Στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών [DAAD] με πόρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών στο πρόγραμμα «Διάλογος της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη Νότια Ευρώπη 2024», ένας καθηγητής και επτά φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας απο το Πανεπιστήμιο του Emden Leer της Γερμανίας αναμένεται να επισκεπτούν το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μεταξύ 3 – 8 Νοεμβρίου 2024, για να συναντήσουν μέλη ΔΕΠ και μια αντίστοιχη ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας υπο την επιστημονική ευθύνη της Αν. Καθηγήτριας Μαρίας Παπαδακάκη.
Το κοινό έργο για την παιδική προστασία αποσκοπεί στη συγκριτική ανάλυση και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις στρατηγικές για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών. Οι δύο ομάδες ακαδημαϊκών και φοιτητών από την Ελλάδα και τη Γερμανία επικεντρώνονται στη μελέτη των συστημάτων προστασίας που εφαρμόζονται στις δύο χώρες, με στόχο τη βελτίωση των πολιτικών και πρακτικών για την ασφάλεια των παιδιών.
Το έργο στοχεύει στη συγκριτική ανάλυση των συστημάτων παιδικής προστασίας και στη βαθύτερη κατανόηση των διαφορών και των ομοιοτήτων στα συστήματα των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν στρατηγικές για την πρόληψη της βίας στο περιβάλλον των παιδιών και την ενδυνάμωση των θεσμικών πλαισίων που αφορούν την παιδική προστασία. Καθηγητές, νέοι ακαδημαϊκοί και φοιτητές θα συμμετάσχουν σε δύο σεμινάρια — το πρώτο στο Ηράκλειο της Κρήτης και το δεύτερο στο Έμντεν της Γερμανίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός διαρκούς διαλόγου γύρω από την παιδική προστασία. Εκτός από τα σεμινάρια, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν επιτόπιες επισκέψεις σε φορείς παιδικής προστασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Αυτές οι επισκέψεις θα περιλαμβάνουν α) Παρατήρηση διαδικασιών παρέμβασης, β) Συζητήσεις με επαγγελματίες και κοινωνικούς λειτουργούς, γ) Ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην προστασία των παιδιών.
Η συνεργασία αυτή φιλοδοξεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την καλύτερη προστασία των παιδιών καθώς και στη δημιουργία μιας ισχυρής επιστημονικής βάσης για την καταπολέμηση της βίας. Πιο σημαντική ωστόσο αναμένεται να είναι η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας για τη βελτίωση των πολιτικών παιδικής προστασίας.