Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ματαλλιωτάκη Γεωργίου στο Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΕΛΜΕΠΑ

Το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS, https://lahers.hmu.gr/) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 ο κ. Ματαλλιωτάκης Γεώργιος Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα που σχετίζεται με θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, συνοδευόμενος από τον κ. Φλώρο Χρήστο, καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διευθυντή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στη ‘’Λογιστική και Ελεγκτική’’ και στη ‘’Χρηματοοικονομική Διοίκηση’’ του ΕΛΜΕΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Τον επισκέπτη υποδέχτηκε για λογαριασμό του εργαστηρίου, η Δντρια κ. Μαρία Παπαδακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, η οποία παρουσίασε την αξιοσημείωτη πορεία του εργαστηρίου στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Ματαλλιωτάκης ενημερώθηκε για καινοτόμα προγράμματα και ένα σύνολο υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρείχε και εξακολουθεί να προσφέρει δωρεάν το εργαστήριο στην κοινότητα, σε ευάλωτους πληθυσμούς, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας της περασμένης δεκαετίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν παρεμβάσεις για τη φτώχεια όπως σχολές γονέων, ομάδες φροντιστών ασθενών κ.α. αλλά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καινοτόμα πλατφόρμα εργασιακής καθοδήγησης και προώθησης της απασχόλησης (https://mentoring.sw.hmu.gr/) που ανέπτυξε το εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ για τη γρήγορη και στοχευμένη αναζήτηση εργασίας για άτομα που βιώνουν την ανεργία και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι η πλατφόρμα είναι δωρεάν και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ανάλογη ψηφιακή υπηρεσία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία να προσφέρεται σε όσους αναζητούν εργασία.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην κινητή μονάδα για τη διάγνωση και την αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών (https://learnconsult.hmu.gr/) που ανέπτυξε το εργαστήριο και κατάφερε να προσεγγίσει άτομα με χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού, άσχημες οικονομικές συνθήκες, γεωγραφικά απομακρυσμένα, που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν έγκαιρα το πρόβλημα του παιδιού τους καθώς και άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου που απέφευγαν να αναζητήσουν βοήθεια λόγω του φόβου του στιγματισμού. Αυτή η μονάδα, η οποία στελεχώνεται από επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων (εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, παιδοψυχίατρο, κ.α.) εκτός από τη διάγνωση παρείχε σύντομη ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στους γονείς και συνέβασε σημαντικά στην ανακούφιση των οικογενειών από το άγχος διευκολύνοντας παράλληλα το έργο των εκπαιδευτικών που είχαν να διαχειριστούν πολλά αδιάγνωστα παιδιά στην τάξη, χωρίς επαρκείς δεξιότητες και στήριξη.

Ανάμεσα σε άλλα που συζητήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη, άξιο λόγου είναι το πρόγραμμα συμβουλευτικής για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο προσφέρεται από το εργαστήριο από το 2021, στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, μέσω του οποίου, το εργαστήριο παρέχει συμβουλευτική και θεραπεία σε άτομα που υπήρξαν βίαια προς τα μέλη της οικογένειάς τους. Το Πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στην προστασία των θυμάτων και στην αλλαγή συμπεριφοράς των δραστών μέσω της εστίασης στην αλλαγή των αντιλήψεων των δραστών σχετικά με τη βία, τη διαχείριση του θυμού, την ανάπτυξη κοινωνικών/επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την πρόληψη μελλοντικών βίαιων πράξεων. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με εκπαιδευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περίπτωση και τις ενδιάμεσες αξιολογήσεις, με τουλάχιστον 24 συνεδρίες (συμπληρωματικά με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες).

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις θεματικές περιοχές μελλοντικών συνεργασιών (πηγές χρηματοδότησης, καλές πρακτικές). Η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου LaHeRS, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του προσομοιωτή οδήγησης και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπου ενημερώθηκε από τα μέλη του εργαστηρίου κ. Μαρκάκη Γεώργιο, καθηγητή και αναπλ. Διευθυντή και τον κ. Χλιαουτάκη Ιωάννη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, σχετικά με τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιεί το εργαστήριο σε μαθητές, σχολικές μονάδες της Κρήτης, συλλόγους και ομάδες επαγγελματιών καθώς και για τα αναμορφωτικά μέτρα που εφαρμόζονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ομαδικής συμβουλευτικής σε ανήλικους παραβάτες που προσφέρει το εργαστήριο σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ηρακλείου καθώς και σε πειραματικές μελέτες που διεξάγει το εργαστήριο με χρήση του εξειδικευμένου εξοπλισμού προσομοίωσης οδήγησης για την διερεύνηση της επίδρασης των φαρμάκων στην οδηγική ικανότητα.