Ο Δήμος Χερσονήσου θα διοργανώσει Διήμερο Οδικής Ασφάλειας στις 2 και 3 Μαρτίου 2018 σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης και την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers), στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με πλούσια θεματολογία και παράλληλες εκδηλώσεις.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Δήμος Χερσονήσου στο σκέλος των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την επιστημονική αρτιότητα της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις ως ακολούθως:
Α. Ενημερωτική δράση ‘Οδηγώ με Ασφάλεια το Μέλλον μου’ της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης που αφορά σε βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα: προβολή σύντομου βίντεο, τάπητα τροχαίας, γυαλιά εμποδίων και τιμόνια με την καθοδήγηση αστυνομικού, επίδειξη αστυνομικού ποδήλατου/αστυνομικής δίκυκλης μοτοσικλέτας, χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση, παιχνίδι Σωστού-Λάθους, – τροχό Κ.Ο.Κ., γωνιά ζωγραφικής δημιουργίας, έκθεση τροχονομικών ειδών, παιχνίδι πάζλ, παιδικό γραφιστικό πλαίσιο (μπάνερ) που τα παιδιά μπορούν να φωτογραφίζουν τα πρόσωπα τους ως γυναίκες ή άνδρες αστυνομικοί, – παιχνίδι σχηματισμού της σωστής λέξης, επιτραπέζιο τάπητα.
Β. Το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, θα διοργανώσει δύο εργαστήρια το πρώτο με τίτλο ‘Λήψη απόφασης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και παράγοντες που την επηρεάζουν στην περίοδο της εφηβείας. Αναγνώριση θετικής και αρνητικής επίδρασης των συνομηλίκων στην οδηγική συμπεριφορά του έφηβου, λήψη απόφασης σε οδηγικά διλήμματα’, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου, καθώς και το δεύτερο με τίτλο ‘Παραβατική συμπεριφορά κατά τη χρήση του οδικού δικτύου στην εφηβεία: Ο ρόλος του γονέα στη διαχείριση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς των εφήβων με έμφαση σε ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση’ το οποίο απευθύνεται σε γονείς μαθητών δημοτικού γυμνασίου.
Γ. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» θα υλοποιήσει το ‘Διήμερο Πρόγραμμα Καν’ το Σωστά ’, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα διάρκειας δύο ( 2 ) ημερών θεωρητικής & βιωματικής εκπαίδευσης για 400 μαθητές Λυκείου. Συγκεκριμένα θα εκτίθενται στο χώρο προς χρήση, προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου, προσομοιωτής Πρόσκρουσης, ζυγαριά Συσχέτισης Βάρους – Ταχύτητας, γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης με ταυτόχρονη ύπαρξη προσωπικού για την ορθή χρήση.
Δ. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, ολοκληρώνει τη συμβιωματική παιδεία, για την υιοθέτηση ορθής οδικής συμπεριφοράς, συνοδευόμενη από τα πραγματικά (μικρά) οχήματα, για μία πλήρη διαδραστική εμπειρία εκπαίδευσης για τα παιδιά του Δημοτικού.
Ε. O πανελλαδικός σύλλογος ‘SOS Τροχαια Εγκληματα’ διοργανώνει την Έκθεση Φωτογραφίας “Όταν οι Ζωές Συντρίβονται”.
Η έκθεση του γνωστού Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham– Clark σε συνεργασία με την Αγγλική οργάνωση θυμάτων τροχαίων Road Peace είναι μια μοναδική δουλειά με φωτογραφίες και μικρές συνεντεύξεις οικογενειών θυμάτων τροχαίων, ατόμων με αναπηρία, διασωστών που αναφέρεται στις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και υποστηρίζει την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα όταν μιλάμε για τα τροχαία. Λέξεις όπως «ατύχημα», «αμέλεια», «μοίρα» δεν χρησιμοποιούνται στην έκθεση αυτή. Μετά από πολύχρονη προετοιμασία η έκθεση παρουσιάστηκε το 2006 σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου. Στην Αθήνα έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ηράκλειο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, και σε άλλους χώρους.
ΣΤ. Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Το Παιδικό Ραδιόφωνο Family FM 89,5 θα καλύψει με ζωντανή μετάδοση τις ομιλίες και τα δρώμενα της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για την προσέλευση πολιτών, καθηγητών, γονέων, μαθητών και ενδιαφερομένων για την ενίσχυση της θεωρητικής και βιωματικής γνώσης σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα.