Η πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών και η Ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Υγείας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας

Η Ελληνική συμμετοχή μεγαλώνει!! Αυτό φάνηκε απο τον αριθμό των ερευνητών Δημόσιας Υγείας που συμμετείχαν στο γνωστό και πλέον διαδεδομένο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιας Υγείας (@EUPHA) που φέτος φιλοξενήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας μεταξύ 8-11 Νοεμβρίου 2023, και προσέλκυσε περίπου 2500 χιλιάδες συμμετοχές (#EUPHAatEPH2023).

Ο Τομέας Πρόληψης Ατυχημάτων/Τραυματισμών και Προαγωγής της Υγείας (EUPHA INJURY /Section Injury Prevention & Safety Promotion) της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιας Υγείας (EUPHA), την προεδρία του οποίου ασκεί για δεύτερη συνεχόμενη τριετία η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Μαρία Παπαδακάκη, συνδιοργάνωσε σειρά επιστημονικών δράσεων σε αντικείμενα σχετικά με την πρόληψη των τραυματισμών και την πραγωγή της υγείας στην Ευρώπη.

Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες του Τομέα EUPHA INJURY, ξεχώρισε ένα διαδραστικό εργαστήριο βασισμένο στο Ευρωπαϊκό έργο @SAFESTeu, σχετικό με την αξιολόγηση της ποιότητας στην περιεγχειρητική φροντίδα και τα πρότυπα φροντίδας για την ασφάλεια των ασθενών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης. Την πολυτομεακή συζήτηση συντόνισε μαζί με την κ. Παπαδακάκη, ο Dr Paulo Sousa, Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Στη συνδιοργάνωση συμμετείχαν οι Ευρωπαϊκοί φορείς [Avedis Donabedian Research Institute (FAD); Spanish Anaesthesia and Reanimation Safety Incident Reporting System (SENSAR); National School of Public Health – NOVA; University of Lisbon (NSPH-NOVA) (@Inst_Donabedian @SENSARorg @NOVAunl @ESAIC_org).

Ενα εξίσου σημαντικό εργαστήριο που οργάνωσε ο Τομέας EUPHA INJURY στο πλαίσιο του συνεδρίου αφορούσε σε εργαλεία και μεθοδολογίες για την καταγραφή και αξιολόγηση των τραυματισμών και της επιβάρυνσης των ασθενών στην ΕΕ. Η συζήτηση συγκέντρωσε υψηλή συμμετοχή ερευνητών δημόσιας υγείας και εστίασε στη συλλογή δεδομένων, τα συστήματα ταξινόμησης τραύματος, τη διασύνδεση των διαφορετικών βάσεων δεδομένων και τις πολλαπλές προκλήσεις στην ανάλυση και αναφορά των τραυματισμών στα υγειονομικά συστήματα των Ευρωπαϊκών χωρών. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στους παιδικούς τραυματισμούς και στα σημαντικά επιδημιολογικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού δικτύου νοσοκομείων #IDB network και του δικτύου @BurdenEU. Τη συζήτηση συντόνισε μαζί με την κ. Παπαδακάκη, ο Dr João Vasco Santos, Πρόεδρος του Τομέα Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ των συνδιοργανωτών αυτής της εκδήλωσης συγκαταλέγονται το #Eurosafe, ο Τομέας Οικονομικών και ο Τομέας Επιδημιολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιας Υγείας.

Το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (@LaHeRS) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είχε δυναμική παρουσία στο συνέδριο (#EUPHAatEPH2023) με 5 μέλη, μεταξύ των οποίων καταξιωμένους αλλά και νέους ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αντικείμενα δημόσιας υγείας, και πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαρκάκης Γεώργιος, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ και αναπληρωτής Δ/ντής LaHeRS, Δρ. Βαγιούλα Τσούτση, κοινωνική λειτουργός, PhD, κ. Σταυρούλα Λιόλιου, ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΛΜΕΠΑ, κ. Κυριακή Βαγιωνάκη, κοινωνική λειτουργός, MPH. Η ομάδα του εργαστηρίου παρουσίασε 5 εργασίες βασισμένες σε έργα του εργαστηρίου LaHeRS που συνδέονται άμεσα με την πρόληψη των τραυματισμών και με ευρύτερα θέματα δημόσιας υγείας.

Στο κλείσιμο αυτού του επιτυχημένου συνεδρίου Δημόσιας Υγείας, η πρόεδρος και το Συμβούλιο του Τομέα Πρόληψης των Τραυματισμών και Προαγωγής της Υγείας, συναντήθηκαν με παλιά και νέα μέλη και έθεσαν τις βάσεις για το 2024, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και σε πρότυπα επιδημιολογικής επιτήρησης των τραυματισμών, στην επαγγελματική ανάπτυξη σε θέματα παρακολούθησης του τραύματος, στη βελτίωση των προτύπων φροντίδας, και στην ενίσχυση του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πρόληψη των τραυματισμών. Μεταξύ άλλων, το 2024, στόχος του Τομέα είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και της ορατότητας αυτών των ζητημάτων στην ατζέντα της υγείας στην Ευρώπη.

Επόμενο ραντεβού στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας το 2024!!!

17th European Public Health Conference 2024
Sailing the waves of European public health: exploring a sea of innovation
Lisbon, Portugal, 12 – 15 November 2024