Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» στο ΤΕΙ Κρήτης

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης και την Ομάδα Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Κρήτης, ημερίδα για την «Προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας» με τη συμμετοχή:

  • εκπροσώπων ακαδημαϊκών φορέων (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ινστιτούτο Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας)
  • δραστήριων μελών ΜΚΟ και Επιχειρήσεων (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων Ρόδου, Πανελλαδικός Σύλλογος «ΣΟΣ – Τροχαία Εγκλήματα», Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «ο Άγιος Χριστοφόρος – Στηρίζω», Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Παιδικός Ραδιοφωνικός Σταθμός «Family FM 89,5» και ΚΑΡΕΝΤΑ Ηρακλείου
  • στελεχών κρατικών υπηρεσιών εμπλεκόμενων στην παραγωγή πολιτικής οδικής ασφάλειας (Τμήμα Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου και Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου) και
  • σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Ασημίου και Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Νομού Ηρακλείου).

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Ξυλούρης και οι βουλευτές του Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου και Σωκράτης Βαρδάκης.

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασαν το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης νεότερα ερευνητικά δεδομένα, καλές πρακτικές και έξυπνες τεχνολογικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και κατέθεσαν προτάσεις και στρατηγικές προς θεσμοθέτηση από την Πολιτεία.

Στην ημερίδα παρευρέθη ο Πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης. Άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εισηγήσεις και ομιλίες, συζήτησε και συμμετείχε στον προβληματισμό και παρουσίασε την πρόσφατη έκθεσή του για την κατανόηση των τροχαίων τραυματισμών και το κόστος τους.

Ομοίως, τόσο ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχης κ Νικόλαος Ξυλούρης, όσο και η Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, κ. Ελένη Μαυρομμάτη, παρουσίασαν με εισηγήσεις τους τις προσπάθειες τους για μείωση των τραυματισμών και θανάτων από τις τροχαίες συγκρούσεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων και συμφωνήθηκε η άμεση υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας) και του Ινστιτούτου Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Το κύριο συμπέρασμα της ημερίδας είναι η ανάγκη υιοθέτησης ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος και μιας διεπιστημονικής συνεργασίας για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, τέθηκε και η ανάγκη στήριξης όλων των φορέων που μελετούν και προάγουν την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.

  • 4η ΕΚΔΗΛΩΣΗ