Στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου μίλησαν στο ΕΛΜΕΠΑ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη “Βία κατά των Γυναικών και των κοριτσιών” με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη του φαινομένου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΙΦ ΕΛΜΕΠΑ) και το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.
Στην εκδήλωση μίλησαν τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Ηρακλείου, κ. Βασιλογιαννάκη Μαρία, Ψυχολόγος–Σύμβουλος Ψυχολογικής Υποστήριξης και κ. Μαράκη Αναστασία, κοινωνική λειτουργός, οι οποίες έδωσαν σημαντικά στοιχεία για τις μορφές και τις διαστάσεις του φαινομένου, για τις στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισής του καθώς και για τη συμβολή του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών στη στήριξη των θυμάτων.

Η 25η Νοεμβρίου, «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», μας υπενθυμίζει οτι οι έμφυλες ανισότητες συνεχίζουν να υφίστανται σε όλο το κόσμο και στην Ελληνική κοινωνία και να επηρεάζουν την καθημερινότητα πολλών γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Οι έμφυλες προκαταλήψεις και η βία ή απειλή βίας κατά των γυναικών, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελούν ακραία μορφή διάκρισης. Παρά τις υπάρχουσες θεσμικές κατοχυρώσεις υπέρ της ισότητας και της προόδου, οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές και οι προεκτάσεις για τη γυναίκα, τα παιδιά και την Ελληνική οικογένεια είναι τεράστιες. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Ανάλογες εκδηλώσεις λειτουργούν αφυπνιστικά και υπενθυμίζουν την ανάγκη ανάληψης δράσης και υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη του φαινομένου.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε ειλικρινείς ευχαριστίες στο Δήμο Ηρακλείου και στα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.