Ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσεων για τη σεξουαλική υγεία των νέων στα Χανιά

Την   Παρασκευή   01   Ιουλίου   2022   ολοκληρώθηκε   το   διήμερο   δράσεων   για   την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας  των νέων στα Χανιά, το οποίο   συνδιοργανώθηκε   από   την   Περιφέρεια   Κρήτης,   το   Ελληνικό   Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Κέντρο Υγείας Χανίων, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020».

Το   διήμερο   ξεκίνησε   με   ημερίδα   στο   Πνευματικό   Κέντρο   Χανίων,   στην   οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, ερευνητικά δεδομένα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων στην Κρήτη, νέα δεδομένα για την πρόληψη και τη θεραπεία των ΣΜΝ και χρήσιμες πληροφορίες για τις υγιείς σχέσεις.   Ακολούθησε   εκπαίδευση   εθελοντών,   η   οποία   πραγματοποιήθηκε   από εξειδικευμένους   επαγγελματίες   υγείας   του   Κέντρου   Υγείας   Χανίων   και   από επιστημονικούς   συνεργάτες   του   εργαστηρίου   LaHeRS.  

Περίπου   20   εθελοντές, κυρίως φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης και πολίτες με   υψηλό   ενδιαφέρον   για   ζητήματα   σεξουαλικής   υγείας,   προσήλθαν   και παρακολούθησαν   το   σύντομο   πρόγραμμα   το   οποίο   εστίασε   στις   εξής   τέσσερις ενότητες:   «Σεξουαλικώς   Μεταδιδόμενα   Νοσήματα»,   «Αντισύλληψη»,   «Υγιείς Σχέσεις» και «Δικαιώματα». Εκτός από τη θεωρητική γνώση, οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία   να   συμμετάσχουν   σε   βιωματικές   δραστηριότητες   και   σε   ασκήσεις ενίσχυσης   της   αυτογνωσίας   καθώς   επίσης   έλαβαν   καθοδήγηση   σχετικά   με   τη διαδικασία προσέγγισης των περαστικών στο φιλικό σημείο επαφής.

Οι εθελοντές, έδωσαν ραντεβού την Παρασκευή 1η Ιουλίου στην Πλατεία 1866, για να στελεχώσουν το «φιλικό σημείο επαφής» κατά τις ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ 10.00-2.00μ.μ. το οποίο απευθυνόταν σε νεαρά άτομα αλλά και όσους/ες επιθυμούσαν να λάβουν έγκυρη   ενημέρωση   για   ζητήματα   σεξουαλικής   και   αναπαραγωγικής   υγείας.   Στο σημείο ήταν παρούσες οι μαίες του Κέντρου Υγείας Χανίων και οι ψυχολόγοι του εργαστηρίου  LaHeRS  του ΕΛΜΕΠΑ προκειμένου να παρέχουν  καθοδήγηση στους εθελοντές και να τους υποστηρίζουν σε δύσκολες ερωτήσεις που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του πληθυσμού της πόλης των Χανίων.

Περισσότερα   από   1000   φυλλάδια   με   πληροφορίες   για   την   αντισύλληψη,   τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις υγιείς σχέσεις διανεμήθηκαν στους περαστικούς ενώ μέσα από  την αλληλεπίδραση με εφήβους, νέους αλλά και  με γονείς   που   επιθυμούσαν   να   μάθουν   τρόπους   ενημέρωσης   των   παιδιών   τους, δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούσαν στην έμμηνο ρύση, την επιλογή   της   κατάλληλης   αντισυλληπτικής   μεθόδου,   το   τεστ   ΠΑΠ   και   την μαστογραφία,   τρόπους   υγιούς   επικοινωνίας   με   τον/την   ερωτική   σύντροφο, σεβασμού για τις σεξουαλικές επιλογές των άλλων, και πολλά άλλα. Η παρουσία εθελοντών νεαρής ηλικίας κέρδισε την αποδοχή των περαστικών και κυρίως των νέων ατόμων που ενημερώθηκαν από άτομα της ηλικίας τους και με τρόπο απλό και κατανοητό.        

Το υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου οδήγησε τους συντονιστές στην απόφαση να προγραμματίσουν νέες δράσεις από Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι νέοι στα θρανία.