Πρόσκληση σε διήμερο εκδηλώσεων για τη σεξουαλική & αναπαραγωγική υγεία των νέων

Η Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης-ΠΕΠΙΣ, Γραφείο Ισότητας), το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και το Κέντρο Υγείας Χανίων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων για την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των νέων, στις 30 Ιουνίου και 01 Ιουλίου 2022 στα Χανιά. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με τίτλο «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020». Πιο συγκεκριμένα:

30η Ιουνίου 2022 

10.30 – 13.00 Πνευματικό Κέντρο Χανίων 

Θα διεξαχθεί ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, δεδομένα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων στην Κρήτη, νέα δεδομένα στην πρόληψη και τη θεραπεία των ΣΜΝ και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, επαγγελματίες υγείας από δομές υγείας των Χανίων, εκπρόσωποι των συμπραττόμενων πανεπιστημίων κ.α.

14.00 – 18.30 Εκπαίδευση εθελοντών

Θα πραγματοποιηθεί σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών σε ομάδα εθελοντών που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον έπειτα από πρόσκληση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Χανίων και με ανοικτή πρόσκληση στον γενικό πληθυσμό της Περιφερειακής ενότητας Χανίων. Η εκπαίδευση θα υποστηριχθεί από ειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Εργαστηρίου LaHeRS και από  επαγγελματίες υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα του ΚΥ Χανίων.

1η Ιουλίου 2022 

10.00 – 14.00 Πλατεία 1866, Χανιά

Θα λειτουργήσει ένα «φιλικό σημείο ενημέρωσης» με σκοπό την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων από εκπαιδευμένους εθελοντές. Το «σημείο επαφής» θα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 12-29 ετών και σε όσους επιθυμούν να λάβουν έγκυρη ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Θα λειτουργεί δωρεάν και θα είναι ανοικτό για όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να το επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.