Η συμπερίληψη των φοιτητών ΛΟΑΤΚΙ+ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Δίπλα στη ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητική κοινότητα βρίσκεται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, κάνοντας βήματα προς την συμπερίληψη στο περιβάλλον του πανεπιστημίου. Αυτό απέδειξε η ημερίδα με θέμα «Ζητήματα ορατότητας και προκλήσεις ως προς την συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο ΕΛΜΕΠΑ» που πραγματοποιήθηκε Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 9:30πμ στο Ξύλινο Αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ), την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ) και το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Την εναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Κατσαράκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία καλλιέργειας κουλτούρας συμπερίληψης στα Πανεπιστήμια της χώρας και αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια απο το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την ουσιαστική, ισότιμη, πέρα από διακρίσεις και αποκλεισμούς, ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων σε όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής ζωής. Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΕΛΜΕΠΑ κ. Παπαδακάκη Μαρία, προλόγισε την ημερίδα δίνοντας έμφαση στην αξία της ενημέρωσης γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας, διακρίσεων, ορατότητας και συμπερίληψης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο τριετές Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου, μέσα στο οποίο προβλέπονται παρεμβάσεις για την βελτίωση της ισότητας των φύλων σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας του Πανεπιστημίου. Στις εισαγωγικές ομιλίες, ο Δρ.Τσικαλάκης Γεώργιος, Ε.ΔΙ.Π. Τμήμα Επιστημών Διατροφής- Διαιτολόγιας, και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΕΛΜΕΠΑ, αναφέρθηκε στην έμφυλη βία μέσα απο την ομιλία του με τίτλο ‘’Από την ισότητα των προσώπων στην έμφυλη βία των συντρόφων’’. Η ψυχολόγος του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Φλώρα Σαρακατσιάνου, παρουσίασε την εμπειρία των επαγγελματιών του γραφείου συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης με άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητική κοινότητα και υπογράμμισε την σημασία την εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην επιστημονικά τεκμηριωμένη φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων. Στις κεντρικές ομιλίες η Ψυχίατρος και Συνεργάτης του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, Αναστασάκη Μαρία, επικεντρώθηκε σε νεότερα δεδομένα και θεραπευτικές παρεμβάσεις γύρω από τη δυσφορία του φύλου και η κ. Μαρίνα Τορράκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑ.Γ.Ν.Η. παρουσίασε την ψυχοκοινωνική υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο χώρο του νοσοκομείου και τη νέα προοπτική που ανοίγεται με τα focal persons της εθνικής στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κ. Κυριακή Πολίτη, Κοινωνική Λειτουργό και Πρόεδρο Δ.Σ. Συλλόγου Ατόμων Οικογενειών Φίλων ΛΟΑΤΚΙ+ Ημαθίας «reSPECTRUM”, η οποία ταξίδεψε το κοινό στις βασικές διαστάσεις του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με το κοινό, το οποίο μοιράστηκε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, ενώ δόθηκαν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που τέθηκαν. Στο τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκε ο ενημερωτικός οδηγός για τη ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα του ΕΛΜΕΠΑ, ένα εργαλείο που αναμένεται να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση όλων των μελών της κοινότητας, στην προώθηση μιας πιο συμπεριληπτικής γλώσσας και στην ανάπτυξη της ικανότητας συμπερίληψης όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου.


Βασικά σημεία της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, η ανάδειξη των προκλήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και η δημιουργία ενός συμπεριληπτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για την κοινότητα αυτή, όπως για παράδειγμα, μέσω της υιοθέτησης ενός συμπεριληπτικού λόγου. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο προς την ορατότητα και την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της, δίνοντας, μέσω της ημερίδας αυτής, την ευκαιρία να αναδεχθεί η αξία των δράσεων για την υπέρβαση των διακρίσεων και των ανισοτήτων, αλλά και η ανάγκη για τη δημιουργία και ανάπτυξη παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ορατότητας και της συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Τέλος, σημαντική ήταν και η αναφορά στο νέο μηχανισμό διαχείρισης της παρενόχλησης και των διακρίσεων που διαμορφώθηκε απο την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΕΛΜΕΠΑ, μέσω του οποίου τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας μπορούν να αναφέρουν περιστατικά διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας. Η φοιτητική κοινότητα μπορεί να απευθυνθεί στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, η οποία παρέχει υπηρεσίες καθοδήγησης, υποστήριξης και διαμεσολάβησης, αναφέροντας τέτοιες συμπεριφορές. Επιπλέον, στόχος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΛΜΕΠΑ είναι η συνεργασία με τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες της Διοίκησης προς την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.