Συμμετοχή Εργαστηρίου LaHeRS στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας ‘’Επ’Αρωγή’’

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Επ’ Αρωγή” που διοργάνωσε στις 12-13 Οκτωβρίου 2017 στα Χανιά, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης για 7η συνεχή χρονιά. Το θέμα του φετινού 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ήταν ‘’Σύγχρονες Τάσεις στην Κοινωνική Προστασία-Ανάγκες-Πρακτικές-Έρευνα’’. Ο Σκοπός του Συνεδρίου ήταν διττός. Aφενόςείχε την πρόθεση να αναδείξει τις αλλαγές, τις σύγχρονες τάσεις, τις πολιτικές, τις μεθόδους και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της Κοινωνικής Φροντίδας, και αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να επαναπροσδιορίσουν στάσεις και αξίες μέσα από τις διάφορες διαδικασίες του.

Στη θέση της γυναίκας μέσα στην οικονομική κρίση, αναφέρθηκε στην ομιλία της η καθηγήτρια Εφαρμογών στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας, Μαρία Παπαδακάκη.

Οπως ανέφερε η κ. Παπαδακάκη, ένα βασικό στοιχείο που έχει προκύψει από την οικονομική κρίση είναι ότι «έχουμε περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες να είναι φτωχές». Η ίδια, μιλώντας στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα”, εξήγησε ότι η γυναικεία ανεργία, ειδικά η μακροχρόνια ανεργία, «φτάνει ακόμη και το 60% σε νεαρές ηλικίες». Την ίδια ώρα, «μητέρες έχουν αδυναμία να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την εργασιακή τους ζωή» ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί «αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές φροντίδας εξαρτώμενων προσώπων, από την Ελληνίδα μητέρα, η οποία έχει να φροντίσει όχι μόνο παιδιά αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας, πολλές φορές και άτομα που έχουν μορφές αναπηρίας, καθώς δεν υπάρχουν πλέον προνοιακές δομές να υποστηρίξουν την ελληνική οικογένεια».

Η κ. Παπαδακάκη πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ καλές πρακτικές σε χώρες της Ευρώπης που θα έπρεπε να μελετά και η Ελλάδα. Για παράδειγμα ανέφερε ότι «η Ελβετία δίνει το δικαίωμα σε γονείς –εναλλάξ στη μητέρα και τον πατέρα- να δουλεύουν λιγότερες ημέρες της εβδομάδας προκειμένου να μπορούν τις υπόλοιπες μέρες να φροντίζουν τα παιδιά τους».

Ενα ακόμα ζήτημα που έθεσε η κ. Παπαδακάκη αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες που είναι περισσότερες με την αύξηση και των διαζυγίων και, όπως είπε, στο 90% των περιπτώσεων, το ρόλο του γονέα έχει η μητέρα. Επίσης, αναφέρθηκε στη μετανάστρια γυναίκα η οποία «αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα που την καθιστούν ευάλωτη».

Η ίδια μίλησε ακόμα για την «εργασιακή ανασφάλεια που αντιμετωπίζει η γυναίκα» η οποία «βλέπουμε πολλές φορές να μη διεκδικεί δικαιώματα εργασιακά και να δουλεύει με πολλές δυσοίωνες προοπτικές για την ίδια».

http://www.haniotika-nea.gr/tag/ep-arogi/

http://www.haniotika-nea.gr/krisi-genous-thilikou/