Παγκρήτια συνάντηση φορέων για την οδική ασφάλεια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ

Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2024 συνάντηση φορέων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων αντίληψης κινδύνου και λήψης ασφαλούς απόφασης στους έφηβους σε ζητήματα οδικής ασφάλειας» (SAFETeen). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρυτανικής αρχής και της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛΜΕΠΑ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, του Iδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, της Περιφέρειας Κρήτης, της Τροχαίας Ηρακλείου, του ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα, σε επίπεδο πρόληψης ή/και αντιμετώπισης των τροχαίων συμβάντων.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο διάλογο σχετικά με την πρόληψη των τροχαίων τραυματισμών και θανάτων με έμφαση στις συμπεριφορές διακινδύνευσης των νέων και στον συμμετοχικό σχεδιασμό καινοτόμων παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν αναλυτικά για το περιεχόμενο του έργου SAFETeen και κλήθηκαν να συμμετάσχουν ως συν-δημιουργοί στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των ψηφιακών εργαλείων του έργου (εφαρμογή έκτακτης ανάγκης και εκπαιδευτικό εργαλείο με βάση την εικονική πραγματικότητα), τα οποία θα αντανακλούν τις ανάγκες και την καθημερινότητα των εφήβων, ενδυναμώνοντας τους να ανταποκριθούν με ασφάλεια στις προκλήσεις που συναντούν κατά τις μετακινήσεις τους στον δρόμο.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, με τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, συνέβαλαν σε ένα γόνιμο διάλογο σχετικά με το προφίλ των εφήβων που συνδέεται με αυξημένη διακινδύνευση, τους παράγοντες που ενισχύουν στην ευαλωτότητα των εφήβων, τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στο δρόμο και τις αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τροχαίων θανάτων. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες τόνισαν την πολυπαραγοντικότητα του φαινομένου και το σημαντικό ρόλο των προτύπων, την ανάγκη συνεργασίας της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων ζωής μέσα απο το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, προκειμένου τα παιδιά να αποκτούν τα εφόδια να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις της ενήλικης ζωής αποτελεσματικά, λαμβάνοντας σωστές και υπεύθυνες αποφάσεις. Οι συμμετέχοντες επίσης αναφέρθηκαν στο έντονο πολιτισμικό αποτύπωμα του τόπου μας που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να ενισχύει συμπεριφορές διακινδύνευσης στους νέους, όπως την κατανάλωση αλκοόλ, με τα πιο ευάλωτα παιδιά να είναι συνήθως αγόρια από αγροτικές περιοχές.
Η ομάδα εργασίας κλείνοντας την συνάντηση, δεσμεύτηκε να συμμετάσχει σε τακτικές συναντήσεις και σε κοινές δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου SAFETeen μέσα στο επόμενο έτος.

Screenshot
Παρακολουθήστε λεπτό 22.07 έως 25.20.