Παιδική προστασία στην Ελλάδα και τη Γερμανία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση έργου που χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών [DAAD]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου με τίτλο «Child protection in Germany and Greece – an international comparison» με χρηματοδότηση από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών [DAAD] και με πόρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών στο πρόγραμμα «Διάλογος της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη Νότια Ευρώπη 2024».

Το έργο στοχεύει στη συγκριτική ανάλυση των συστημάτων παιδικής προστασίας και στη βαθύτερη κατανόηση των διαφορών και των ομοιοτήτων στα συστήματα των δύο χωρών. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται σεμινάρια και επιτόπιες επισκέψεις σε φορείς παιδικής προστασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Αυτές οι επισκέψεις θα περιλαμβάνουν: α) παρατήρηση διαδικασιών παρέμβασης, β) συζητήσεις με επαγγελματίες και κοινωνικούς λειτουργούς, γ) ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην προστασία των παιδιών.

Στην πρώτη αυτή φάση του έργου ένας καθηγητής και επτά φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας απο το Πανεπιστήμιο του Emden Leer της Γερμανίας επισκέφτηκαν το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μεταξύ 3 – 8 Νοεμβρίου 2024 και συνάντησαν μέλη ΔΕΠ και μια αντίστοιχη ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας υπο την επιστημονική ευθύνη της Αν. Καθηγήτριας Μαρίας Παπαδακάκη. Τη Γερμανική ομάδα υποδέχτηκε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών θεμάτων και Δια Βίου Μάθησης Καθ. Φώτης Μαυροματάκης ο οποίος τόνισε τη σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας για το πανεπιστήμιο και για την εξέλιξη του θεσμού της παιδικής προστασίας. Ακολούθησε περιήγηση στην πανεπιστημιούπολη, όπου μεταξύ άλλων, έγινε παρουσίαση του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ απο τον επικεφαλής του Γραφείου κ. Gareth Owens, ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου του πανεπιστημίου απο την ψυχολόγο κ. Λίλα Κάραλη και την κοινωνική λειτουργό κ. Φανή Βοΐνου και αντίστοιχη ανημέρωση για το ιατρείο του πανεπιστημίου απο τη νοσηλεύτρια κ. Μαρία Καραπιπεράκη.

Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής της ομάδας στην Κρήτη (04.11.2024), οι καθηγητές Δρ Herschelmann και Δρ Παπαδακάκη πραγματοποίησαν εισαγωγή στα συστήματα παιδικής προστασίας των δύο χωρών και μια γενική επισκόπηση της νομικής βάσης, των θεσμών και των βασικών διαδικασιών που εφαρμόζονται στα δύο συστήματα.

Τη δεύτερη ημέρα (05.11.2024), συζητήθηκε η καθ’ ημέρα πράξη των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών και εξετάστηκε η διαδικασία λήψης απόφασης μέσα απο μελέτη περίπτωσης που παρουσίασαν οι Έλληνες συμμετέχοντες. Η μελέτη περίπτωσης αναλύθηκε από την οπτική της Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία και των αντίστοιχων συστημάτων παιδικής προστασίας. Η συζήτηση οδήγησε στην ανάδειξη διαφορετικών προσεγγίσεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση του παιδικού κινδύνου. Κεντρική σημασία στη ανάλυση της περίπτωσης είχαν το νομικό πλαίσιο, η διεπιστημονική συνεργασία και ο ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας. Η σύγκριση των διαφορετικών προσεγγίσεων κατέδειξε τις πολιτισμικές και δομικές ιδιαιτερότητες των συστημάτων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Την τέταρτη μέρα (06.11.2024) ακολούθησε επίσκεψη στο ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ Αγίας Τριάδας, του Δήμου Ηρακλείου. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την κ. Θεοπούλα (Πόλυ) Αγοράκη, προϊσταμένη της δομής και Πρόεδρο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Πτ. Κρήτης. Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης η νοσηλεύτρια της δομής, η εργοθεραπεύτρια καθώς και μια νέα κοινωνική λειτουργός. Σημαντική ήταν η παρουσία και η συμβολή στη συζήτηση του Γενικού Γραμματέα ΣΚΛΕ Πτ Κρήτης κ. Σαμπροβαλάκη Γεωργίου, ο οποίος ανέλυσε με λεπτομέρεια τις προκλήσεις που συναντά ο κοινωνικός λειτουργός σε περιπτώσεις παιδικής παραμέλησης/κακοποίησης και τις ενέργειες που έχει εκκινήσει ο ΣΚΛΕ Πτ Κρήτης για τη βελτίωση της διαδικασίας.

Την ίδια ημέρα, ακολούθησε επίσκεψη στο «Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Ηρακλείου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης», όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την κοινωνική λειτουργό της δομής κ. Αντωνία Κατσάρη σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της δομής, το προφίλ των κοριτσιών που ζουν εκεί, την ομάδα επαγγελματιών που στελεχώνουν τη δομή και τις καθημερινές προκλήσεις που καλούνται οι επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν.

Μέσα από ανάλυση, δομημένη συζήτηση και επιτόπιες επισκέψεις, οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Γερμανία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν κρίσιμα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στα συστήματα παιδικής προστασίας των δύο χωρών. Η διεπιστημονική προσέγγιση και η ανταλλαγή γνώσεων οδήγησαν σε βαθύτερη κατανόηση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων βελτίωσης. Ανάμεσα σε άλλα οι συμμετέχοντες εντόπισαν ότι και στις δύο χώρες, η βία κατά των παιδιών παραμένει πολυδιάστατο φαινόμενο, με τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Διαπίστωσαν επίσης ότι η Γερμανία δίνει έμφαση σε προληπτικές δομές και θεσμική συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας. Αντίστοιχα διαπιστώθηκε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης στην Ελλάδα, με αρκετές ωστόσο ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Από το διάλογο των δύο χωρών υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών σε ζητήματα αναγνώρισης και διαχείρισης των περιστατικών βίας καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης προληπτικών μέτρων και προγραμμάτων στήριξης των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση. Τέλος τονίστηκε η αξία τέτοιων ανταλλαγών ως μέσω ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας για τη διαμόρφωση κοινών εργαλείων και πολιτικών που ενισχύουν την προστασία των παιδιών.

Μεταξύ άλλων, κατά τις ημέρες της επίσκεψης, φοιτητές και καθηγητές συμμετείχαν σε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού που πραγματοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο και προϊστάμενο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ κ. Gareth Owens ενώ είχαν τη χαρά να γευματίσουν σε παραδοσιακά εστιατόρια του νησιού, να γνωρίσουν έθιμα και παραδόσεις και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις.

Επόμενος σταθμός είναι το Emden της Γερμανίας όπου μέλη ΔΕΠ και φοιτητές από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ θα βρεθούν τον Δεκέμβριο του 2024, για να πραγματοποιήσουν ανάλογες εργασίες και επισκέψεις σε δομές του συστήματος παιδικής προστασίας.