Συμμετοχή του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας στο “11ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές – ICTR2023”

Δυναμική η παρουσία του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές – #ICTR2023, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεταξύ 20-22 Σεπτεμβρίου 2023, με κεντρικό θέμα: «Καθαρές και Προσβάσιμες σε όλους Πολυτροπικές Μεταφορές». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Δήμου Ηρακλείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και παρακολούθησαν τις εργασίες του περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκπροσωπήθηκε από τη Δ/ντριά του Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Παπαδακάκη, η οποία απήυθυνε χαιρετισμό, κατά τον οποίο υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης για την οδική ασφάλεια τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας με τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Χλιαουτάκη Ιωάννη συντόνισε στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο την παραβατικότητα ανηλίκων σε ζητήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), στο οποίο συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και στην αναμόρφωση των ανήλικων παραβατών. Μεταξύ των προσκεκλημένων εισηγητών ήταν ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου κ. Καρακούδης Στέλιος, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γερονυμάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης κ. Μιχελάκης Ελευθέριος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederik κ. Πάρλαλης Σταύρος, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία της Κύπρου και έθεσε τις βάσεις για τη συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Κύπρου σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης μέσω των δύο Πανεπιστημίων. Στο στρογγυλό τραπέζι παρουσιάστηκαν από την υποψήφια διδάκτωρ του ΕΛΜΕΠΑ κ. Λιόλιου Σταυρούλα στατιστικά στοιχεία που συστηματικά συλλέγει και αναλύει το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας κατά τα τελευταία 4 έτη, στο πλαίσιο προγράμματος παρέμβασης που προσφέρει σε ανήλικους παραβάτες του ΚΟΚ στο πλαίσιο των αναμορφωτικών μέτρων και μέσω επίσημης συνεργασίας με την Εισαγγελία Ανηλίκων Ηρακλείου.
Τέλος, μεταξύ των ελεύθερων και αναρτημένων ανακοινώσεων παρουσιάστηκε από την μεταπτυχιακή συνεργάτιδα του Εργαστηρίου κ. Εμμανουέλα Παπαδάκη, ερευνητική εργασία που εκπονήθηκε υπο την επιστημονική εποπτεία του εργαστηρίου με τίτλο ¨Επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξαιτίας τραυματισμού σε τροχαία σύγκρουση: Δεδομένα από ένα γενικό νοσοκομείο».
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κ. Παναγιώτη Παπαντωνίου καθώς και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη για την τιμή και τη φιλοξενία των παραπάνω δράσεων του Εργαστηρίου.