Το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφαλείας (LaHeRS) του ΕΛΜΕΠΑ στην έκθεση Innodays της Περιφέρειας Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε για δεύτερο συναπτό έτος το τριήμερο καινοτομίας με τίτλο “InnoDays 2023”: «Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 – 26 Νοεμβρίου 2023, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούβες, Ηρακλείου), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκθέτες (https://innodays.gr/exhibitors/) που περιλάμβαναν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα με ερευνητικά εργαστήρια ή εταιρίες τεχνοβλαστούς και θεσμικοί επενδυτές, που ανήκουν ή συνεργάζονται ή επιδιώκουν συνεργασία με το οικοσύστημα Καινοτομίας της Κρήτης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε Παρουσιάσεις Καινοτομιών, Πανελ Συζητήσεων, Παρουσιάσεις Καλών Πρακτικών, Βραβεία Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετείχε στις Ημέρες Καινοτομίας 2023 με ένα ενιαίο περίπτερο (Θέση Β12) που φιλοξένησε 11 εργαστήρια, ινστιτούτα και ομάδες του ιδρύματος. Τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου συντόνισε η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) ήταν ένα απο τα 11 εργαστήρια του ΕΛΜΕΠΑ που συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην έκθεση και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Μεταξύ των καινοτόμων παρεμβάσεων του Εργαστηρίου ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις προαγωγής της ασφαλούς μετακίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας, που με επιτυχία υλοποιεί σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης το Εργαστήριο LaHeRS με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού. Η οικολογική μετακίνηση και η ηλεκτροκίνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του τριημέρου και οι συνεργάτες του εργαστηρίου συζήτησαν με τους επισκέπτες τις προοπτικές μετασχηματισμού της κινητικότητας του Ηρακλείου, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του νησιού.

Ανάμεσα σε άλλα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσε ο προσομοιωτής οδήγησης του Εργαστηρίου, ο οποίος διαθέτει ένα απο τα πλέον προηγμένα λογισμικά προσομοίωσης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή αγορά και χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο περιβάλλον οδήγησης με πραγματικά εξαρτήματα αυτοκινήτων για να παρέχει μια ρεαλιστική αίσθηση όλων των λειτουργιών. O προσομοιωτής αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση μαθητών όλων των βαθμίδων, την εκπαίδευση επαγγελματιών και την επιστημονική έρευνα σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά και την οδική ασφάλεια.