνήμης για τα θύματα των τροχαίων συγκρούσεων
Τύπος: Creta Live, Χανιώτικα Νέα, Hania News και Επαρχιακό Φως
- «SOS – Τροχαία Εγκλήματα»: Ζητούν αυστηροποίηση του νόμου
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Χανίων, όπου συζητήθηκαν προβλήματα και βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισής τους με τη βοήθεια της ειδικού επιστήμονα σε θέματα εποπτείας επαγγελματιών, κ. Σπυριδούλας Σταμπολάκη. Στην εκπαιδευτική ομάδα συμμετείχαν τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η συνάντηση συντονίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού Χανίων.
Τύπος: Creta Live
- Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ηρακλείου
Χώρος: Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης, Ηράκλειο
Ημερομηνία: 12/12/2016
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Ζώντας με έναν έφηβο – προκλήσεις στον ρόλο του γονέα» στον Δήμο Χανίων
Στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, βιωματική ημερίδα με θέμα «Ζώντας με έναν έφηβο – προκλήσεις στον ρόλο του γονέα» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Κοινωνική Υπηρεσία στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η κ. Αθηνά Πετράκη, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες ομάδες παίζοντας ρόλους, βιώνοντας συναισθήματα και θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση συμπεριφορών των εφήβων.
Τύπος: Creta Live, e-Kriti και Candia News
- Ενημέρωση από στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ηρακλείου
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 13:00 στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Β’ όροφος κτιρίου ΣΕΥΠ) θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επίδειξη οπτικοακουστικού υλικού από στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με την κοινωνικό λειτουργό, την ψυχολόγο και παιδοψυχολόγο σχετικά με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες φιλοξενίας καθώς και συμβουλευτικής στους τομείς ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας και παιδιών.
Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου ανεξαρτήτως εξαμήνου φοίτησης.
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» στον Δήμο Αποκορώνου
Στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου διεξήχθη σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, βιωματική ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου και την Κοινωνική Υπηρεσία στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος, κ. Κουκιανάκης Χαράλαμπος, ο Αντιδήμαρχος, κ. Κουκουράκης Ιωάννης, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης , κ. Μπενάκη Αργυρώ, η κοινωνική λειτουργός, κ. Αναστασάκη Φιλία και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες ομάδες παίζοντας ρόλους, βιώνοντας συναισθήματα και θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης.
Τύπος: Creta Live
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» στον Δήμο Ρεθύμνου
Στο «Σπίτι του Πολιτισμού» διεξήχθη σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, βιωματική ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και την Κοινωνική Υπηρεσία στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου, κ. Τσιομπίκας Γρηγόριος , η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, κ. Κλάδου Καλλιόπη και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες ομάδες παίζοντας ρόλους, βιώνοντας συναισθήματα και θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης.
Τύπος: Creta Live
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Φαιστού
Στο Πολύκεντρο Μοιρών διεξήχθη σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, βιωματική ημερίδα με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Φαιστού και την Κοινωνική Υπηρεσία στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος, κ. Αρμουτάκης Γεώργιος , η Αντιδήμαρχος, κ. Τιτάκη – Λεονταράκη Ελένη και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες ομάδες παίζοντας ρόλους, βιώνοντας συναισθήματα και θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση συμπεριφορών των εφήβων.
Τύπος: Creta Live
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Χανίων, όπου συζητήθηκαν προβλήματα και βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισής τους με τη βοήθεια της ειδικού επιστήμονα σε θέματα εποπτείας επαγγελματιών, κ. Σπυριδούλας Σταμπολάκη. Στην εκπαιδευτική ομάδα συμμετείχαν περισσότερα από πενήντα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η συνάντηση συντονίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού Χανίων.
Τύπος: Creta Live
- Συνέντευξη τύπου για την εκπαιδευτική ομάδα εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και για τις ημερίδες στους Δήμους Κισσάμου, Αποκορώνου και Χανίων
Έξαρση καταγράφεται σε ψυχικές παθήσεις και σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εξαρτήσεων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως τονίστηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Χανίων. Αφορμή για τη συνέντευξη, ήταν η συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών, που στελεχώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χανιώτικων Νέων», η Καθηγήτρια Εφαρμογών στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Παπαδακάκη Μαρία, υπογράμμισε ότι «την περίοδο της κρίσης βλέπουμε να βρίσκεται σε έξαρση μια σειρά από καταστάσεις, όπως ψυχικά νοσήματα, ενδοοικογενειακή βία, εξαρτήσεις». Η κ. Παπαδακάκη αναφέρθηκε στον ρόλο του κοινωνικού λειτουργού ο οποίος, όπως είπε, «δέχεται όλα τα περιστατικά και ενώ έχει λάβει την εκπαίδευση, έρχεται τώρα στην κρίση να αντιμετωπίσει αυτό που λέγεται «συννοσηρότητα», δηλαδή έχει τον φτωχό ο οποίος έχει τα χρόνια προβλήματά του, την ανεργία του και τα προβλήματα που εκδηλώνονται εξαιτίας της φτώχειας. Άρα στην ουσία θα πρέπει να δει την οικογένεια, να δει τα εργασιακά ζητήματα του φτωχού, να δει τα ψυχικά ζητήματα του φτωχού και να δει και τα προβλήματα υγείας». Μάλιστα, όπως είπε, σε όλη την Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη έντεκα ομάδες αλλά και βιωματικές ημερίδες. «Ήδη πραγματοποιήθηκε βιωματική ημερίδα στην Κίσσαμο, ενώ ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου στον Δήμο Αποκορώνου και στις 9 του μηνός στον Δήμο Χανίων με θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, τον ρόλο του γονέα σε θέματα παραβατικότητας των εφήβων καθώς επίσης θέματα εξαρτήσεων στους εφήβους και πώς αυτά μπορούν να τα διαχειριστούν οι γονείς. Αυτές οι ημερίδες είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο. Καλούμε όλους τους γονείς να παραβρεθούν προκειμένου μαζί να συζητήσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το πώς να διαχειριστούν τα προβλήματα των παιδιών τους».
Η ψυχολόγος – επόπτρια, κ. Σταμπολάκη Σπυριδούλα, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται στους κοινωνικούς λειτουργούς και στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τους λήπτες των κοινωνικών υπηρεσιών του κάθε Δήμου, ένα πλαίσιο φροντίδας, στήριξης και καθοδήγησης, γιατί έχουν τεράστιο έργο να επιτελέσουν».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης και η Αντιδήμαρχος, κ. Αλιφιεράκη Ελευθερία, η οποία υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Χανίων στηρίζει και προωθεί δράσεις που στοχεύουν στην επιμόρφωση και στην εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού» και ότι «η συγκεκριμένη επιμόρφωση προέρχεται από τα συνοδευτικά μέτρα του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».
Τύπος: Creta Live και Kriti24
- Συνέντευξη τύπου για την ημερίδα με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Φαιστού
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στον χώρο του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, όπου συζητήθηκαν προβλήματα και βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισής τους με τη βοήθεια της ειδικού επιστήμονα σε θέματα εποπτείας επαγγελματιών, κ. Μαρίας Αλατζόγλου.
Τύπος: Creta Live
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Η σεξουαλική ωρίμανση και η ανάγκη του εφήβου για αυτονομία» στον Δήμο Χερσονήσου
Στο Δημοτικό Κατάστημα Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου διεξήχθη σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, βιωματική ημερίδα με θέμα «Η σεξουαλική ωρίμανση και η ανάγκη του εφήβου για αυτονομία» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Κοινωνική Υπηρεσία στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Το «παρών» έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι, κ. Ευθύμιος Μουντράκης και Εμμανουήλ Κουλούρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, κ. Κωνσταντίνος Τσαντηράκης, η Δημοτική Σύμβουλος, κ. Μαρία Γαράκη, η Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχολόγος, κ. Ελίζα Ιατράκη και η Κοινωνική Λειτουργός, κ. Αρχοντία Κεχαγιά.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες ομάδες παίζοντας ρόλους, βιώνοντας συναισθήματα και θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση συμπεριφορών των εφήβων.
Τύπος: Creta Live και e-Kriti
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να μοιράζομαι την πόλη μου με ανθρώπους από άλλες χώρες – προβληματισμοί και τρόποι αρμονικής συμβίωσης» στον Δήμο Αγίου Νικολάου
Στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αγίου Νικολάου διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, βιωματική ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να μοιράζομαι την πόλη μου με ανθρώπους από άλλες χώρες – προβληματισμοί και τρόποι αρμονικής συμβίωσης» από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Κοινωνική Υπηρεσία στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Το «παρών» έδωσε και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνιος Ζερβός. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες ομάδες παίζοντας ρόλους, βιώνοντας συναισθήματα και θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
- Πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων – Εκπομπή «Κρήτη σήμερα» (Κρήτη TV)
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Ιεράπετρας
Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, εκδήλωση ως συνοδευτική δράση προς τους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), με τη μορφή βιωματικής ημερίδας με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα».
