Δράσεις για την οδική ασφάλεια στο εργαστήριο LaHeRS του ΕΛΜΕΠΑ απο την ΕΟΚplus+ στο πλαίσιο του EuroBasketU16

Το EuroBasketU16, ένα τουρνουά με υψηλή διεθνή αναγνώριση της FIBA ​​που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης μεταξύ 9-17 Αυγούστου 2024, φάνηκε να είναι μια εξαιρετική κοινωνική πλατφόρμα για τη διάδοση του μηνύματος της ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ σε νεαρούς αθλητές, προπονητές μπάσκετ, αθλητικές ακαδημίες και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας ΕΟΚplus+.

Οι κορυφαίοι φορείς πρόληψης των τραυματισμών και των ατυχημάτων στην Ευρώπη (EuroSafe μαζί με το Τμήμα Πρόληψης Τραυματισμών της EUPHA – European Public Health Association) υποστήριξαν την κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του SOS Τροχαία Εγκλήματα και του OKANA Ελλάδος για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του αθλητισμού και των νεαρών αθλητών ως προς τους κινδύνους κατά την οδική μετακίνηση.

Ο  εξοπλισμός και οι χώροι του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου χρησιμοποιήθηκαν για την ειδική αυτή εκδήλωση. Ο προσομοιωτής αυτοκινήτου του εργαστηρίου LaHeRS πρόσφερε μια άνευ προηγουμένου εμπειρία περισσότερων από 40 διαφορετικών οδηγικών συνθηκών (π.χ. διάφορες καιρικές συνθήκες, αστικά και αγροτικά περιβάλλοντα, οδήγηση υπο την επήρεια αλκοόλ, απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν την απόδοσή τους, συζήτησαν τους κινδύνους και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα ηλεκτρικά οχήματα του εργαστηρίου LaHeRS εξοικείωσαν τους μικρούς αθλητές με τις χαμηλές εκπομπές και τη φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα.

Αυτό το συλλογικό εγχείρημα μεταξύ φορέων του αθλητισμού, πρόληψης των τραυματισμών και ατυχημάτων καθώς και φορέων δημόσιας υγείας στην Ευρώπη αποδείχθηκε πολλά υποσχόμενο για την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας, την πρόληψη των συμπεριφορών διακινδύνευσης μεταξύ των νέων και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.