ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Οδική αγωγή; Απούσα!

Μόλις φύγουν από το καρότσι, είναι ανάγκη να μάθουν πώς να κυκλοφορούν στους δρόμους, ως πεζοί, ποδηλάτες ή οδηγοί, αργότερα.

Η οδική αγωγή απουσιάζει από τα σχολεία και η Κρήτη πρωτοπορεί σε μία προσπάθεια να μπει δυναμικά σε όλες τις τάξεις, από το Νήπιο ως το Λύκειο.

Το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης οργανώνουν τον 1ο Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα την «Οδική Ασφάλεια – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ».

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας σε εκπαιδευτικούς Α’ και Β’ θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης”, απευθύνεται σε μαθητές/τριες που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίησή τους σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης.

Η διευθύντρια του εργαστηρίου, κ. Μαρία Παπαδακάκη, αναφέρει στην «Π» πως οι μαθητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ορισμένες εργασίες στην τάξη και να τις παρουσιάσουν.

Ο διαγωνισμός έρχεται ως συνέχεια του κύκλου επιμόρφωσης 150 περίπου εκπαιδευτικών της Κρήτης, που είχε πιλοτικό χαρακτήρα.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ελπίζουν πως το Υπουργείο Παιδείας θα υιοθετήσει, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρακτικές που θα προκύψουν από τις δράσεις τους.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα έχουμε μετρήσιμα δεδομένα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, κ. Έφη Κουτεντάκη, αναφέρει πως η αρχή είχε γίνει με τον προκάτοχό της, κ. Γιάννη Παρασύρη. Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η περιφέρεια θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να συνεχίσουν δράσεις που θα έχουν αποτέλεσμα και ουσία. Σημειώνει ότι είναι ανάγκη να συσπειρωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, υπενθυμίζει πως η υπηρεσία είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη με αρμόδιους φορείς με θέμα την οδική αγωγή, όπου είχε συμφωνηθεί να υπάρξει ένα παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας. Σημειώνει ότι είναι ανάγκη να εισαχθεί το συγκεκριμένο μάθημα σε όλες τις τάξεις, από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, αφού είναι κάτι που αφορά μικρά παιδιά, που σήμερα είναι πεζοί, οδηγούν ποδήλατο, και τους έφηβους που μπορεί να κυκλοφορούν με μηχανάκι.

Ο διαγωνισμός

Οι κατηγορίες διαγωνισμού είναι οι εξής:

α) Κόμικς με σταθερές εικόνες, Animation (εικονοϊστορίες με κινούμενες εικόνες) διάρκειας 3’ – 10’

β) Ραδιοφωνική εκπομπή (αποτύπωση σε αρχείο ήχου) διάρκειας 5’- 12’

γ) Κινηματογραφική αφήγηση – Ταινία μικρού μήκους (με τη χρήση κάμερας ή κινητού τηλεφώνου) διάρκειας 3’- 10’

δ) Φωτοϊστορία (αφήγηση με τη χρήση διαδοχικών φωτογραφιών και συγγραφή λεζάντας) διάρκειας 3’ – 10’

ε) Τραγούδι ή ποίημα διάρκειας 3’ – 10’

Όροι και οδηγίες συμμετοχής

  • Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/μαθήτριες της Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της ΠεριφέρειαςΚρήτης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια).
  • Η δήλωση συμμετοχής γίνεται απο έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν να συντονίσουν την ομάδα των μαθητών.
  • Η δήλωση συμμετοχής γίνεται με τη συμπλήρωση μιας σύντομης φόρμας εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα του εργαστηρίου LaHeRS http://moodle.seyp.teicrete.gr/registration
  • Κατά την εγγραφή ΔΕΝ απαιτείται να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μελών της ομάδας ή να έχει προσδιοριστεί η κατηγορία στην οποία θα διαγωνιστεί η ομάδα.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μελών της ομάδας.
  • Ένα σχολείο μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με περισσότερες απο μια ομάδες.
  • Μια ομάδα μπορεί να έχει περισσότερους απο έναν συντονιστές εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση που γίνει χρήση μη πρωτότυπου υλικού για τις ανάγκες του έργου (κείμενα, φωτογραφίες, πληροφορίες από ιστότοπους κ.λπ.), θα πρέπει το έργο να συνοδεύεται από ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή προέλευσης του μη πρωτότυπου υλικού.
  • Η γραπτή συγκατάθεση των γονέων των μαθητών/τριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών/τριών.
  • Το δικαίωμα χρήσης μουσικής στις ταινίες υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα του/της δημιουργού ή της ΑΕΠΙ.
  • Με την εγγραφή σας συμφωνείτε να παραχωρήσετε το δικαίωμα χρήσης του έργου και δημοσίευσής του σε ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα ΜΟΝΟ για μη εμπορικούς σκοπούς.
  • Η αποδοχή των όρων χρήσης του διαγωνισμού είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στο διαγωνισμό.
  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
  • Πλούσια δώρα για τους τρεις νικητές της κάθε κατηγορίας.

Σημαντικές ημερομηνίες

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ως τις 13 Μαρτίου λόγο παράτασης, η οριστικοποίηση κατηγορίας διαγωνισμού θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Η υποβολή του έργου θα γίνει ως τις 12 Απριλίου.

Οι δημόσιες εκδηλώσεις βράβευσης θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο, στις 2 του μήνα στον Άγιο Νικόλαο, στις 3 στο Ηράκλειο, στις 16 στα Χανιά και στις 17 στο Ρέθυμνο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Τηλ. 2810 379241-379514 – 379528 – 379516 (9.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. καθημερινά) Εmail: lahers@hmu.gr.