Η ημερίδα απευθυνόταν πρωτίστως σε ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, αλλά και στους υπόλοιπους δημότες οι οποίοι έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον με την αθρόα και ενεργό συμμετοχή τους.
Παρευρέθηκαν έως το πέρας της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα παιδείας, κ. Νταραράς Ηλίας και τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών (κοινωνικοί λειτουργοί), κ. Λαμπράκη-Βαρδάκη Ηρώ (υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος), Αγγελάκη Σοφία, Περάκη Εμμανουέλα και Μαρκάκη Δέσποινα. Σε σύντομη αποτίμηση στην οποία προέβησαν γύρω από τη διαμορφωμένη κατάσταση και τις ανάγκες των ωφελούμενων από το ΤΕΒΑ, εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τη συνέχιση του προγράμματος και των υποστηρικτικών του δράσεων και για το επόμενο έτος και συμμετείχαν ενεργά στις βιωματικές ομάδες της ημερίδας.
Τη βιωματική ημερίδα οργάνωσαν και εμψύχωσαν οι κ. Παπαδακάκη Μαρία και Μαραγκάκη Παγώνα, εξειδικευμένα στελέχη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης.
Οι παρευρισκόμενοι γονείς και νέοι/ες απόλαυσαν τη συμμετοχή τους σε ομάδες, παίζοντας διαφορετικούς ρόλους που αφορούν στην επίλυση συνηθισμένων ενδοοικογενειακών προβλημάτων και βιώνοντας έντονα και ποικίλα συναισθήματα τα οποία στη συνέχεια επεξεργάστηκαν και συζήτησαν με τις υπεύθυνες της ημερίδας.
Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά στους συμμετέχοντες και τους χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης της ημερίδας.
Τύπος: Creta Live και e-Kriti
- Συνέντευξη στον Planet FM με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα»
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση γονέων με θέμα «Αλκοόλ και τροχαίες συγκρούσεις» στον Δήμο Αγίου Βασιλείου
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η συνάντηση γονέων με θέμα «Αλκοόλ και τροχαίες συγκρούσεις» στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και την Κοινωνική Υπηρεσία. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Σπήλι) και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τις επιπτώσεις των τροχαίων συγκρούσεων στη ζωή των εφήβων και των ενηλίκων.
Τύπος: Creta Live και e-Kriti
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να προστατεύω τον έφηβο από παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Κισσάμου
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να προστατεύω τον έφηβο από παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Κισσάμου στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Κισσάμου και την Κοινωνική Υπηρεσία. Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου και συζητήθηκαν οι απορίες και οι προβληματισμοί των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των εφήβων και δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπισή τους.
Τύπος: Creta Live, Crete Plus και e-Kriti
- Συντονισμός και υλοποίηση συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη συνάντηση της εκπαιδευτικής ομάδας εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στον χώρο του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, όπου συζητήθηκαν προβλήματα και βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισής τους με τη βοήθεια της ειδικού επιστήμονα σε θέματα εποπτείας επαγγελματιών, κ. Μαρίας Αλατζόγλου.
- Ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» στον Δήμο Σητείας
- Ημερίδα με θέμα «Ζώντας με έναν έφηβο – προκλήσεις στον ρόλο του γονέα» στον Δήμο Χανίων
- Ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» στον Δήμο Αποκορώνου
- Ομιλία με θέμα «Σχέσεις γονέα – παιδιού: προσέγγιση ανά ηλικιακή ομάδα με στόχο τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία» στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου
- Ημερίδα με θέμα «Η καθημερινότητα μιας οικογένειας σε περίοδο κρίσης – τεχνικές πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» στον Δήμο Ρεθύμνου
- Ημερίδα με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Φαιστού
- Πρόσκληση συμμετοχής στην εκπαιδευτική ομάδα εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Κρήτης, διοργανώνουν ομάδα εποπτείας των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών που στελεχώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο υποστήριξης σε προβλήματα που συναντά ο κάθε επαγγελματίας στην καθημερινή κλινική πρακτική. Μεταξύ των ειδικών στόχων της ομάδας είναι η συναισθηματική έκφραση και διαχείριση προσωπικών δυσκολιών που διακινεί στον επαγγελματία η εξυπηρέτηση δύσκολων περιπτώσεων, η πρόληψη του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαχείριση επαγγελματικών και προσωπικών καταστάσεων. Η ομάδα αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας καθώς και στη διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής των επαγγελματιών.
Οι συναντήσεις της ομάδας που έχουν προγραμματιστεί εντός του 2016, θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 16 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00-14:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Χανίων. Τις συναντήσεις θα συντονίσει έμπειρος και καταρτισμένος επαγγελματίας σε ζητήματα επαγγελματικής εποπτείας.
Δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τις εργάσιμες έως τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στο τηλέφωνο 28213 41689.
Πληροφορίες
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 379518 – 379528
Δήμος Χανίων
κ. Καντεράκη Ειρήνη
Tηλ.: 28213 41225
- Ημερίδα με θέμα «Η σεξουαλική ωρίμανση και η ανάγκη του εφήβου για αυτονομία» στον Δήμο Χερσονήσου
- Ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να μοιράζομαι την πόλη μου με ανθρώπους από άλλες χώρες – προβληματισμοί και τρόποι αρμονικής συμβίωσης» στον Δήμο Αγίου Νικολάου
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Η σεξουαλική ωρίμανση και η ανάγκη του εφήβου για αυτονομία» στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Η σεξουαλική ωρίμανση και η ανάγκη του εφήβου για αυτονομία». Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς παιδιών δημοτικού και γυμνασίου και στόχο έχει τη συζήτηση κοινών προβληματισμών και την επεξεργασία πρακτικών συμβουλών για την υγιή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στις 23 και 30 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 7 και 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 10:00-12:00.
Δηλώσεις συμμετοχής Από 10/11/2016 έως 21/11/2016 Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Πλατεία Ελευθερίας, Αρκαλοχώρι Τηλ.: 28910 22922
Επικοινωνία Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
Τύπος: CretaLive, CretePlus και CandiaNews
- Ημερίδα με θέμα «Προλαμβάνοντας παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις στους εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Ιεράπετρας
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στο Ασήμι
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Γόρτυνας, την Κοινωνική Υπηρεσία και τις Κοινωνικές Δομές σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα». Οι ομάδες θα συντονίζονται από έμπειρη ψυχολόγο, η οποία θα συζητήσει τις απορίες και τους προβληματισμούς των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των εφήβων και θα δώσει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο Γυμνάσιο Ασημίου στις 21 και 28 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 5 και 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 17:00-19:00.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 10/11/2016 έως 17/11/2016
Τηλ.: 28933 40208
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ και τροχαίες συγκρούσεις» στον Δήμο Αγίου Βασιλείου
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Ιεράπετρας
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα». Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς παιδιών δημοτικού και γυμνασίου και θα συντονίζεται από έμπειρη ψυχολόγο, η οποία θα συζητήσει τις απορίες και τους προβληματισμούς των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων και θα δώσει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων (δίπλα από την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη») στις 19 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 11:00-13:00.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 10/11/2016 έως 16/11/2016
Τηλ.: 28423 41348
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Σητείας
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – Ο ρόλος του γονέα». Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς παιδιών δημοτικού και γυμνασίου και θα συντονίζεται από έμπειρη ψυχολόγο, η οποία θα συζητήσει τις απορίες και τους προβληματισμούς των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων και θα δώσει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 17:00-19:00.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 14/11/2016 έως 17/11/2016
Τηλ.: 28430 24263
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Διαχείριση – βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένεια» στον Δήμο Ανωγείων
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Διαχείριση – βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένεια». Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην Κοινωνική Υπηρεσία στις 18 και 25 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 2 και 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 09:30-11:30.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 14/11/2016 έως 16/11/2016
Τηλ.: 28340 31484 – 28340 31550
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να προστατεύω τον έφηβο από παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Κισσάμου
- Πρόσκληση συμμετοχής στην εκπαιδευτική ομάδα εποπτείας επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, διοργανώνουν ομάδα εποπτείας των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών που στελεχώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο υποστήριξης σε προβλήματα που συναντά ο κάθε επαγγελματίας στην καθημερινή κλινική πρακτική. Μεταξύ των ειδικών στόχων της ομάδας είναι η συναισθηματική έκφραση και διαχείριση προσωπικών δυσκολιών που διακινεί στον επαγγελματία η εξυπηρέτηση δύσκολων περιπτώσεων, η πρόληψη του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαχείριση επαγγελματικών και προσωπικών καταστάσεων. Η ομάδα αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας καθώς και στη διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής των επαγγελματιών.
Οι συναντήσεις της ομάδας που έχουν προγραμματιστεί εντός του 2016, θα πραγματοποιηθούν στις 16 και στις 30 Νοεμβρίου, ώρα 12:00-14:00, στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Κρήτης, στο Ηράκλειο. Τις συναντήσεις θα συντονίσει η κ. Μαρία Αλατζόγλου, ψυχολόγος, με εκπαίδευση στη συστημική, γνωσιακή και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ομάδας.
Δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τις εργάσιμες έως τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016.
Πληροφορίες
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 379518 – 379528
Δήμος Ηρακλείου
Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – τηλ.: 2810 344722 – 243361
Τύπος: Creta Live, Crete Plus και Creta Post
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα φροντιστών ασθενών με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου σας προσκαλούν να συμμετέχετε στην ομάδα φροντιστών ασθενών με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Θα συζητηθούν οι απορίες και οι προβληματισμοί των φροντιστών σε ζητήματα που αφορούν τους ίδιους και τους ασθενείς και θα δοθούν πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (Παλαιόχωρα) στις 15, 22 και 29 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 6 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 12:30-14:30.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 10/11/2016 έως 14/11/2016
Τηλ.: 28230 42232 (από 11:00 έως 13:00)
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Μαθαίνω να προστατεύω τους εφήβους από παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Αμαρίου
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρίου σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Μαθαίνω να προστατεύω τους εφήβους από παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις – ο ρόλος του γονέα». Θα συζητηθούν οι απορίες και οι προβληματισμοί των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των εφήβων και θα δοθούν πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο Δημαρχείο Αγίας Φωτεινής στις 15, 22 και 29 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 6 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 17:00-19:00.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 9/11/2016 έως 11/11/2016
Τηλ.: 28333 40103
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Μυλοποτάμου
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα». Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς παιδιών δημοτικού και γυμνασίου και θα συντονίζεται από έμπειρη ψυχολόγο, η οποία θα συζητήσει τις απορίες και τους προβληματισμούς των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων και θα δώσει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο δημοτικό κατάστημα του πρώην Δήμου Κουλούκωνα στο Γαράζο στις 15, 22 και 29 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 6 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 16:00-18:00.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 10/11/2016 έως 14/11/2016
Τηλ.: 28340 23144 – 28340 41482 – 28340 61398
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα γονέων με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα» στον Δήμο Γόρτυνας
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Γόρτυνας σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις ομάδες γονέων που θα συσταθούν στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Ζώντας με παιδιά και εφήβους – ο ρόλος του γονέα». Οι ομάδες θα συντονίζονται από έμπειρη ψυχολόγο, η οποία θα συζητήσει τις απορίες και τους προβληματισμούς των γονέων σε ζητήματα που αφορούν στις συμπεριφορές των εφήβων και θα δώσει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Βαρβάρας στις 11, 18 και 25 Νοεμβρίου καθώς επίσης και στις 2 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 17:00-19:00.
Δηλώσεις συμμετοχής
Από 3/11/2016 έως 9/11/2016
Τηλ.: 28933 40208
Επικοινωνία
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379516 – 2810 379518 – 2810 379528
- Συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τη διερεύνηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών και αναγκών υγείας των δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) των Δήμων Χανίων και Πλατανιά από τους συνεργάτες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης στο πλαίσιο της κοινωνικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης.
Ημερομηνία: 9/11/2016
- Συνάντηση συντονισμού και ενδιάμεσης αξιολόγησης συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)
Ημερομηνία: 8/11/2016
- Αστική υγεία και ποδήλατα
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Διοίκησης και ΚΕΠ του Δήμου Μινώα και με τους επαγγελματίες των κοινωνικών δομών του Δήμου
Σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Διοίκησης και ΚΕΠ του Δήμου Μινώα, κ. Εργαζάκη Βασίλειο και με τους επαγγελματίες των κοινωνικών δομών του Δήμου, όπου συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ Παπαδακάκη Μαρία, οι συνεργάτιδες του Εργαστηρίου, κ. Παχιαδάκη Μαρία και Κάτσιανου Αναστασία και οι κοινωνικές λειτουργοί, κ. Τσιάγγα Μαρία, Μαρκάκη Μαρία και Φραγκιαδάκη Μαρίνα.
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Κατανοώντας τα προβλήματα της οικογένειας μέσα από τον διάλογο» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου
Ξεκίνησαν χθες, 2 Νοεμβρίου 2016, οι συνοδευτικές δράσεις προς τους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ), με τη διεξαγωγή βιωματικού σεμιναρίου με θέμα «Κατανοώντας τα προβλήματα της οικογένειας μέσα από τον διάλογο» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.
Το σεμινάριο απευθυνόταν πρωτίστως σε γονείς των Συλλόγων Πολυτέκνων, Τριτέκνων και ΑμεΑ, οι οποίοι έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον με την αθρόα και ενεργό συμμετοχή τους. Οι Πρόεδροι των ανωτέρων Συλλόγων, κ. Παρασύρης Γεώργιος, Αχλαδιανάκης Εμμανουήλ και Βιδάκης Γεώργιος, αντίστοιχα, χαιρέτισαν την εσπερίδα και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτές τις εκδηλώσεις υποστήριξης και ευαισθητοποίησης των οικογενειών των Συλλόγων τους.
Παρευρέθηκε με χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση και ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Επιτροπάκης Σπύρος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος και των υποστηρικτικών του δράσεων και για το επόμενο έτος.
Το βιωματικό σεμινάριο οργάνωσαν και εμψύχωσαν οι κ. Παπαδακάκη Μαρία και Μαραγκάκη Παγώνα, εξειδικευμένα στελέχη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης.
Οι παρευρισκόμενοι γονείς και νέοι/ες απόλαυσαν τη συμμετοχή τους σε ομάδες, παίζοντας διαφορετικούς ρόλους που αφορούν στην επίλυση συνηθισμένων ενδοοικογενειακών προβλημάτων και βιώνοντας έντονα και ποικίλα συναισθήματα τα οποία στη συνέχεια επεξεργάστηκαν και συζήτησαν με τις υπεύθυνες του σεμιναρίου.
Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και μετά από το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναψυκτικά και εδέσματα στους συμμετέχοντες και τους χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.
- Βιωματικό σεμινάριο «Κατανοώντας τα προβλήματα της οικογένειας μέσα από τον διάλογο»
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου, τον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου και τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Ηρακλείου σας προσκαλούν στο βιωματικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με θέμα «Κατανοώντας τα προβλήματα της οικογένειας μέσα από τον διάλογο» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 17:00-20:30. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και στόχο έχει να αναδείξει τρόπους εποικοδομητικής επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων. Θα συζητηθούν οι απορίες και οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων σε ζητήματα που αφορούν στην οικογένεια και θα δοθούν πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Τύπος: ΕΡΤ, Creta Live, Crete Plus, e-Κρήτη, Candia News και Creta Post
- Συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τη διερεύνηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών και αναγκών υγείας των δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) του Δήμου Ηρακλείου από τους συνεργάτες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης στο πλαίσιο της κοινωνικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης.
Ημερομηνία: 26/10/2016
- Συνάντηση με την Αντιδήμαρχο και στελέχη του Δήμου Φαιστού με θέμα το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016»
Σήμερα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με την Αντιδήμαρχο, κ. Τιτάκη-Λεονταράκη Ελένη και με στελέχη του Δήμου Φαιστού και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Παρουσίαση της μονογραφίας με τίτλo «Τρόπος ζωής του Έλληνα οδηγού: ένα εργαλείο διαχείρισης συμπεριφορών διακινδύνευσης κατά την οδήγηση για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων στην Ελλάδα» από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ Μαρία Παπαδακάκη και την επιστημονική συνεργάτη, Δρ Γεωργία Τζαμαλούκα, στο Ράδιο Κρήτη 101,5.
Ηχητικό απόσπασμα από την παρουσίαση στο Ράδιο Κρήτη 101,5:
- Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου και τον εκπρόσωπο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ηρακλείου με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου, κ. Αχλαδιανάκη Εμμανουήλ, τον γραμματέα του Συλλόγου, κ. Βαρβεράκη Κωνσταντίνο και τον εκπρόσωπο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ηρακλείου, κ. Παπαδάκη Παύλο και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Γόρτυνας και στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Γόρτυνας και με πολυπληθή ομάδα στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Έγινε ενημέρωση για τις παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις του έργου «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και συζητήθηκαν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην περιοχή, όπως η κατανάλωση οινοπνεύματος και οι τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις.
- Συνάντηση με τους Αντιδημάρχους Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Αντιδημάρχους των Δήμων Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με τους Αντιδήμαρχους Χανίων, Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου και τους εκπροσώπους των κοινωνικών υπηρεσιών με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Στο Δημαρχείο Χανίων, σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, έλαβε χώρα η προκαθορισμένη συνάντηση Αντιδημάρχων Κοινωνικής Πολιτικής, εκπροσώπων των κοινωνικών υπηρεσιών (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ.) από τους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των υπεύθυνων, από το Τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, για τις παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις του έργου «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
- Συνάντηση με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών του Δήμου Μαλεβιζίου και την υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με την κ. Αποστολάκη Εύη, Εντεταλμένη Σύμβουλο Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών του Δήμου Μαλεβιζίου και την υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Τερζίδου Μαρία και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας και την υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών – ΚΕΠ του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Φραγκούλη Εμμανουήλ και την υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου, κ. Λαμπράκη – Βαρδάκη Ηρώ και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Σητείας με θέμα το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016»
Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης απευθύνεται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες. Ήδη οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη λαμβάνουν τρόφιμα μέσω των Δήμων της Κρήτης. Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται και η υλοποίηση συνοδευτικών μέτρων για την ψυχοκοινωνική στήριξη των ατόμων, τα οποία τώρα ξεκινούν. Η υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων ανετέθη κατόπιν σύμβασης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Οι υπεύθυνοι του Τμήματος του ΤΕΙ πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους των Δήμων της Κρήτης για τον συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων, με στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των συμμετεχόντων.
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, συναντήθηκαν στη Σητεία ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Ιωάννης Χλιαουτάκης και η Καθηγήτρια Εφαρμογών, Μαρία Παπαδακάκη. Η κ. Παπαδακάκη εξήγησε στην Ανατολή ότι «οι δράσεις που προβλέπονται εντάσσονται σε τρία επίπεδα. Η μία δράση αφορά ψυχοκοινωνική στήριξη, που θα γίνει μέσα από συγκρότηση ομάδων ανθρώπων που χρειάζονται θεραπευτικές – συμβουλευτικές παρεμβάσεις και θα συντονίζονται από κλινικούς ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές σε κοινωνικά ζητήματα μείζονα, που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός αυτός. Η δεύτερη δράση αφορά βιωματικές ημερίδες. Σε ένα τρίτο επίπεδο, σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, δηλαδή, ο κοινωνικός λειτουργός που στελεχώνει αυτή τη στιγμή τις κοινωνικές υπηρεσίες, βλέπουμε να έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με ζητήματα απορίας, αλλά και με άλλα συνοδά προβλήματα.
Τύπος: Ανατολή
- Συνάντηση με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, τον Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών και την υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χερσονήσου με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Τσαντηράκη Κωνσταντίνο, Εντεταλμένο Σύμβουλο Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Χερσονήσου, τον κ. Βασιλάκη Νικόλαο, Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου και την υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ιατράκη Ελίζα (ψυχολόγος – κοινωνική λειτουργός) και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και τον Διευθυντή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ηρακλείου, κ. Μαρία Καναβάκη και τον Διευθυντή των Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Φανούριο Οικονομάκη, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι δράσεις προς υποστήριξή τους. Η κ. Αντιδήμαρχος και ο κ. Διευθυντής διατύπωσαν τις προτάσεις τους για εκπόνηση συνοδευτικών δράσεων υποστηρικτικών στους δημότες και στα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου οι οποίες θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία και επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης.
- Με επιτυχία η ημερίδα «Σχολική Διαρροή»
Ποσοστό 12,6% των μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό – Γυμνάσιο) εγκαταλείπουν τη συνέχιση των σπουδών τους στο Λύκειο με κυριότερη αιτία την οικονομική κρίση. Αυτό επισημάνθηκε στη σημερινή ημερίδα με θέμα τη «Σχολική Διαρροή» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής και Μέσης Εκπαίδευσης, φορέων και υπηρεσιών.
Στην ημερίδα που οργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αφού συνεχάρη τα στελέχη της υπηρεσίας και τους ομιλητές – επιστήμονες που συμμετείχαν, ανέφερε, ότι, «σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τους φορείς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής. Για τον λόγο αυτό και μέσα από τη σημερινή ημερίδα ευελπιστούμε ότι θα εντοπιστούν τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνισή του, αλλά πολύ περισσότερο θα προταθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιμετώπισή του». Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «σε αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης, με το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της, θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον αγώνα που και οι λειτουργοί της εκπαίδευσης θα πρέπει να δώσουν στο κοινό πλαίσιο δράσης».
Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Διονύσιος Μπαλούρδος, επεσήμανε ότι, ο δείκτης των μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο τους (Δημοτικό – Γυμνάσιο) μετά την κρίση (2009) σχεδόν «απογειώνεται», ενώ πριν την κρίση η διαφορά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ήταν κοντά στο μηδέν.
«Μετά το 2009 έχουμε σε ετήσια βάση μια αύξηση περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε ρεκόρ το 2014, όπου η διαφορά μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι 12,6%. Μετά το 2014 ακολουθεί μια συντηρητική μείωση, αλλά παρʼ όλα αυτά το 2015 οι νέοι εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης ηλικίας 20-24 ετών προσεγγίζουν το εξωπραγματικό ποσοστό του 26,1%. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία πολλών φορέων», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Διονύσιος Μπαλούρδος.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η σημερινή ημερίδα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα εξετάσουμε πως σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τους δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής σε επίπεδο πρόληψης, παρέμβασης, αλλά κυρίως στο επίπεδο των αντισταθμιστικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, τόνισε ότι «η σχολική διαρροή αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί την κοινωνία και έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της κρίσης. Η Περιφέρεια στοχεύει σήμερα να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Τέλος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης, δήλωσε: «Στο πλαίσιο εφαρμογής του κοινωνικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιούμε σήμερα τη σημαντική αυτή ημερίδα. Η πολυπλοκότητα του θέματος καθώς και η προοπτική που δίνει η Περιφέρεια για τη διατήρηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που εξασφαλίζει τα εχέγγυα στα παιδιά, δίνει τη δυνατότητα να εξεταστεί το φαινόμενο της σχολικής διαρροής έτσι ώστε να βρούμε τρόπους περιορισμού του και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου».
Τύπος: ΕΡΤ και Πρώτο Θέμα
- Συνάντηση με τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου όπου συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδας με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, κ. Αντώνιο Χρονάκη, ιατρό και υπεύθυνο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Από τη συζήτηση έγινε αντιληπτό ότι οι δυσκολίες τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και του λοιπού πληθυσμού, κυρίως των γυναικών, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην περιοχή υπάρχουν μόνιμοι και εποχιακοί μετανάστες. Αναζητήθηκαν οι βέλτιστες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Βιάννου με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Εμμανουήλ Αγαπουλάκη, Αντιδήμαρχο του Δήμου Βιάννου και υπεύθυνο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και συζητήθηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων από το έργο «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και οι ενδεχόμενες δράσεις προς υποστήριξή τους.
- Εγκαίνια Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό
Ημερομηνία: 26/9/2016
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «3ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «3ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής» στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να οδηγήσουν ηλεκτρικά οχήματα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με σήματα οδικής κυκλοφορίας και να ενημερωθούν για θέματα όπως η χρήση της ζώνης ασφαλείας ή του κράνους, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τα όρια ταχύτητας κ.ά. Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν μέλη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης καθώς επίσης και η Τροχαία, η ομάδα ΔΙΑΣ, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και ο Ερυθρός Σταυρός.
- Ημερίδα «Σχολική Διαρροή»
Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τα αίτια και οι επιπτώσεις του φαινομένου της σχολικής διαρροής, ιδιαίτερα στην οικογένεια και στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιώντας το κοινωνικό της πρόγραμμα διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Σχολική Διαρροή» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου από τις 9:00 έως τις 14:00. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τα αίτια και οι επιπτώσεις του φαινομένου της σχολικής διαρροής, ιδιαίτερα στην οικογένεια και στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να αξιοποιηθούν για τον περιορισμό – αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην ημερίδα καλούνται να συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες με εξειδίκευση στο θέμα, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ενεργοί πολίτες και εκπρόσωποι δομών για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
09:00-09:30: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
09:30-10:00: ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Σημανδηράκης Παναγιώτης, Οικονομολόγος MSc, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης
Βαμβακάς Λάμπρος, Ιατρός Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης
10:00-10:15: «ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ» Νικολακάκης Γεώργιος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης
10:15-10:30: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΗΜΕΡΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ E.U. 2020» Παπαδάκης Νικόλαος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) Πανεπιστημίου Κρήτης
10:30-10:45: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ» Μπαλούρδος Διονύσιος, Οικονομολόγος – Δημογράφος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών
10:45-11:00: «Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Καδιανάκη Μαρία, Σχολική Σύμβουλος της Δημοτικής Εκπαίδευσης 7ης Περιφέρειας Νομού Ηρακλείου
11:00-11:15: «Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΩΣ ΕΝΑ ΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΑΝΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» Γιγουρτάκης Νικόλαος, Ιστορικός – Αρχαιολογικός Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου
11:15-11:45: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ 11:45-12:15: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ
Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Νικολακάκης Γεώργιος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης
12:15-12:30: «ΟΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ» Παναγιωτάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Νομού Ηρακλείου, Συντονίστρια Κρήτης Δράσεων Πρόληψης – Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού
12:30-12:45: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ: ΚΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ» Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης
12:45-13:00: «ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» Πανσεληνάς Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αγγελιδάκη – Πετσαγγουράκη Δέσποινα, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας
13:00-13:15: «ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΜΕ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» Γρινάκης Ευάγγελος, Ψυχίατρος του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ – ΑΡΙΑΔΝΗ και Αλκοολογικού Ιατρείου ΠΑΓΝΗ
13:15-13:30: «Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ: ΑΙΤΙΑ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ» Πιπεράκη Αναστασία, Ψυχολόγος του Κέντρου Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων
13:30-14:00: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
14:00-14:15: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
- Συνάντηση με τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και τις κοινωνικές λειτουργούς της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, η κ. Μαρία Παπαδακάκη και ο κ. Ιωάννης Χλιαουτάκης, υπεύθυνοι του έργου «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), συναντήθηκαν στα Χανιά με τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Δημήτριο Νικολακάκη (Διευθυντής), κ. Παναγιώτη Καλογεράκη (Τμηματάρχης) και τις κοινωνικές λειτουργούς, κ. Αικατερίνη Μυγιάκη και κ. Δήμητρα Κουμαντάκη. Συζήτησαν θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική υλοποίηση και διαχείριση του έργου.
- Συνάντηση προετοιμασίας για εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας
Τα στελέχη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας σε συνεργασία με φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, συναντήθηκαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2016 και προετοίμασαν την παρουσία τους στις επερχόμενες εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας: – 3ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Πλατεία Ελευθερίας – 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016) – Επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό, από τη ΔΗ.Κ.Ε.Η. του Δήμου Ηρακλείου (26 και 27 Σεπτεμβρίου 2016). Το Εργαστήριο συμμετέχει ενεργά και στις δύο εκδηλώσεις με προβολή οπτικοακουστικού υλικού, παρουσίαση σύντομων βιωματικών σεναρίων και διανομή έντυπου υλικού στους επισκέπτες των εκδηλώσεων με σκοπό την προαγωγή συμπεριφορών οδικής ασφαλείας και αμυντικής οδήγησης.
- Επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό
Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό παίρνει ξανά ζωή και αποδίδεται προς χρήση στους δημότες μετά την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του και την αποκατάσταση του χώρου από την ΔΗ.Κ.Ε.Η. του Δήμου Ηρακλείου. Τα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Κυκλοφοριακού Πάρκου με την υποδοχή δράσεων από φορείς και υπηρεσίες του Hρακλείου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί. Η επανέναρξη λειτουργίας των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής σηματοδοτείται με το ελπιδοφόρο σύνθημα «Οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου» της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2016 θα αποκαλύψουν στα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, μέσω ενός πλέγματος βιωματικών δράσεων, τις αρχές της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, συνοδεύοντάς τους στα πρώτα τους βήματα ως συνεπείς και υπεύθυνοι χρήστες του οδικού δικτύου. Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας ολοκληρώνεται με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού που συνοψίζει το μήνυμα υγείας, εκπαίδευσης και οδικού πολιτισμού στους εκπαιδευόμενους μαθητές από τα έγκριτα επιστημονικά μέλη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.
Στις διήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν πρωινές ώρες στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2016, θα συμμετέχουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου, το Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης με πλήρωμα και αντίστοιχο όχημα και το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηρακλείου.
Τύπος: Crete Plus και Candia News
- Συνάντηση με τα στελέχη της Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα τα συνοδευτικά μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης με στελέχη της Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης για λόγους συντονισμού σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η επαγγελματική καθοδήγηση των στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος καθώς και άλλα οργανωτικά ζητήματα σχετικά με τις συμβουλευτικές ομάδες και τις βιωματικές ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το επόμενο χρονικό διάστημα.
- Επισιτιστική βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη στους απόρους της Κρήτης μέσω προγράμματος που υλοποιείται από την Περιφέρεια και το ΤΕΙ Κρήτης
Μέτρα στήριξης σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο για τους απόρους προβλέπονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Αυτά τα μέτρα και οι δράσεις παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 στην Περιφέρεια Κρήτης σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών.
Για τις δράσεις που υλοποιούνται από την Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Κρήτης – Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, ανέφερε: «Σήμερα παρουσιάζουμε τα συνοδευτικά μέτρα της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Απόρους. Σήμερα γίνεται η έναρξη των συνοδευτικών μέτρων που αφορά κυρίως την ψυχοκοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών. Αυτά τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω του ΤΕΙ Κρήτης με το οποίο έχουμε υπογράψει σχετική σύμβαση και συγκεκριμένα με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Αφορούν σε ένα μεγάλο βαθμό σχολές γονέων, ημερίδες και σεμινάρια ανά Περιφερειακή Ενότητα και σε ειδικό επίπεδο στήριξη ανά άτομο που χρήζει βοήθειας. Τα συνοδευτικά μέτρα που θα υλοποιηθούν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αφορούν περίπου 7.500 οικογένειες στο νησί».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης, αναφερόμενος στην υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος βασικής υλικής συνδρομής προχωράει στην έναρξη των συνοδευτικών μέτρων που έχουν γίνει με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης. Ειδικότερα, ξεκινάει με την ψυχοκοινωνική στήριξη των άπορων ατόμων και οικογενειών με σεμινάρια και ημερίδες που θα γίνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο θα κάνει το διατροφικό μέρος, ενώ τον οικονομικό προϋπολογισμό θα κάνει η Ένωση Καταναλωτών. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει κάνει 4 κατανομές ειδών στα άτομα που το δικαιούνται, θα συνεχίσει με την κατανομή που πρόκειται να γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα μοιραστεί ελαιόλαδο 30 τόνων σε δυο δόσεις» και πρόσθεσε: «Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζει μια δράση συνεργασίας μαζί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με το οποίο έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας και έχουμε εγκριθεί ως εταίροι στο πρόγραμμα «Τζαστ» για τα φτωχά παιδιά. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε φτωχές οικογένειες να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Επίσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Κοινωνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 29 Σεπτεμβρίου για τη σχολική διαρροή, ένα φαινόμενο που μαστίζει την Κρήτη λόγω αδυναμίας των οικογενειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να εργάζονται για να επιβιώσουν».
Τέλος, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Ιωάννης Χλιαουτάκης, υπογράμμισε: «Έχουμε αναλάβει τη στήριξη με στοχευμένες παρεμβάσεις, τις δράσεις αυτές που έχει υιοθετήσει η διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, για τις ευπαθείς οικογένειες. Οι δράσεις αυτές που θα υλοποιηθούν αφορούν στους γονείς αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία/ανάγκη και αφορά στα παιδιά τους. Προσκαλώ την επιστημονική κοινωνική κοινότητα του νησιού μας να «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια και όσο περισσότερο γίνεται να προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή».
