Περιφέρεια & ΤΕΙ Κρήτης για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων

Με επιτυχία δράσεις Περιφέρειας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων

Με επιτυχία ολοκληρώνεται σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, η «Εβδομάδα Πληροφόρησης για την Προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας νέων και εφήβων» που ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Η εβδομάδα πληροφόρησης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020»,με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης.

Στο έργο επίσης συμμετέχουν με εθελοντές, η Ομάδα Προαγωγής Υγείας των Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο φιλικό σημείο επαφής, στην πλ. Ελευθερίας, προσήλθαν πολλοί νέοι μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες, τμήματα σχολείων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής καθώς και έφηβοι που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας του Ηρακλείου.

Από το σημείο επαφής πέρασαν και πολλοί γονείς που αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με το σωστό τρόπο ενημέρωσης των παιδιών τους για ζητήματα σεξουαλικής υγείας.

Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές, φοιτητές επιστημών υγείας, πρόνοιας και αγωγής, που στελεχώνουν το σημείο επαφής, συζήτησαν με τους νέους σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη και τα χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων, απάντησαν σε ερωτήσεις και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια, κατάλληλα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες των παιδιών.

Σε δηλώσεις της η Εντεταλμένη Περιφερειακή  Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης και αν. πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη επισκεπτόμενη το ενημερωτικό περίπτερο συνεχάρη την ενημερωτική ομάδα, τους εθελοντές, που ενημέρωσαν εκατοντάδες μαθητές αλλά και γονείς, ενήλικους για τον σωστό τρόπο διαπεδαγώγησης των εφήβων. Η κ. Βρέντζου σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Είναι γεγονός ότι η σεξουαλική ζωή των νέων ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ ότι παλαιότερα. Οι έφηβοι ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους. Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειονότητα αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την προστασία γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δυστυχώς δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αντίθετα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έχει γίνει υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ότι, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας και η Αυτοδιοίκηση α’ κ β’  βαθμού, θα πρέπει να λάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης  στις νέες ηλικίες».

Το «σημείο επαφής» θα συνεχίσει να λειτουργεί και σήμερα στην πλ. Ελευθερίας, ενώ ανάλογη δράση θα γίνει και στο Δημαρχείο Ρεθύμνου από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

 

1ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο  το 1ο-διήμερο- Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο, Τμήμα Κοινωνιολογίας  Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων» που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης.

Τα Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας έχουν ως κύριο στόχο να καταρτίσουν γυναίκες επιχειρηματίες στις βασικές αρχές λειτουργίας επιχείρησης και προώθησης προϊόντων. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής αναπτύσσονται βασικά θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λογιστικής παρακολούθησης των επιχειρήσεων, εντοπισμού οικονομικών πόρων για την υλοποίηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, κατανόησης του κυκλώματος μεταφοράς των προϊόντων από τη βιοτεχνία στο ράφι, κυρίως δε της σημασίας των τεχνικών προώθησης πωλήσεων με σύγχρονους τρόπους μάρκετινγκ.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν τρία Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας (Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά) εισηγητής των οποίων είναι το μέλος της ομάδας έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λεμονάκης, επικ. Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Κρήτης.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, επιβραβεύοντας την λειτουργία των Εργαστηρίων Επιχειρηματικότητας ανέφερε, ότι, η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κρήτη έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στηριζόμενη κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, και αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα-κονδύλια αλλά και εθνικούς πόρους προς της κατεύθυνση αυτή.