Το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία την εσπερίδα με τίτλο «Η Παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας» στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Δράσεις Προώθησης Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018 – 2020».
Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμμετοχή εκπροσώπων Ακαδημαϊκών φορέων, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών υπηρεσιών-φορέων.
Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων στην Κρήτη, των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης.
Επίσης στις δράσεις που αφορούν στα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση των γυναικών στη δημόσια ζωή, την καταπολέμηση πολλαπλών διακρίσεων και παρεμβάσεων για την άρση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης.
Ανάμεσα στις δράσεις που ανέλαβε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ήταν και η εκπόνηση έρευνας για την εκτίμηση των διαστάσεων της παρενόχλησης στην εργασία στην Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μαρία Παπαδακάκη, η οποία είχε την επιστημονική ευθύνη της έρευνας, οι πλέον ευάλωτοι στην παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη είναι οι νεότεροι σε ηλικία, οι ελεύθεροι ή διαζευγμένοι και οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών, οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου και σύμβαση έργου, οι εργαζόμενοι με μικρή προϋπηρεσία και οι εργαζόμενοι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ωράριο κυλιόμενο, διακοπτόμενο κ.α..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε ποσοστιαίο επίπεδο για τους εργαζόμενους διαπιστώθηκαν τα παρακάτω στοιχεία:
Ενδεικτικές καταστάσεις ψυχολογικής/ηθικής παρενόχλησης
- τους συμπεριφέρονται με αγένεια (41.0%)
- τους εξευτελίζουν ενώπιον άλλων (21.0%)
- τους λένε ανήθικα ή υποτιμητικά πράγματα (17.8%)
- τους ζητούν να κάνουν άσκοπες ή υποτιμητικές εργασίες (35.7%)
- δεν τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι (π. χ άδεια) (36.9%)
- τους επιφορτίζουν με υπερβολικές εργασίες που δε μπορούν εύκολα να διαχειριστούν (44.2%)
Ενδεικτικές καταστάσεις σωματικής/σεξουαλικής παρενόχλησης
- τους απειλούν με τη χρήση σωματικής βίας να κάνουν πράγματα (4.8%)
- Αρχίζουν συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως σκοπίμως (16.2%)
Αναφέρουν υψηλή δυσφορία σε εργασιακές συνθήκες:
- Δεν ευχαριστιέμαι την εργασία μου (51.0%)
- Δε συμμετέχω στις αποφάσεις που επηρεάζουν την εργασία μου (53.0%)
- Οι ιδέες μου ή οι προτάσεις μου δεν λαμβάνονται υπόψη (54.1%)
- Παρακολουθούν συστηματικά την απόδοση μου στο χώρο εργασίας μου (65.8%)
- Το εργασιακό μου περιβάλλον δεν είναι ευχάριστο (π.χ. θορυβώδες, βρώμικο, ανθυγιεινό) (42.8%)
- Οι σχέσεις με τους συναδέλφους μου δεν είναι καλές (36.9%)
- Η αμοιβή μου δεν είναι τόσο καλή όσο είναι άλλων που κάνουν την ίδια ή παρόμοια εργασία με τη δική μου (59.9%)
- Εργάζομαι περισσότερες ώρες από αυτές που συμφώνησα αρχικά (51.7%)
- Δεν είμαι σίγουρος για αυτό που περιμένει ο εργοδότης μου από μένα (45.9%)
- Άλλοι παίρνουν την επιβράβευση γι αυτά που κάνω εγώ (38.6%)
Στην εσπερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου, της επιθεώρησης εργασίας Ηρακλείου, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως επίσης πολίτες που παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση.
Από την πλευρά της η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασιλική Πετούση αναφέρθηκε στις έμφυλες διαστάσεις της παρενόχλησης, όπως επίσης ότι οι γυναίκες παρενοχλούνται περισσότερο στο χώρο εργασίας, ειδικότερα στο σημερινό επισφαλές εργασιακό περιβάλλον. Η κ. Τζαμαλούκα, κοινωνική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας αναφέρθηκε σε τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα και σε καταστάσεις που ευνοούν την παρενόχληση στην εργασία.
Βασικοί προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στο κλείσιμο της εσπερίδας αφορούσαν στα κάτωθι:
-Δυσκολία εργαζομένων να αναφέρουν το γεγονός
-Ανάγκη για μηχανισμούς αναφοράς που να διασφαλίζουν την ανωνυμία
-Δωρεάν νομική στήριξη σε περίπτωση παρενόχλησης
-Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση παρενόχλησης
-Ενημέρωση εργοδοτών σχετικά με τα οφέλη της ύπαρξης μέτρων για την πρόληψη της παρενόχλησης και την πρώιμη αντιμετώπιση περιπτώσεων.
Στην εσπερίδα παρουσιάστηκε επίσης ο νέος οδηγός για την πρόληψη της εργασιακής παρενόχλησης (http://moodle.seyp.teicrete.gr/workers-support/el/info/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82.pdf) καθώς και η νέα ιστοσελίδα που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου, με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS), τα οποία επιδοκιμάστηκαν απο τους εκπροσώπους των φορέων και πρόκειται σύντομα να διατεθούν προς χρήση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.