Τύπος: ΕΡΤ και Flash News
- Σύσκεψη φορέων του Ηρακλείου με θέμα την εκπαιδευτική λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό
Ευρεία σύσκεψη φορέων του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου με θέμα την εκπαιδευτική λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γεωργίου Τερζάκη και συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, κ. Γεώργιος Τσαγκαράκης, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, του Συλλόγου Σχολών Οδηγών, του Συλλόγου Αντιπροσώπων και Εμπόρων Αυτοκινήτων Νομού Ηρακλείου, του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, Συλλόγων ΑμεΑ, καθώς και εκπαιδευτές του ΠΚΑ.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η επαναλειτουργία του Πάρκου (εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου) θα βοηθήσει στην επιμόρφωση των παιδιών της πόλης σε θέματα οδικής ασφάλειας. Συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων τα σχολεία του Ηρακλείου να επισκέπτονται το Πάρκο τακτικά, καθώς και η συμμετοχή ενός εκπροσώπου της Μέσης Εκπαίδευσης στην Επιτροπή Λειτουργίας του Πάρκου. Τέλος, οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εκπαιδευτικές δράσεις που θα αφορούν δασκάλους και καθηγητές, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν στους μαθητές τους τις γνώσεις που απέκτησαν σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής.
Τύπος: Crete News
- Ενημερωτική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας
Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας εκπροσωπούμενο από τη Διευθύντρια του, Δρ Μαρία Παπαδακάκη, συμμετείχε στην πρόσκληση για ενημερωτική συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο των νέων κτιρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στο ΤΕΙ Κρήτης.
- 3ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι και φέτος θα δημιουργηθεί το 3ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Πλατεία Ελευθερίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρες 11:00-14:30 και 17:00-20:00, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η δημιουργία ενός μοντέλου οδικής συμπεριφοράς και η ενημέρωση του πολίτη του Ηρακλείου και των παιδιών του για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τη χρησιμοποίηση των μεταφορικών μέσων.
Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν ηλεκτρικά οχήματα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με σήματα οδικής κυκλοφορίας και να ενημερωθούν για θέματα όπως η χρήση της ζώνης ασφαλείας ή του κράνους, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τα όρια ταχύτητας κ.ά.
Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται μέλη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης καθώς επίσης και η Τροχαία, η ομάδα ΔΙΑΣ, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και ο Ερυθρός Σταυρός.
- Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» – Συνάντηση με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης
Ημερομηνία: 12/8/2016
- ΤΕΙ Κρήτης – 33 χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση
- Ημερίδα με θέμα «Έφηβοι σε κρίση» στο Επιμελητήριο Λασιθίου
«Έφηβοι σε κρίση» είναι το επίκαιρο θέμα ημερίδας που οργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο στις 10:00 το πρωί. Στη σημαντική ημερίδα, επιστήμονες με ειδικότητες παιδοψυχιάτρου, ψυχολόγου, ψυχιάτρου, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, αλλά και εκπαιδευτικoί, θα δώσουν καίριες απαντήσεις σε γονείς, μαθητές και νέους, στο κρίσιμο θέμα της εφηβικής ηλικίας, πόσο την επηρεάζει η οικονομική κρίση, ποια είδη παραβατικής συμπεριφοράς δημιουργεί κ.ά. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Κρήτη και Αθήνα για την παραβατικότητα των εφήβων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πρόγραμμα της ημερίδας αναφέρθηκαν: ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σπύρος Επιτροπάκης, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ιωάννης Χλιαουτάκης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Δημήτριος Μιμής.
«Πρόκειται για μια σημαντική ημερίδα, καθώς η εφηβεία είναι μια μεταβατική κρίσιμη περίοδος με σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα του νέου. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις οικογένειες, τους ίδιους τους μαθητές και τους νέους, πως να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση της εφηβείας και να βγουν στην κοινωνία πιο ώριμοι στη συνέχεια της ζωής τους», δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο οποίος απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε γονείς και νέους να την παρακολουθήσουν.
Από την πλευρά του, o Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σπύρος Επιτροπάκης, υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιώντας το κοινωνικό πρόγραμμα της διοργανώνει αυτή τη σημαντική ημερίδα δίνοντας τη δυνατότητα, σε αποκεντρωμένο επίπεδο, της ενημέρωσης των γονέων και των εφήβων σε σημαντικά ζητήματα αντιμετώπισης προβλημάτων που οι νέοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σήμερα». Όπως τόνισε ο κ. Επιτροπάκης, οι ημερίδες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα (ήδη έχει πραγματοποιηθεί στα Χανιά) στο Ηράκλειο με θέμα «Σχολική διαρροή», και στο Ρέθυμνο με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικογένεια».
Τέλος, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ιωάννης Χλιαουτάκης, ανέφερε: «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, αρνητικά, την εφηβική ηλικία. Έχουμε καταγράψει μια σειρά από παραβατικές συμπεριφορές, όπως το να γράψεις ένα σύνθημα στο σχολείο, να σπάσεις ένα τζάμι, μέχρι βαθιά παραβατική συμπεριφορά, όπως να χτυπήσεις τον γονιό σου, τον καθηγητή σου, τον συμμαθητή σου κλπ. Η Περιφέρεια Κρήτης πράττει πάρα πολύ καλά που αναδεικνύει αυτά τα θέματα».
Ο κ. Χλιαουτάκης επεσήμανε ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστεί έρευνα που έγινε σε Αθήνα και Κρήτη, η οποία έδειξε ότι 3 στους 10 νέους ανέφεραν εμπλοκή σε περιστατικό έντονης παραβατικής συμπεριφοράς το τελευταίο δωδεκάμηνο τουλάχιστον μια φορά, ενώ το 50% έχει εμπλακεί σε περιστατικά ήπιας παραβατικότητας.
Τύπος: Creta Live και e-Kriti
Ηχητικό απόσπασμα από συνέντευξη του Καθηγητή Ιωάννη Χλιαουτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ:
- «Ευρωπαϊκά Έργα για τη Βία κατά των Γυναικών – Μαθαίνοντας για ουσιαστική αλλαγή»
Το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, εκπροσωπούμενο από την Δρ. Μαρία Παπαδακάκη και τον Καθηγητή Ιωάννη Χλιαουτάκη, κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση των Έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βία κατά των Γυναικών – Μαθαίνοντας για ουσιαστική αλλαγή.
Στις 6 Ιουνίου 2016, η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και η Μονάδα Ισότητας Φύλων των Καταναλωτών διοργάνωσαν συνεδρίαση με τίτλο «Ευρωπαϊκά Έργα για τη Βία κατά των Γυναικών – Μαθαίνοντας για ουσιαστική αλλαγή», συγκεντρώνοντας 55 διαχειριστές των χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκστρατειών κατά της βίας και των έργων Daphne που εκτελέστηκαν από το 2012 έως το 2015. Την εκδήλωση συντόνισαν οι Υπεύθυνες Πολιτικής της Μονάδας Ισότητας Φύλων, Emilie Jarrett και Anne Van Nistelrooij και ο κ. Conrad Taft της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συμμετοχική μορφή, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της ημέρας κατά την οποία ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για μελλοντική χρηματοδότηση έργων.
- Διεξαγωγή πειραματικής μελέτης με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης
Το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης διεξάγει πειραματική μελέτη με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης και καλεί όσους ενδιαφέρονται να έλθουν στις εγκαταστάσεις του νέου κτιρίου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου να οδηγήσουν σε τρεις διαφορετικές διαδρομές για διάστημα περίπου 20 λεπτών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail με τη δήλωση συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση mgialitaki@staff.teicrete.gr (κ. Μαρία Γιαλιτάκη).
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στην έρευνα είναι η κατοχή διπλώματος οδήγησης. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ και να έχουν φάει ελαφρώς πριν οδηγήσουν στον προσομοιωτή.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον σας στη μελέτη μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
- Ενημερωτική εκδήλωση για την οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά στο ΕΠΑΛ Μοιρών
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, κ. Παπαδακάκη Μαρία και κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, κατόπιν προσκλήσεως, επισκέφθηκαν το ΕΠΑΛ Μοιρών και παρουσίασαν στους μαθητές τους κύριους παράγοντες που θεωρούνται υπαίτιοι για την εμπλοκή σε τροχαίο συμβάν, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς οδήγησης. Οι μαθητές παρακολούθησαν, επίσης, σκηνές επιθετικής οδήγησης και συζήτησαν για τους κινδύνους που αυτή περιλαμβάνει. Τα μέλη του εργαστηρίου κάλεσαν τους μαθητές του ΕΠΑΛ Μοιρών να επισκεφθούν το ΤΕΙ για οδήγηση στον προσομοιωτή του εργαστηρίου.
- Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ‘ τάξης του Γυμνασίου Χάρακα στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Χάρακα στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε πρακτική άσκηση με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το εργαστήριο, οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και διεξαγωγή έρευνας από τους μαθητές σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά των φοιτητών του ΤΕΙ.
Την εκπαιδευτική επίσκεψη συντόνισαν ο κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης (Καθηγητής), η κ. Παπαδακάκη Μαρία (Καθηγήτρια Εφαρμογών) και η κ. Γιαλιτάκη Μαρία (επιστημονική συνεργάτιδα).
