Το 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο Κρήτης για το 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας βρέθηκε στις 13 Ιουλίου 2024 η υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, κατόπιν πρόσκλησης της κ. Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και της Εβελίνας Μπάκιντα, προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης. Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, με στόχο την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο φόρουμ συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές, επιχειρηματίες και ειδικοί εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι ανταλλάσσοντας απόψεις, προήγαγαν τη διάχυση καινοτόμων ιδεών.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, ως κεντρική ομιλήτρια στο Φόρουμ, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός πιο ισότιμου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Eπεσήμανε τα ιστορικά στερεότυπα που είναι ριζωμένα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο και έχουν αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να εισέλθουν στον επιχειρηματικό κόσμο, τονίζοντας τη σημαντική απώλεια καινοτομίας, θέσεων εργασίας και ανάπτυξης λόγω αυτών των παρωχημένων πεποιθήσεων. Προχώρησε επίσης, σε μια σημαντική προαναγγελία. “Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιριών. Κάνοντας, ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της έμφυλης ισορροπίας στις θέσεις ευθύνης, ανεβάζοντας το ποσοστό του υποεκπροσωπούμενου φύλου, από το 25% που βρίσκεται σήμερα, στο ελάχιστο όριο του 33%! Ποσοστό το οποίο θα αφορά όλες τις διευθυντικές θέσεις των εισηγμένων εταιριών. Μια νομοθετική ρύθμιση , που θα φέρει ουσιαστική ισότητα σε θέσεις κλειδιά, για όσες γυναίκες συγκεντρώνουν τα προσόντα και το αξίζουν”.

Σε ένα από τα επιμέρους πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Ηγεσία: Οι γυναίκες προωθούν την ισότητα» προσκεκλημένες εισηγήτριες ήταν η κ. Μαρία Συρεγγέλα, Βουλευτής, Γραμματέας Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας, η κ. Γεωργία Μηλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Ισότητας και Πολιτισμού, η κ. Μαρία Παπαδακάκη, Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρος στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η Βασιλική Μαδούλκα, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δημοσιογράφος Θοδωρής Βαμβακάρης.
Στο πάνελ συζητήθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την ανέλιξή τους σε διευθυντικές θέσεις και παρουσιάστηκαν αξιόλογες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών, όπως: οι άδειες πατρότητας, το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου και το επίδομα μητρότητας, για γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ανάγκη εξάλειψης των κοινωνικών στερεοτύπων που υπάρχουν ακόμη στην Ελληνική κοινωνία, επιδρώντας αρνητικά στην εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών.