Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με αφορμή  την υποδοχή νεοεισερχόμενων φοιτητών με προβλήματα όρασης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων και ενίσχυση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία, φιλοξένησε σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία όρασης σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Την εκπαίδευση παρακολούθησαν μέλη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS), και η ομάδα του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του ιδρύματος. Η εκπαίδευση εστίασε σε συμπεριφορές και τεχνικές συνοδείας για άτομα με αναπηρία όρασης με έμφαση σε τεχνικές όπως το βασικό κράτημα, η αλλαγή πλευράς, η αλλαγή πορείας κ.α. και περιελάμβανε ταυτόχρονη επίδειξη και πρακτική εφαρμογή των τεχνικών αυτών.

Η εκπαίδευση συνέβαλε στην αρχική ενημέρωση ατόμων αναφοράς του ιδρύματος και αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με την αναπηρία και την προώθηση σημαντικών αλλαγών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φοιτητών ΑΜΕΑ.