- Ενημερωτική εκδήλωση «Μάθε να λες όχι: Βιωματικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την πρόληψη αρνητικών συμπεριφορών στους νέους»
Το Γυμνάσιο Ασημίου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» (Κόφινας) και το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης πραγματοποίησαν ενημέρωση την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 με τίτλο «Μάθε να λες όχι: Βιωματικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την πρόληψη αρνητικών συμπεριφορών στους νέους».
Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, Καθηγητής, ομάδα φοιτητριών του Τμήματος Κοινωνικής Eργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και η κ. Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών, που παρουσίασε το θέμα. Η κ. Παπαδακάκη με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Στη συνάντηση χρησιμοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Μέσα από τις δραστηριότητες οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν ζητήματα διακινδύνευσης (π.χ. οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες ή με χρήση κινητού, κάπνισμα, κατάχρηση ουσιών, παραβατικότητα κλπ.) και τη σημασία της επιρροής των συνομηλίκων.
Ανάμεσα στους στόχους των ασκήσεων ήταν η εκμάθηση δεξιοτήτων αναγνώρισης και αξιολόγησης του κινδύνου και των συνεπειών που έχουν οι επιλογές των εφήβων. Επίσης, επιδιώχθηκε η επαφή με τύπους αποτελεσματικής επικοινωνίας που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και προάγουν την ασφαλή συμπεριφορά των μαθητών.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία και στις βιωματικές ασκήσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συμπεράσματά τους σχετικά με τις συνέπειες που προκαλεί η αρνητική πίεση των συνομηλίκων στην υιοθέτηση διακινδυνευμένων συμπεριφορών. Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά είπαν δυνατά «ΟΧΙ» στην αρνητική πίεση των συνομηλίκων χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες, την οποία μάλιστα κατάφεραν να μετατρέψουν σε θετική κλείνοντας τη συνάντηση με ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.
Τύπος: Creta Live και Crete Plus
- Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης
Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας στο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε πρακτική άσκηση με χρήση του υπερσύγχρονου προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το εργαστήριο, οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου – συμπεράσματα και αξιολόγηση, παρακολούθηση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών βίντεο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια και βιωματικά παιχνίδια με θέμα την οδική κυκλοφορία.
Την εκπαιδευτική επίσκεψη συντόνισαν ο κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης (Καθηγητής), η κ. Παπαδακάκη Μαρία (Καθηγήτρια Εφαρμογών) και η κ. Γιαλιτάκη Μαρία (επιστημονική συνεργάτιδα), ενώ σημαντική υπήρξε η βοήθεια του κ. Ασημινάκη Μανούσου (τεχνικό προσωπικό), της κ. Γιαλιτάκη Κυριακής, καθώς και ομάδας φοιτητριών του Τμήματος Κοινωνικής Eργασίας του ΤΕΙ Κρήτης (Θεοδωροπούλου Έλενα, Κατρισιώση Αικατερίνη και Μύττη Κωνσταντίνα).
Τύπος: Creta Live
- Ημερίδα «Το παιδί μέσα στην οικογένεια – μυστικά για μια σχέση εμπιστοσύνης»
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης καλών πρακτικών για την επικοινωνία με τα παιδιά και τη δημιουργία κλίματος προστασίας τους, το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας εκπροσωπούμενο από τις εκπαιδευτικούς κ. Τζορμπατζάκη Αγγελική (Πληροφορική) καθώς και την ψυχολόγο Σκουτέλη Δέσποινα του κοινωφελούς προγράμματος ΟΑΕΔ για τα σχολεία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα «Το παιδί μέσα στην οικογένεια – μυστικά για μια σχέση εμπιστοσύνης» το απόγευμα της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου.
Τα στελέχη του εργαστηρίου Μαρία Παπαδακάκη (Καθηγήτρια Εφαρμογών), Σταυρούλα Λιόλιου (ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα ΕΥΟΑ) και Ιωάννης Χλιαουτάκης (Καθηγητής), στήριξαν αυτή την προσπάθεια του δημοτικού σχολείου, με τη μεταφορά των εκπαιδευτικών τους εργαλείων και της τεχνογνωσίας τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς στο κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους εκπαιδευτικούς.
Τα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα των παρευρισκομένων, από τις παρουσιάσεις και τη βιωματική προσέγγιση που έγιναν, κατέδειξαν τη σημαντικότητα αυτών των συναντήσεων για όλο το σύστημα της οικογένειας και του σχολείου. Η ανατροφοδότηση μέσα από τις επαφές αυτές των γονέων με επιστήμονες και εξειδικευμένους λειτουργούς υποστηρίζουν με ουσιαστικό τρόπο την υγιή διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών.
Η Διευθύντρια, ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων ευχαριστούν θερμά την επιστημονική ομάδα του Τ.Ε.Ι. και τον κ. Χλιαουτάκη.
Τύπος: Crete Plus και e-Kriti
- Βιωματικό σεμινάριο «Μύθοι και αλήθειες για την οδική ασφάλεια»
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας και οδηγικής συμπεριφοράς, το Γυμνάσιο Χάρακα και οι εκπαιδευτικοί Έλενα Χριστοδούλου και Ευαγγελία Σκαρσουλή σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποίησαν βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την οδική ασφάλεια» την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.
Τα στελέχη του εργαστηρίου Μαρία Παπαδακάκη (Καθηγήτρια Εφαρμογών), Μαρία Γιαλιτάκη (επιστημονική συνεργάτιδα) και Ιωάννης Χλιαουτάκης (Καθηγητής), χρησιμοποίησαν σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές στο θέμα των οδικών κινδύνων. Ο βασικός στόχος των βιωματικών ασκήσεων ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους κατά την οδήγηση και την επιρροή των συνομηλίκων σε αρνητικές συμπεριφορές που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Οι δραστηριότητες, μέσα από σενάρια της καθημερινότητας, συνέβαλαν σημαντικά στον υγιή προβληματισμό, τη σωστή εκτίμηση του οδηγικού κινδύνου και στην ώριμη λήψη απόφασης κατά την οδήγηση.
Οι μαθητές συμμετείχαν με εξαιρετική διάθεση στις ασκήσεις βιωματικού τύπου για την κατανόηση των συμπεριφορών ασφάλειας που κάθε οδηγός οφείλει να υιοθετεί. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση έπαιξαν ρόλους σε υποθετικά σενάρια διακινδυνευμένης οδήγησης και προβληματίστηκαν στην αναζήτηση ασφαλών πρακτικών για την αποφυγή του κινδύνου.
Οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη του εργαστηρίου συμφώνησαν σε μελλοντικές στοχευμένες παρεμβάσεις και όρισαν την επόμενη συνάντηση τους στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας στο ΤΕΙ Κρήτης για να συμμετέχουν οι μαθητές σε εκπαιδευτικές ασκήσεις στον προσομοιωτή οδήγησης του εργαστηρίου.
Τύπος: Prisma News και e-Kriti
- Ενημερωτική εκδήλωση για την οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά στο Γυμνάσιο Ασημίου
Τo Γυμνάσιο Ασημίου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» (Κόφινας) και το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11:30 π.μ. στον χώρο του σχολείου ενημερωτική εκδήλωση – παρέμβαση πρόληψης με θέμα «Αλήθεια ή ψέματα; Επεξεργασία μύθων που αφορούν στην οδική ασφάλεια και στην οδηγική συμπεριφορά». Στόχος της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση τόσο της σχολικής, όσο και της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα που αφορούν στις τροχαίες συγκρούσεις.
Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσει η κ. Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών και ερευνήτρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης (Καθηγητής) και η κ. Γιαλιτάκη Μαρία (επιστημονική συνεργάτιδα).
Τύπος: e-Kriti
- Συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης σε πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια και ανάπτυξη του εκπαιδευτικού πάρκου οδικής ασφάλειας που υπάρχει στο Ηράκλειο Κρήτης.
- Εκπαιδευτική Συνάντηση Προαγωγής Οδικής Ασφάλειας
Την Παρασκευή 27/2/2015, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση του Προγράμματος Προαγωγής Οδικής Ασφάλειας σε μαθητές των τμημάτων της τρίτης τάξεως του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης. Απώτερος στόχος του προγράμματος αποτελεί η πρόληψη συμπεριφορών διακινδύνευσης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνει και υλοποιεί το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Χλιαουτάκη.
