Σε ποιους απευθύνεται;
Η ομαδική εποπτεία απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας και σε φορείς που ασχολούνται με ανθρώπινα συστήματα.
Στόχος:
Αποτελεί μία ευρέως αποδεκτή μέθοδο, κατά την διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται επαγγελματικά διλλήματα, συναισθηματικές εμπλοκές και ζητήματα της καθημερινής δουλειάς με στόχο την επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη καθώς και τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών.
Σκοπός:
Οι κύριοι άξονες του σκοπού της εποπτείας διακρίνονται ως προς την:
- προσωπική ανάπτυξη
- βελτίωση της αποτελεσματικότητας
- εμβάθυνση στη γνώση
- εκπαίδευση προσωπικού σε τεχνικές και μεθοδολογίες
- επεξεργασία της συναδελφικής αλληλεπίδρασης στους χώρους εργασίας
- αποφόρτιση των επαγγελματιών για την αποφυγή του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης(burnout)
Χρησιμότητα:
- Η ομαδική εποπτική διαδικασία παρέχει τη δυνατότητα διερεύνησης της ψυχοδυναμικής των επαγγελματικών σχέσεων, των ασυνείδητων μεταβιβάσεων και αντι-μεταβιβάσεων, τον αναστοχασμό των εμπειριών, των ερωτημάτων και των συγκρούσεων που προκύπτουν στην επαγγελματική εργασία.
- Παρέχει υποστήριξη λαμβάνοντας υπόψη το άτομο, το εργασιακό πλαίσιο και τα αποθέματα των συμμετεχόντων.
- Προάγει δημιουργικούς διάλογους που στοχεύουν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την επαγγελματική αντίληψη και να ενεργοποιήσουν το δυναμικό των εποπτευόμενων, μαθαίνοντας μέσα από την αλληλεπίδραση και την εμπειρία.
- Οι βασικές λειτουργίες της ομαδικής εποπτείας είναι η εξέλιξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, η ανανέωση και διατήρηση της προσωπικής ευημερίας καθώς επίσης και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Μεθοδολογία:
Οι θεωρητικές προσεγγίσεις ανήκουν στην ευρύτερη ψυχοδυναμική και συστημική προσέγγιση, με επικέντρωση στο συνεργατικό μοντέλο, την αξιοποίηση των συνηχήσεων, των συναισθηματικών και σωματικών αντιδράσεων καθώς και των ασυνείδητων διεργασιών.
Συγκεκριμένα:
- Επιστημονική Καθοδήγηση και Εποπτεία : χρήση ειδικών διαγνωστικών εργαλείων και test, ανάλυση ατομικής περίπτωσης (case study), διαγνωστική υπόθεση, θεραπευτικός σχεδιασμός, στόχοι θεραπείας, αξιολόγηση και εργαλεία αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας.
- Συναισθηματική έκφραση και διαχείριση προσωπικών δυσκολιών που διακινεί στον επαγγελματία η θεραπεία με ένα δύσκολο περιστατικό
- Πρόληψη του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης
- Διεπαγγελματική Συμβουλευτική (και σε ατομικό επίπεδο εποπτείας)
- Εισήγηση «καλών πρακτικών» – mal practice στη κοινωνική ψυχιατρική, στην αποκατάσταση και τη συνέχεια στη φροντίδα
- Ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων : Επαγγελματικός και Προσωπικός Εαυτός
Συναντήσεις:
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται, στο Τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ-Κρήτης, κάθε δεκαπέντε ημέρες και η διάρκεια τους θα είναι δύο ώρες.
Η επανέναρξη της ομάδας θα γίνει τον Οκτώβριο 2018. Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.
Η Ψυχολόγος Επόπτρια
Η Μαρία Αλατζόγλου είναι διακεκριμένη ψυχολόγος, Msc με πολύχρονη εκπαίδευση στη συστημική, στη γνωσιακή και στην ομαδική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Εργάζεται στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Βενιζέλειου Γ.Ν.Η. με κύριο αντικείμενο ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, ομάδες ψυχοθεραπείας και ομάδες εποπτείας.