Αυξήθηκαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους κατοίκους της Κρήτης λόγω πανδημίας

Η κ Μ. Παπαδακάκη – Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ μίλησε στον Ηχώ 99,8 κάνοντας λόγο για αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και ενδοοικογενειακής βίας, αρκετοί συμπολίτες μας απώλεσαν την εργασία τους και αυτό σαφώς δημιουργεί σοβαρά ζητήματα όπως επίσης ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις με συνανθρώπους μας που ζουν υπό καταστάσεις ακραίας φτώχειας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Η περιφέρεια Κρήτης αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες και σε συνεργασία με τους φορείς προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους στηρίζοντας τους όχι μόνο με υλικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και διοργανώνοντας δράσεις συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, εργασιακής  συμβουλευτικής και Σχολές γονέων.

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Μάρτιο 2021, θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Ατομική και ομαδική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη ή και συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Η υποστήριξη παρέχεται μέσα από ατομικές συνεδρίες από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επιστημονικούς συνεργάτες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, σύντομης διάρκειας, που θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και στόχο θα έχουν να συμβάλουν στην εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας, την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, τη διαχείριση αγχογόνων καταστάσεων στην οικογένεια και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων.

Εργασιακή συμβουλευτική / καθοδήγηση
Ομάδα έμπειρων επαγγελματιών θα υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους με στόχο την ένταξη ή τηνεπανένταξη τους στην εργασία μέσα απο: α) την οργάνωση των εργασιακών τους προσόντων, β) την αντιστοίχιση του εργασιακού τους προφίλ με πρόσφορες εργασιακές επιλογές, γ) τη διασύνδεση με έμπειρους επαγγελματίες (μέντορες) απο διάφορους τομείς (π.χ. οικονομίας, υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού κ.α.), δ) τη σύντομη μαθητεία δίπλα στους μέντορες με στόχο τη μύησή τους σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα ή την εξειδίκευσή τους σε τομείς ενδιαφέροντος.

Σχολές γονέων
Ομάδα έμπειρων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών θα συντονίσουν ομάδες των 12-15 ατόμων, με εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη με στόχο την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου. Η συμμετοχή στις ομάδες αυτές θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της ψυχοσύνθεσης, της συμπεριφοράς και των αναγκών των παιδιών τους και θα προάγει βέλτιστες γονεϊκές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε μια από τις παραπάνω δράσεις με τους παρακάτω τρόπους:

Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, ΕΛΜΕΠΑ 2810 379516, 379528, 379241

Με αποστολή γραπτού μηνύματος στο Email. lahers@hmu.gr

Mε ηλεκτρονικό αίτημα στη διεύθυνσηhttp://moodle.seyp.teicrete.gr/reg/

Προθεσμία λήξης υποβολής αιτήσεων 23/02/2021