Οι συναντήσεις του προγράμματος οργανώθηκαν και συντονίστηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και δύο επιστημονικές συνεργάτιδες του τμήματος, την κ. Μαραγκάκη Παγώνα, κοινωνική λειτουργός και την κ. Λιόλιου Σταυρούλα, ψυχολόγο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο εβδομαδιαίες, δίωρες συναντήσεις και περιελάμβανε ένα οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών τρίτης τάξεως του δημοτικού με τη χρήση βιωματικών μέσων και νέων τεχνολογιών. Οι συντονιστές του προγράμματος καλλιέργησαν αισθήματα υπευθυνότητας, συνεργασίας, σεβασμού, απαραίτητες γνώσεις και στάσεις θετικής οδικής συμπεριφοράς στους μαθητές.
Η αυθόρμητη συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις, η αφύπνιση των αισθήσεων και των αντανακλαστικών τους, η ευκαιρία να προβληματιστούν, να προτείνουν και να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν από την υποστήριξη του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια των μαθημάτων διαθεματικά με τους εκπαιδευτικούς τους, αποτελούν τα μεγάλα οφέλη αυτής της παρέμβασης.
Τύπος: Crete Plus και Candia News
- «ΔΡΟΜΟ-λόγια ζωής»
Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η εκπαιδευτική συνάντηση του Προγράμματος Προαγωγής Οδικής Ασφάλειας με τίτλο «ΔΡΟΜΟ-λόγια ζωής» σε 28 μαθητές της Β’ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Απώτερο στόχο του προγράμματος αποτελεί η πρόληψη συμπεριφορών διακινδύνευσης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνει και υλοποιεί το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Χλιαουτάκη. Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες του Προγράμματος «ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΚΕΡΔΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ» του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο συντονίζουν οι καθηγητές κ. Σκουληκάρης Γεώργιος, κ. Πετρομιχελάκη Αθηνά και κ. Αγάπης Στέλιος. Τις συναντήσεις του προγράμματος συντονίζουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Παπαδακάκη Μαρία, κοινωνική λειτουργός – Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης, Λιόλιου Σταυρούλα, ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιού και εφήβου, Μαραγκάκη Παγώνα, κοινωνική λειτουργός).
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά επτά εκπαιδευτικών συναντήσεων βιωματικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών στον υπερσύγχρονο προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος σχεδιάστηκε στον Καναδά και αποκτήθηκε με την ενεργή υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα πακέτα εκπαίδευσης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
1η συνάντηση: «Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία» Γνωριμία των μελών, ανταλλαγή εμπειριών, ηθικά διλήμματα στη λήψη απόφασης.
2η συνάντηση: «Αλήθεια ή ψέματα;» Επεξεργασία μύθων που αφορούν στην οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά.
3η συνάντηση: «Εγώ κι αμοναχός μου» Επεξεργασία των παραγόντων που επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά, ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοελέγχου, ανάληψη προσωπικής ευθύνης.
4η συνάντηση: «Δείξε μου πως οδηγείς, να σου πω ποιος είσαι» Ανάδειξη και επεξεργασία στερεοτύπων που αφορούν στην οδηγική συμπεριφορά.
5η συνάντηση: «Βλέποντας και κάνοντας» Επεξεργασία προτύπων που επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά.
6η συνάντηση: «Ο φίλος στον φίλο μοιάζει» Αναγνώριση της δύναμης της επιρροής που ασκούν οι συνομήλικοι στη διαμόρφωση της οδηγικής συμπεριφοράς.
7η συνάντηση: «Νοικοκυρεμένη οδήγηση» Πρακτική άσκηση με χρήση προσομοιωτή οδήγησης στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (ΤΕΙ Κρήτης) και οδηγίες για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου – συμπεράσματα, αξιολόγηση.
Τύπος: ΠΑΤΡΙΣ
- Βιωματικό σεμινάριο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας «WOM-POWER»
Το τελικό περιφερειακό βιωματικό σεμινάριο του ευρωπαϊκού προγράμματος «WOM-POWER – Η ενδυνάμωση των γυναικών για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα εκπαίδευσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής» θα γίνει την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, από τις 9:00 έως τις 15:00 στο Ξενοδοχείο Aquila Atlantis (Υγείας 2) – αίθουσα Μίνως ΙΙ. Το σεμινάριο οργανώνουν το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης και ο Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Το σεμινάριο έχει ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της συντροφικής βίας κατά των γυναικών.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:
9.00-9.30: Εγγραφές
9.30-9.45: Χαιρετισμοί
Εισηγητές:
i. Παπαδακάκη Μαρία, κοινωνική λειτουργός, Kαθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης, στέλεχος του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας
ii. Μαραγκάκη Παγώνα, κοινωνική λειτουργός, εργαστηριακή συνεργάτιδα Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης, στέλεχος του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας
Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στις γυναίκες θύματα βίας εστιάζοντας στην ψυχολογική βία
Εισηγήτρια: Φραγκιαδάκη Τατιάνα, ψυχολόγος
Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου
Κατανοώντας τις δεξιότητες που χρειάζονται για την προσέγγιση ενός θύματος ψυχολογικής βίας
Εισηγήτρια: Κωστάκη Ειρήνη, ψυχολόγος
Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου
14.00-15.00: Γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία για γυναίκες θύματα βίας
Εισηγήτρια: Λιόλιου Σταυρούλα, ψυχολόγος, στέλεχος του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης
Τύπος: ΠΑΤΡΙΣ
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενδυνάμωση της ικανότητας των μεταναστριών οικιακών βοηθών να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική βία μέσα από κοινοτικά εστιασμένες παρεμβάσεις»
Την Παρασκευή 14/11/2014, στην πόλη του Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόμενο σε στελέχη και εκπροσώπους υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη μονάδων κοινωνικής μέριμνας, επαγγελματίες διερμηνείς, καθώς και σε μετανάστριες. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργάνωσε και υλοποίησε το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Ενδυνάμωση της ικανότητας των μεταναστριών οικιακών βοηθών να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική βία μέσα από κοινοτικά εστιασμένες παρεμβάσεις» – “Increasing the capacity of domestic workers to respond to sexual violence through community-based interventions”.
(COMMUN-AID, ID3272)
Το πρόγραμμα είχε ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μεταναστριών και των εργαζομένων σε υπηρεσίες της Περιφέρειας μας, σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πρόληψη και τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν έξι επαγγελματίες και έξι μετανάστριες και περιελάμβανε τις εξής κατηγορίες:
i. Κατανόηση του φύλου με βάση τη σεξουαλική βία ii. Αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία iii. Συνέπειες της σεξουαλικής βίας και αντιμετώπιση της κακοποίησης iv. Ενδυνάμωση της ικανότητας για την προστασία κατά της σεξουαλικής βίας v. Δεξιότητες εκπαιδευτή
Το πρόγραμμα αναμένεται να επαναληφθεί με την εμπλοκή των φορέων της τοπικής κοινότητας.
Τύπος: Candia News
- Σεμινάριο για τη σεξουαλική βία σε βάρος των οικιακών βοηθών
Το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης και η ομάδα του έργου Commun-Aid σας προσκαλεί στο τελικό περιφερειακό διήμερο σεμινάριο του ευρωπαϊκού προγράμματος: «Commun-Aid: Ενδυνάμωση της ικανότητας των μεταναστριών οικιακών βοηθών να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική βία μέσα από κοινοτικά εστιασμένες παρεμβάσεις» το οποίο θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2014, στο αμφιθέατρο Κ28 του ΤΕΙ, στην πόλη του Ηρακλείου.
Το σεμινάριο αυτό επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα σε επιστήμονες, ερευνητές, σύμβουλους, σχεδιαστές πολιτικής και σε αρμόδιους φορείς να συζητήσουν τα πρόσφατα ευρήματα του έργου και να διερευνήσουν ενδελεχώς το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίστανται οι μετανάστριες οικιακοί βοηθοί στον χώρο εργασίας τους, σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα στοχεύει σε μια βασική εκτίμηση του φαινομένου, στην εκπόνηση κατευθυντηρίων οδηγιών και στον σχεδιασμό πολιτικών και παρεμβάσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεταναστριών οικιακών βοηθών.
Θα συμπεριληφθούν κεντρικές ομιλίες από εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους και εργαστήρια (workshops) διοργανωμένα από τους συνεργάτες του έργου.
Τύπος: Candia News
- Ημερίδα «Βία κατά των μεταναστριών στον χώρο εργασίας: διαστάσεις του προβλήματος, αντιμετώπιση, προτάσεις»
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 θα διεξαχθεί η ημερίδα «Βία κατά των μεταναστριών στον χώρο εργασίας: διαστάσεις του προβλήματος, αντιμετώπιση, προτάσεις» στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.
[pdf-light-viewer id=”638″]