Εκδήλωση για τη διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο

Το πρωί της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου «Νίκου Σακλαμπάνη» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θεματικές την ενδοοικογενειακή βία και τα αδικήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσανη Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, με αφορμή την επίσκεψη εκπροσώπων της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Εισαγγελείς, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί,  ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ακόμα και πολίτες που έχουν βιώσει στο οικογενειακό τους περιβάλλον καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις εκφάνσεις, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ελένη Φραγκάκη.

Στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησαν:

  • Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ροζίνα Πολυχρονάκη.
  • Η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Μαρία Τιντικάκη.
  • Η πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Μαρία Δαμιανάκη.
  • Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Λογοθέτης.

Ακολούθησαν   ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από:

  • την Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μαρία Κανιαδάκη.
  • την Εισαγγελική Πάρεδρο κ. Ευτυχία Ταβουλαρέα.
  • την Πρωτοδίκη-ανακρίτρια κ. Αμαλία Μανουσάκη.
  • τον δικηγόρο κ. Ελευθέριο Κάρτσωνα.

Στην εκδήλωση, προσκεκλημένη ήταν και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Μαρία Παπαδακάκη. Όπως είπε στην παρέμβασή της, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας που έχει τη χαρά να διευθύνει, οργάνωσε και προσφέρει το τελευταίο διάστημα ένα «πρόγραμμα διακοπής της βίας», το οποίο στοχεύει στη «θεραπεία» του δράστη αλλά και στην ευρύτερη συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων μελών της. Το πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντική καινοτομία καθώς προσφέρεται από μία πανεπιστημιακή δομή που έχει συνδέσει τη θεωρία με την πράξη. Τα τρια στοιχεία καινοτομίας του προγράμματος του ΕΛΜΕΠΑ αφορούν στα εξής:

  • «Εστίαση στην οικογένεια (όχι το άτομο)» γιατί παρεμβαίνει στο δράστη αλλά υποστηρίζει τόσο το θύμα όσο και τα άλλα μέλη της οικογένειας, πάντα κατά περίπτωση.
  • «Ολιστική & Διεπιστημονική προσέγγιση» γιατί διαθέτει διεπιστημονική ομάδα με κοινωνικούς λειτουργούς που αναλαμβάνουν την εκτίμηση των κοινωνικών αναγκών της οικογένειας και των μελών της, τους ψυχολόγους που συμβάλλουν στην συμπληρωματική εκτίμηση της επικινδυνότητας αλλά του επιπέδου ψυχικής υγείας του δράστη και του θύματος καθώς και άλλων μελών της οικογένειας, και βεβαίως ειδικευμένους θεραπευτές με εκπαίδευση σε διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους, που παρεμβαίνουν συμβουλευτικά-θεραπευτικά σε ατομικό, δυαδικό και ομαδικό επίπεδο αφού διαμορφωθεί εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.
  • «Αξιολόγηση&διαχρονική παρακολούθηση» γιατί υιοθετεί θεραπευτικές διαδικασίες, πρωτόκολλα και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους αξιολόγησης που σύντομα θα δίδουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης ενημέρωσης της Εισαγγελίας για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την παύση της βίας και την ολιστική φροντίδα των οικογενειών που βιώνουν πολυπροβληματικές καταστάσεις καθώς και προώθησης διορθωτικών παρεμβάσεων και αλλαγών στην προσέγγιση και την καθ’ ημέρα πράξη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. 

Η κ. Παπαδακάκη εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της για την νέα προοπτική που δημιουργείται μέσα από το νέο μηχανισμό διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίαςτης Εισαγγελίας Ηρακλείου, στον οποίο σημαντικό ρόλο έχει και το Εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ και ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ανακούφιση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη διαχείριση των περιπτώσεων και βεβαίως στην υποστήριξη του βασικού κυττάρου της κοινωνίας μας που ονομάζεται οικογένεια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότιστην εκδήλωση, το λόγο ζήτησε η κ. Αγοράκη, κοινωνική λειτουργός και μέλος του ΔΣ ΣΚΛΕ Παραρτήματος Κρήτης, η οποία αναφέρθηκε στον επιβαρυμένο ρόλο των κοινωνικών λειτουργών και στην υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιώνενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι είναι καιρός να ενεργοποιηθεί στα Πρωτοδικεία της χώρας η κοινωνική υπηρεσία που ναι μεν έχει θεσμοθετηθεί αλλά παραμένει στα χαρτιά.

Σύντομο απόσπασμα από την εκδήλωση είναι διαθέσιμο στο https://www.youtube.com/watch?v=Z2u2qVZTAh8