Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του Μαθητικού Διαγωνισμού

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός για την Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας με τίτλο: «ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΖΩΗΣ», που πραγματοποιήθηκε το 2020 από το Lahers, το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες των τελευταίων μηνών και την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της χώρας, πλήθος μαθητικών ομάδων συμμετείχε στον διαγωνισμό και δημιούργησε ευφάνταστα και πρωτότυπα έργα που προωθούν και αναμεταδίδουν το μήνυμα της οδικής ασφάλειας καταδεικνύοντας ότι η έμπνευση και η δημιουργική διάθεση των παιδιών παραμένουν αστείρευτες!!

Η τεράστια υγειονομική κρίση δε στάθηκε εμπόδιο στη μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό, καθώς έλαβαν μέρος περισσότερες από εκατό ομάδες από τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, με δυναμική και δημιουργική παρουσία. Από αυτές έχουν επιλεγεί, μετά από την αρχική αξιολόγηση διεπιστημονικής ομάδας, τα δέκα καλύτερα, τα οποία κλήθηκε να αξιολογήσει τελική τριμελής επιτροπή, σχετικά με την προσπάθεια, το περιεχόμενο, τη δημιουργικότητα, το προβαλλόμενο μήνυμα και τη συνάφειά του με το σκοπό, δηλαδή, την προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας.

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των δέκα τελικών υποβληθέντων έργων  υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν:

Η κα Μαρία Σβολιαντοπούλου, 25 ετών, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει καταγωγή από τα Γρεβενά. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Staffordshire και έχει εξειδικευτεί στον τομέα της ψυχικής υγείας. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ψυχολογίας για τη θεωρητική και την ερευνητική της πορεία καθώς και την ερευνητική της διατριβή με θέμα «Ψυχική ασθένεια και κοινωνικός αποκλεισμός». Από τα 17 της χρόνια εργάζεται εθελοντικά ως ψυχολόγος σε οργανισμούς που ασχολούνται με την ειδική αγωγή, την παιδική κακοποίηση, τον παιδικό καρκίνο, σε ψυχιατρικά ιδρύματα άλλα και στην Πανελλήνια Εταιρία Αλτσχάιμερ. Από το 2016 εργάζεται παράλληλα και ως υπεύθυνη μάρκετινγκ και πωλήσεων της τοπικής εταιρίας καλλυντικών με βάση το ελαιόλαδο Princelia Cosmetics. Το 2015 μας παρουσίασε την πρώτη της ερασιτεχνική ταινία με τίτλο “’Οι μάσκες που βραδιάζουν το πρωί”. Το Δεκέμβριο του 2019, το CNN Greece παρουσίασε τη Μαρία Σβολιαντοπούλου μέσα στους ανθρώπους που ξεχώρισαν για το έργο, την προσφορά και τις αξίες τους.

Η κα Δέσποινα Σπαντιδάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Στόλους της Κρήτης, είναι σύζυγος και μητέρα δυο κοριτσιών. Δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής, ως στιχουργός, από νεαρή ηλικία καθώς το έμφυτο ταλέντο της στη συγγραφή στίχων αναγνωρίστηκε από πληθώρα σημαντικών καλλιτεχνών και έλαβε την ένθερμη αποδοχή του κοινού. Έχει συνεργαστεί με το Σωκράτη Μάλαμα, το Νίκο Στρατάκη και πολλούς  καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν μελοποίησει και ερμηνεύσει τους στίχους της. Επίσης, έγραψε τους στίχους για το σάουντρακ της Βραβευμένης ταινία «Για θύμισέ μου» της Μαρίας Σφολιαντοπουλου. Ευαισθητοποιείται με κάθε πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία και συνδράμει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο στην άμβλυνση της κοινωνικής παθογένειας ή οποία αποτελεί πολλές φορές πηγή έμπνευσης της.

Η κα Σύλβια Πετσούρα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τα Χανιά και τη Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Ζωγραφική, Συντήρηση Έργων Τέχνης και Διδακτική της Τέχνης στην Accademia di Belle Arti di Firenze (Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας), κατέχοντας τη κρατική υποτροφία A.R.D.S.U. του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και αποφοίτησε το 2007 με Άριστα. Στην ίδια σχολή, μαθήτευσε στη χαρακτική, την ιστορία της τέχνης και τη γλυπτική. Έχει συνεργαστεί με Μουσεία, Ιδρύματα και ιδιωτικά εργαστήρια, έχει διοργανώσει διαδραστικά εκπαιδευτικά ομαδικά και ατομικά project, εκθέσεις και έχει διδάξει Εικαστικά και Ιστορία της Τέχνης, σε παιδιά και ενήλικες. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε Μουσεία και Γκαλερί της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτή την περίοδο ζει και δημιουργεί στην Αθήνα και στα Χανιά της Κρήτης.

Ακολουθούν οι νικητές του διαγωνισμού:

1η θέση: Κάσσαρη Σοφία, Γ1 11ου  Δημοτικού Χανίων

2η θέση: Αργυρίου Αθήνα, 7ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου

3η θέση: Κοπιδάκη Αικατερίνη, Δημοτικό Σκαλανίου

4η θέση: Μαυροειδής Γιώργος, ΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου – Γαλανάκη Μαρία,Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

5η θέση: Τζιρή Αικατερίνη, 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας + Σηφάκη Ελευθερία, Νηπιαγωγείο Μητρόπολης (ισοψηφία)

6η θέση: Περάκη Μαρία, 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών Ηρακλείου + Κουφάκη Μαρία/Αραβανή Γιάννα,47ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (ισοψηφία)

7η θέση: Ρίγγας Αναστάσης &, Σπανός Δημήτρης, 12ο Δημοτικό Ηρακλείου

8η θέση: Κουναλάκη Μένια, ΣΤ Δημοτικού Ροδιάς

Τα δώρα μας:

Οι τρείς πρώτοι νικητές κερδίζουν Τρία (3) ΔΩΡΕΑΝ εισιτήρια – μετ’ επιστροφής / για ΔΥΟ (2) άτομα το καθένα σε καμπίνες κατηγορίας Α2 στη γραμμή της Κρήτης. Με τα παραπάνω εισιτήρια οι δικαιούχοι θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους μέσα σε ένα έτος, εξαιρουμένης της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού, σύμφωνα πάντα με το αναγραφόμενο διάστημα στο voucher. Τόσο τα voucher όσο και τα εισιτήρια που θα εκδίδουν οι δικαιούχοι είναι ονομαστικά, δεν είναι ανταλλάξιμα με χρήματα ή με ταξίδι σε άλλη γραμμή που δραστηριοποιούνται οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ούτε είναι δυνατό να μετατεθούν σε χρόνο διαφορετικό από το αναγραφόμενο χρονικό διάστημα.

Η τελική δεκάδα κερδίζει μία επίσκεψη με την τάξη της στο εργαστήριο Lahers του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και στον Προσομοιωτή Οδήγησης, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες!!!

 

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού «ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΖΩΗΣ» αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, παρέμειναν ενθουσιώδεις και ενεργοί στην προώθηση της κουλτούρας προαγωγής οδικής ασφάλειας και ανέδειξαν με τη δημιουργικότητά τους την κατεπείγουσα ανάγκη για πρόληψη και παρέμβαση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας!!

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όλοι είμαστε νικητές με την εμπλοκή μας στο διαγωνισμό Διασταύρωση Ζωής, διότι βοηθήσαμε να κερδίσει η ΖΩΗ!!!

 

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών

Με εκτίμηση,

 

Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS),

 Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης